Functie van aardlek

Jean Splinter

  • #1
In onze huisinstallatie zijn alle groepen achter aardlekschakelaars geplaatst. Houdt dit ook in dat, stel dat ik bij werkzaamheden per ongeluk zelf een 220V fase aanraak, van de groep in kwestie de aardlekschakelaar deze uitschakelt? Of werkt het anders.
 

Atmoz

  • #3
Of de aardlek uitschakelt hangt helemaal af van de weerstand die in het circuit vanaf de fase die je aanraakt naar aarde zit. Je eigen huidweerstand speelt een rol, waar sta je op (droog houten trapje ofzo) en je schoeisel bepalen dit grotendeels. De aardlek kan uitvallen bij aanraking van de fase, maar dit betekent nog lang niet dat je de fase veilig kan aanraken, al was het alleen maar dat je van schrik van bijv. een laddertje valt. Afgezien van het feit dat 30 mA, dit kan bij lage circuitweerstand gedurende de reactietijd van de aardlek ook veel meer zijn, zeker niet voor iedereen zonder gevaar is.
 

Jean Splinter

  • #4
De werking is dan helder. Maar het betekent dat de itho buisventilator, die niet apart is geaard (kan niet) maar wel zgn dubbel geïsoleerd, in feite niet is beveiligd tegen lekstroom? Als door damp geleiding van stroom ontstaat naar een persoon in die ruimte, en deze persoon niet op geaarde ondergrond staat zoals bijv kunststof douchebak, kan alsnog elektrocutie plaatsvinden?
 

StefanD

  • #5
Nee, daar is juist de aardlek voor bedoeld: die beschermt ook zonder de aarding van het net te gebruiken.

De aardlekschakelaar meet het verschil tussen de stroom over de fase en de nul. Als daar te veel verschil in zit (meestal >30mA), dan wordt de stroom uitgeschakeld. Aangezien de meeste mensen een stroom van 30mA wel kunnen verdragen is electrocutie vrijwel uitgesloten als je een deugdelijke aardlekschakelaar hebt.

Het is overigens juist gunstig als je op een niet-geaarde ondergrond staat als je toch onder spanning komt te staan: er zal dan veel minder stroom door je lichaam gaan dan wanneer je wel geaard zou zijn.

Electrocutie (of een schok) via waterdamp heb ik nog nooit van gehoord.
 

Jean Splinter

  • #6
(Voorkoming van) elektrocutie via waterdamp is natuurlijk precies de reden waarom een natte ruimte in huis is verdeeld in verschillende zones. Voor elk van die zones is beschreven wat je er aan stroomverbruikers mag installeren en onder welke voorwaarden.
 

StefanD

  • #7
Ik denk dat je water bedoelt, in plaats van waterdamp?
 

Jean Splinter

  • #8
Naar mijn idee is deze regelgeving ook te doen om waterdamp, maar de regels ken ik inhoudelijk niet. Dus uiteraard mogelijk dat je gelijk hebt.
 

StefanD

  • #9
Mee eens, ook waterdamp speelt een rol. Maar ik denk dat dat is omdat waterdamp makkelijk condenseert waardoor je water krijgt, wat wel stroom kan geleiden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu