Dikte betonvloer schuurtje

Ronaldstolk

  • #1
Ik heb de betontegels uit mijn schuur gehaald (lagen op een zandbed, al tientallen jaren) en wil nu 5 cm EPS isolatie op het zand leggen en daar een betonvloertje op storten (2x2 meter ongeveer, zie foto's). Om deze ruimte gaan gebruiken als wasruimte. Nu vroeg ik me af: ik wil de betonvloer graag zo dun mogelijk maken (dan hoef ik zo min mogelijk uit te graven, zo min mogelijk te storten e.d.).

Hoe dik zou de betonvloer minimaal moeten zijn? Ik zat zelf te denken aan 10 cm?

20230619_093558.jpg
20230619_093548.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
10 cm is prima. Vergeet het wapeningsnet niet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Bij familie ligt al 50 jaar 8 cm stampbeton in de garage, maar dan zonder eps.
10 cm met net is prima.
wel drukvaste eps nemen. 5cm eps is wel weinig als je die ruimte wilt gaan verwarmen, liever veel meer, anders beter drukvast pir nemen.

ps. als er iemand in de buurt geel zand nodig heeft, komen ze dat soms zelfs bij je afgraven..
 

Ronaldstolk

  • #4
bedankt mannen helder
 

Ronaldstolk

  • #5
Ik vraag me af hoe ik dat het handigst aanpak. Ik dacht zelf aan het kopen van kant en klare zakken beton van 25 kg (heb dan circa 35 zakken nodig) en dan een betonmolen te huren? van bijvoorbeeld 140 liter. En dan in 3 tot 4 mengsessies de vloer te storten? Lukt dat zonder dat het beton te hard wordt tussen de sessies door?

Benieuwd naar jullie tips/adviezen... Dank alvast!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ronaldstolk

  • #6
Mijn vraag is welke isolatie ik het beste kan nemen.

In eerste instantie dacht ik aan EPS 100, dat is namelijk in de grootste maat te koop (2x1 meter platen). Dat leek me handig omdat als het zand dan niet helemaal supervlak zou zijn (ik ben geen professional dus weet niet hoe goed dat lukt) je niet snel hoogteverschillen tussen de platen krijgt. En je wilt ook niet dat de platen 'breken' als je er beton op stort...?
XPS is er alleen in kleinere platen (1250x600 mm), maar wel met sponning en het isoleert wat beter dan EPS. Het is ook wat drukvaster.
PIR is er in dezelfde maten als XPS maar heeft als voordeel dat het nog wat beter isoleert. Maar verder volgens mij minder geschikt voor deze toepassing dan EPS of XPS (minder drukvast?).

Wat is verstandig?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ronaldstolk

  • #7
Ik vraag me 2 dingen af:
1. Het zand mooi vlak krijgen zal wel lukken, maar daarna moet ik er folie op leggen en ook nog isolatieplaten. Dan krijg je toch allemaal kuilen vanwege voetafdrukken e.d.? Oftewel geen mooie vlakke zandlaag meer voor de isolatie?
2. Moet ik de beton nog verdichten na het storten? Ik weet dat ze dat bij grote vloeren altijd wel doen, maar moet dat ook bij dit soort kleine vloeren?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kies XPS
3 zakken per keer is wel de max, meer krijg je ook niet in een kruiwagen. Zorg dat je niet alleen bent: 1 man mengen, 1 man uitrijden, 1 man vlak maken. Als het beton goed vloeit kun je "dobberen" met een hark. Dan is de meeste lucht er wel uit. Na een paar uur wordt het tijd om de vloer nat te maken endicht te gaan schuren. Met een schuurbord op steel hoef je niet op het beton te lopen.

Zand vlak maken doe je met een rechte plank met daarop een waterpas. Een voetstap zal meevallen als het zand goed compact is (inwateren helpt hierbij).
 

Ronaldstolk

  • #9
Dankjewel! Mag ik vragen waarom je voor XPS kiest? En je hebt het niet over verdichten van het beton, je noemt 'dobberen' met een hark, ik neem aan dat je daarmee dan verdicht? Dus eigenlijk de hark met de pinnen in de beton laat zakken zeg maar? Een trilnaald is in dit geval niet nodig? Laatste vraag: Je geeft aan dat na een paar uur de vloer natgemaakt moet worden en dichtschuren met een schuurbord. Waarom moet dat? Gewoon uit interesse hoor, het zal vast nuttig zijn maar ik wil graag weten waar ik mee bezig ben ;).
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
de vloer dichtschuren doe je als je een gladde en strakke betonvloer wil hebben anders blijft de vloer erg ruw
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Je kunt wachten tot alles je hier op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Of je gaat zelf actief op onderzoek uit.
 

Ronaldstolk

  • #12
Dag Walker, dank voor al je nuttige antwoorden. Het is echter zeker niet zo dat ik zelf niet op onderzoek uit ga / ben gegaan. Uren heb ik gegoogled e.d. Mijn vragen komen dus zeker niet uit gemakzucht voort, maar uit twijfel. De vraag m.b.t. verdichten bijvoorbeeld komt voort uit dat ik hele verschillende adviezen krijg. De ene zegt helemaal niet verdichten, de ander zegt je moet persé een trilnaald gebruiken en jij geeft een soort van tussenweg (dobberen met een hark). Ik stel daar een vraag over om te begrijpen waarom je dat zegt. Hetzelfde geldt voor de vraag over de isolatiesoort. Ook daar heb ik heel veel over gelezen en uitgezocht. Hopelijk heb ik hiermee e.e.a. duidelijk gemaakt, sorry als mijn vragen als gemakzuchtig over komen. Wellicht zou je zo goed willen zijn nog even op mijn vragen te reageren (waarom XPS en uitleg over het dobberen met een hark). Ik zou dat bijzonder waarderen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu