Gira Unverisal dimmer 1176 00 / I00 werkt niet meer

sl1983

  • #1
Goede morgen,

Mijn Gira Unverisal dimmer 1176 00 / I00 werkt niet meer. Het betreft de dimmer rechts op de foto. Links doet het wel nog, maar geen idee of deze eigenlijk met elkaar in verbinding staan. Iemand enig idee hoe ik dit kan verhelpen?

1640079634183.png


Alle tips zijn welkom.

Dank!

Groet,
Sander 1640079638397.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan werkelijk van alles zijn.

Hoe heb je vastgesteld dat het probleem bij de dimmer zit? Kan het niet aan de lamp liggen?

Heb je iets om spanning mee te meten?
 

sl1983

  • #3
Beste Xander,

Dank voor je reactie. Kan ik met onderstaande de spanning meten? Ik heb eerder wat halogeen spotjes vervangen die je aan de dimmer geschakeld zitten, dus mijn vermoeden is dat het niet aan 1 lampje ligt. Misschien nog het vermelden waard ook bedenk ik me nu, maar al enkele dagen had ik last dat het dimmen van de halogeen spotjes niet meer werkte ook van de betreffende dimmer. Alleen aan en uit werkte nog. Sinds vanmorgen werkt dit ook niet meer.

Groet,
Sander

1640089346318.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Nee, je moet een 2 polige meter hebben. De meeste bouwmarkten verkopen die ook.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dat is niet het meest betrouwbare meetinstrument.

Ik neem aan dat hij wel voor 230V geschikt is (dergelijke spanningzoekers maken ze ook voor 12V). Dan zou je wel kunnen proberen of je spanning kunt meten op de ingang van de dimmer ("L") en op de uitgang (het golfje met de pijl er doorheen). Er zitten meetcontacten op de voorkant, ik hoop dat de punt van de schroevendraaier daar in past. :wink: Nogmaals, het is geen betrouwbaar ding maar wellicht word je er iets wijzer van.

Zijn het 12V spots? Dan kan de transformator die er nog ergens tussen moet zitten ook een probleem veroorzaken. Al is het extra symptoom wat je nu noemt (eerst nog wel aan / uit) dan wel lastig te verklaren.

Om de dimmer uit te sluiten kun je ook testen of de verlichting werkt wanneer je achter de dimmer de bruine en zwarte draad direct met elkaar verbindt. Voor dergelijke werkzaamheden natuurlijk wel eerst de groep uitschakelen.

Mocht het daadwerkelijk aan de dimmer liggen dan zit er niets anders op dan een nieuwe kopen. Deze dimmer heeft volgens mij ook geen vervangbare zekeringen o.i.d.
 

sl1983

  • #6
Opnieuw bedankt voor de tips! De meter is geschikt voor 200-250V, maar past idd niet op de ingang L en/of uitgang.

Als ik het volgende zou willen testen... 'Om de dimmer uit te sluiten kun je ook testen of de verlichting werkt wanneer je achter de dimmer de bruine en zwarte draad direct met elkaar verbindt. Voor dergelijke werkzaamheden natuurlijk wel eerst de groep uitschakelen.' ... Dan doe ik dit met een kroonsteentje?

Zijn verder inderdaad 12V spots
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Installatiedraad verbind je doorgaans met een lasklem. Maar voor tijdelijk om even te testen gaat dat ook prima met een kroonsteentje.
 

sl1983

  • #8
Ik heb de dimmer nu losgekoppeld en even een kroonsteentje gebruikt om te testen zoals hieronder. De spotjes branden echter nog steeds niet. Is dan de conclusie dat het dan toch niet aan de dimmer ligt, maar in dit geval de transformator? Of heb ik de draden verkeerd op het kroonsteentje aangesloten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ik zie geen foto...
 

sl1983

  • #10
nu wel hoop ik

1640094400927.png
 

dennistd

  • #11
Je moet ze met elkaar verbinden. De stroom loopt (gelukkig) niet door het plastic deel :wink:
 

sl1983

  • #12
Heb het nu zo verbonden :-). En de spanningsmeter licht rood op bij beide punten. Nog steeds branden de spotjes niet. Is dan toch de conclusie dat het aan de transformator ligt?

1640100194848.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Het kan nog steeds meerdere oorzaken hebben. Maar de transformator zou nu wel mijn hoofdverdachte zijn ja!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu