Gaatje boven stopcontact?

December1992

  • #1
Beste forummers,

Begin dit jaar heb ik mijn huidige appartement gekocht en (onder meer) de elektra laten keuren (NEN3140). Een paar kleine puntjes geconstateerd en daarna laten oplossen. Alles werkt prima. Nu zag ik een paar dagen geleden dat de vorige bewoner een gaatje heeft geboord recht boven een (niet zo zichtbaar) stopcontact in de woonkamer. Mijn eigen leidingzoeker (Bosch Truvo) slaat rood uit als ik hem op dat gaatje zet. Het stopcontact werkt verder prima.

Mijn vraag is nu: is er een kans dat destijds (ik heb geen idee wanneer) door de elektradraad is geboord, en is dit reden om het nog eens te (laten) nakijken ofwel een nieuwe kabel te (laten) trekken?

Alvast veel dank en groet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je leidingzoeker doet niets anders dan alleen reageren bij een faseleiding. Of, indien ingesteld op metaaldetectie, reageren op een metalen leiding.

Dat ding kan geheel niet bepalen of dat gaatje al of niet door een leiding geboord is.

Ik zou zeggen: begin eens met mbv. een houten stokje (bijv. satépen) te voelen hoe diep dat gat is. Hout heeft als voordeel dat het niet geleidt. Is de diepte zodanig dat er kans bestaat dat het gat door een leiding heen gaat, open dan (met de betreffende groep afgeschakeld) eerst eens de inbouwdoos waar het stopcontact in zit. Dus stopcontact demonteren en dan kijken waar de leidingen erachter heen lopen.

Krijg je dan de indruk dat het zou kunnen zijn dat er inderdaad door een van de draden is geboord, dan zou je maatregelen moeten nemen, dus bedrading over dat betreffende gedeelte nieuw trekken.

Maar wat die leidingzoeker bij dat gaatje aangeeft zegt me dus helemaal niets, voor hetzelfde geld zit gewoon de fase aan de bovenkant van het stopcontact.
 

December1992

  • #3
Veel dank voor de uitgebreide reactie, Kees!

Ik heb het eens met een houtje geprobeerd; het is een centimeter of vijf. Dat is wel diep 'genoeg' om problemen te kunnen veroorzaken denk ik? Morgen overdag zal ik het stopcontact eraf schroeven en een kijkje nemen.

Mijn gedachte met de leidingzoeker was overigens dat die in ieder geval aan zou kunnen geven dat daar in de buurt mogelijk een leiding loopt. 5cm naar rechts en 5cm naar links geeft hij bijvoorbeeld al niets aan.

Voor zover dat niet duidelijk was uit de openingspost: het gaatje zit dus recht boven het stopcontact, maar wel 15-20cm erboven.

Nogmaals dank. Ik laat morgen weten wat ik aantref.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je komt er maar op 1 manier achter of de isolatie van de draden beschadigd is en dat is ze zichtbaar maken.

mogelijk kan je ze losmaken in de centraaldoos en dan een klein stukje doortrekken en weer terugduwen .

maar je kan er ook gelijk nieuwe aan verbinden en deze er met de oude intrekken (garantie dat terug duwen lukt is er niet)[/quote]
 

December1992

  • #5
Ook u veel dank voor de reactie. Is dit een lastige klus? Kan het ook misgaan? Want als het niet lukt zit ik straks zonder bedrading..

Ik neig ernaar om er bij twijfel toch maar iets aan te doen, wil geen problemen hebben met de elektra.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik geef er altijd de voorkeur om aan een van de oude draden een 'trekveer' te bevestigen en die eerst door de buizen te trekken. Dan loop je niet het risico dat net die draad waaraan je trekt afbreekt omdat er een zwakke plek in zit. En dat terwijl de rest er al uit is.

Dat mag gewoon een nylon trekveer zijn (eigenlijk geen veer dus) die is sterk genoeg.

Maar je zou eerst toch even kunnen kijken. Stel dat de toevoer vanaf de zijkant of onderaan is (niet zo waarschijnlijk bij centraaldozensysteem) dan heb je mazzel.

Tip: zoek even op het Internet met "trekveer gebruiken", dan krijg je idee hoe je dat moet doen. Er is zo ook een videootje te vinden. Probeer het eventueel eerst even 'droog' met een paar stukken VD-draad (en een stukje pijp), zodat je kunt inschatten hoe sterk de bevestiging is.

Draden trekken gaat het beste met z'n tweeën, de een duwt en geleidt de draden netjes in de toevoerdoos, de ander trekt. Degene die trekt heeft 'het commando'. Met beleid kom je er dan wel.
 

December1992

  • #7
Nog een kleine update: ik heb de wcd opengeschroefd en de leiding lijkt inderdaad (zoals ik vreesde) naar boven te lopen. Hij gaat dan neem ik aan naar de dichtstbijzijnde centraaldoos.

Ik ga (al is het voor de zekerheid) de bedrading denk ik maar vervangen. Ik laat weten hoe dat afloopt en of het inderdaad kapot blijkt te zijn. Dank voor de hulp tot zover!
 

December1992

  • #8
Goedemiddag,

Ik zou nog even terugkomen op de uitkomst. Het is gelukt de draden opnieuw te trekken met de door Kees beschreven methode. De 'oude' draden waren niet beschadigd, dus achteraf was het wellicht niet nodig geweest, maar vooraf wist ik dat uiteraard niet. Ik ben dus wel tevreden en heb weer wat geleerd.

Nogmaals dank voor de adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu