Gewapende betonvloer ondergraven voor na-isolatie?

plezierklusser

  • #1
Ik woon in een woning uit '78 op heipalen. Bij de bouw zijn er schuren aan de woningen gemaakt, afwisselend voor en achter de woning. Net als vele buren gaan we onze schuur bij de woonkamer trekken. De woonkamer heeft een broodjesvloer, maar het schuurtje en een uitstulping van de woonkamer is een gewapende betonnen vloer, met een dun laagje EPS op een zandbed.

Bij de verbouwing gaan we vloerverwarming aanleggen, en ik zou dus graag de vloer van onder isoleren. Dat gaat prima in de woonkamer, maar lijkt moeilijk bij het schuurtje. Daarom zou ik graag meer informatie willen hebben over de mogelijkheid van onderkelderen/ondergraven.

Ik heb de tekeningen opgevraagd bij het archief. Ik concludeer daaruit dat de vloer van het schuurtje doorloopt naar de buren (met een enkelsteens tussenmuur erop) en dat deze wel op heipalen rust.

Aanzicht met daarop het schuurtje:
Screenshot from 2020-08-31 17-41-34.png

Heiplan met daarin de palen. Palen bij het schuurtje zijn niet omcirkeld (verdacht?)
Screenshot from 2020-08-31 16-22-11.png

Bovenaanzicht van 2 woningen met 2 schuurtjes:
Screenshot from 2020-08-31 16-10-48.png

Doorsnede 6 met informatie over de vloer van het schuurtje en de bevestiging van de houtskeletbouw zijgevel van het schuurtje:
Screenshot from 2020-08-31 16-07-37.png


Vanaf de kruipruimte is er geen lege ruimte als ik onder de fundering door ga, dus het lijkt dat er inderdaad een flinke zandaanvulling is.

Hoe haalbaar is het om dit dit schuurtje van onderaf te gaan isoleren? Kan ik een zandzuiger laten komen en het zelf na-isoleren? Heeft zo'n vloer voldoende dracht?
Als jullie hier je vingers niet aan willen branden, waar zou ik met mijn vraag dan naartoe kunnen?
En hoe doe ik dit met de buren? Die hebben het schuurtje ook al bij de woning getrokken, maar dan krijgen we een gedeelde kruipruimte als we ze beiden laten isoleren.

Isoleren vanaf boven zie ik niet als een optie, omdat ik dan 2 prima bestaande kozijnen extra moet vervangen i.v.m. verhoging van de vloer, en de aansluiting bij het toilet dan ook verspringt. Dan nog liever laten zoals het nu is, met als gevolg meer warmteverlies in dat gedeelte.
 

Franc1234

  • #2
De betonplaat is uit 1 stuk met je buren. Deze is ontkoppeld op de fundering van je voorgevel.
om dat erbij te trekken moet je nog meer zaken in ogenschouw nemen;
1. Contactgeluid. Er is geen onderbreking van je vloer en wand t.a.v. Je buren op deze plaat.
2. Je spouw van je gevel is doorlopend, en dien je daar dicht te zetten
3. Omdat je de doorbraak gaat maken, behoort je schuur bij de woning, en moet je 60wbdbo naar de buren realiseren. Zo te zien is dat nu 1 doorlopende schuin dak?

e.e.a.Dien je wat nader te onderzoeken
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

plezierklusser

  • #3
@Francois_03 Dank voor die punten van aandacht. Een deel had ik al gezien:
1. Niet bij stilgestaan. Ik neem aan dat dit erger wordt als het zandbed weg is.
2. De gevel heeft geen spouw, dat is enkelsteens, dus dat ga ik nog isoleren van binnenuit.
3. Inderdaad het dak (de balken) loopt door. Ik ga dit van binnenuit isoleren, net als de muur naar de buren toe.

Ik zal eens op zoek gaan naar meer informatie over het verminderen van geluidsoverdracht. Ik had al een voorzetwand op het oog, maar misschien kan ik nog meer doen. En natuurlijk alles goed ontkoppeld. Tips voor informatie zijn welkom.
 

plezierklusser

  • #4
Ik dacht dat 60wbdbo te maken had met geluid, maar dat gaat over brandwerendheid. Bij de bouw kwam deze schuurvorm ook al voor met een woonfunctie, met dezelfde constructie, dus een doorlopend dak. Ook hebben veel buurtbewoners dit schuurtje erbij getrokken, ook recent door aannemers, maar zonder extra maatregelen voor brandwerendheid wat ik begreep. Betekent niet dat ik het kan negeren, maar het wordt hooguit net zo slecht als de rest van de wijk. Ik zou eens kunnen kijken wat ik kan doen met type isolatie en gipsplaat bij het dak. Brandwerendheid is een nieuw thema voor mij. Tips zijn welkom!

Voor contactgeluid van de vloer zal ik een goede ondervloer onder het laminaat gaan leggen.

Ik hoop nog wel op een tip over mijn oorspronkelijke vragen rondom isolatie.
 

Franc1234

  • #5
Om deze onderdelen te beoordelen is er wel wat weinig aanvullende info. Het zou kunnen zijn dat de halfsteensmuur van de berging wel tussen de kap zit. Valt zo niet te beoordelen.
Feit dat dit door ''aannemers'' gedaan is zegt ook niet veel. In de volksmond wil een klussenbedrijf ook wel een aannemer worden genoemd.
Feit is wel dat zolang er geen vergunningsplicht is, iedereen kan doen en laten wat hij wil. Dus als je niet goed geadviseerd wordt als leek....

Contactgeluid, omloopgeluid etc ga je niet dekkend krijgen met een ondervloer. Hiervoor zal je de constructie moeten ontkoppelen.

Om je vraag te beantwoorden van de isolatie;
Het is rot karwei om dat te doen zoals je omschrijft. Hoe ga jij die isolatie daar dan aanbrengen? Ik zie overigens ook dat je betonvloer op peil ligt. Dat betekent met een doorbraak gelijk aan bovenkant cement dekvloer. Als je vloerverwarming wilt.... Dat gaan ze daar niet in de beton frezen. Je zal er denk ik niet aan ontkomen door de hoogte in te gaan..
 

plezierklusser

  • #6
Er zit nu een lat langs de tussenmuur, ik zal die eens weghalen en kijken hoe dat zit.

Op dit moment is 1/3e van de vloer in kwestie al onderdeel van de woonkamers, en er zijn meerdere buren die dit erbij hebben getrokken en zonder geluidsoverlast wonen. Ik verwacht daarom geen problemen, maar een goede ondervloer kan geen kwaad.

Vanuit de woonkamer zou ik onder de funderingsbalk kunnen en de schuur kunnen ondergraven en dan isolatie kunnen aanbrengen.

Bij buren hebben ze hier ook vloerverwarming ingefreesd. Wel met een zwaardere machine, want het is geen makkelijke vloer, dat geldt voor de hele woning.
 

plezierklusser

  • #7
Misschien anders gevraagd: lijkt het zinvol om dit pad verder te verkennen voor een betere isolatie voor 9m2? Of staat het werk niet in verhouding tot de effort. (ook wetende dat isolatie van bovenaf natuurlijk eenvoudiger is). Ik proef uit eerdere reacties geen duidelijk 'ja moet je doen', dus ik denk dat ik het dan voorlopg wel laat voor wat het is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
9 m2 ongeïsoleerde vloer is een groot verlies-oppervlak. Als de rest van de vloer wel geïsoleerd is, ga je het verschil merken in comfort en in je energierekening.
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
het is een bestaande woning en je gaat verbouwen daarvoor zijn de eisen qua geluid en brand een stuk lager dan voor nieuwbouw. ik zou me er niet druk over maken.

of zand weg(zuigen) onder die vloer een optie is hangt van de grondwaterstand af.
om er bij te komen moet je onder de funderingsbalk door of er een gat in hakken

praat even met je buren
als je daar mee bezig bent is het een koud kunstje om die 9 meter van hun ook mee te nemen
en persoonlijk zou ik dan de woonkamer ook mee pakken
de isolatie van 30 jaar terug is minimaal
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

plezierklusser

  • #10
@Boertje125 dank voor de reactie, zo zit ik er zelf ook in. Onder de funderingsbalk door gaat me zelf nog wel lukken, heb al een beetje gekeken hoe het zit. Mijn zorg is meer de dracht van de vloer, moet dat langs een constructeur? En waarschijnlijk zijn dan daarna beiden woningen via die ruimte verbonden, dus dat moet misschien ook na de isolatie gescheiden worden.
De woonkamer ga ik zeker isoleren, dat is goed te doen. Daar is nog geen isolatie toegepast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die vloer draagt op de fundering en is ook zo berekend.
ik weet zeker dat het zand inmidels reeds een paar cm los is gezakt van de vloer en de vloer gewoon vrij draagt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Raadpleeg eerst een constructeur voordat je onder de vloer gaat graven.

Isolatie kan in dit geval beter op de vloer. Dan los je meteen de koudebruggen rondom op.
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

plezierklusser

  • #13
Check, een constructeur dus. Ondertussen ook wat bemiddelaars online gevonden bijvoorbeeld.
Achteraf gezien had isolatie beter op de vloer gekund ja. Maar dat zou met 2 bestaande goede kozijnen problemen gegeven hebben en met de aanhechting naar het toilet.
Dank voor de input, ik ga nog overdenken of ik dit meteen meeneem of als optie houdt voor later.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
isolatie op de vloer?
Een beetje isolatie heeft minimaal 10 cm nodig en daarop komt dan nog de vloerverwarming.. Meestal is dat geen optie.

Eerst even langs iedereen die er al wat mee gedaan heeft, misschien is er eerder door een constructeur naar gekeken. Scheelt een boel werk (geld) als je die nog een keer een handtekening laat zetten.
 

plezierklusser

  • #15
@Jackd goede tip, maar ik weet zo niemand die ook vloerisolatie heeft laten plaatsen onder dat deel van de woning. Sommigen hebben wel maatregelen getroffen onder de standaard kruipruimte, maar de bijgetrokken schuur is daar ongeisoleerd. Maar ik zal eens rondvragen, wie weet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Bekijk dit soort klussen altijd in het groter verband. Dan worden sommige opties opeens een stuk logischer. Maak een totaalplan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
1608640741699.png




Nogmaals die vloer draagt niet op de ondergrond.
dat is in combinatie met een palenfundering geen optie

hij rust gewoon op de fundering en is gewapend als of er lucht onder zit
(wat waarschijnlijk naar 50 jaar zakken van de bodem ook gewoon zo is)
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en plezierklusser

plezierklusser

  • #18
@Boertje125 dat vermoeden had ik ook. Maar zijn er andere factoren om rekening mee te houden bij vrijgraven? Bijvoorbeeld klankoverdracht hier al genoemd? En dat er geen tussenwand is met de buren? Moet ik voorzien in ventilatie, met bijvoorbeeld renovatiekokers? Of kan het ik vrijgraven, isoleren en weer dichtstoppen? Zoiets als in deze video (funderlingsbalk ondergraven):
Of misschien klop ik eens aan bij een isolatiebedrijf.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Weer dichtstoppen zou veel extra werk zijn.
Ook weet je niet waar de kruipruimte ooit nog eens handig voor kan zijn. Straks wil de vrouw de keuken verplaats hebben en mag je weer gaan graven. ;-)

Een renovatiekoker, of bijvoorbeeld een koekoek (het gat heb je dan toch al) en verbinding maken met de rest van de kruipruimtes.

Als je met de hand gaat graven, kan je bij weer dichtstoppen wel in fases werken, dan hoeft een deel van het zand er niet eens onderuit, enkel verplaatst, maar of dat lekker werken is?
BIj 50 cm afgraven heb je het trouwens wel over 4 kuub en nog een keer 4 bij de buren,
maar je bespaart wel een paar duizend euro op een zandzuiger.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
ik zou het laten wegzuigen
en de isolatie ook tegen de funderingsbalk laten spuiten

zoals gezegd het stukje van de buren in overleg het liefst ook mee nemen dan heb je ook geen koudebrug meer

daarna gewoon open laten maar wel zorgen dat het tot boven de onderzijde van de funderingsbalk
gevuld wordt als je daar onderuit bent gekomen om er bij te kunnen
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu