Foutcode 05 bij Bosch WFF 1601

Dawen

  • #1
Ik heb een probleem met de volgende wasmachine:
Bosch WFF 1601, E-Nr: WFK2800NL/12 FD 7701 01095

Donderdagavond is hij er plotseling halverwege het programma mee opgehouden en gaf afwisselend twee knipperende lampjes wasverzachten/centrifugeren en foutcode 5. De was was nog wel warm geworden en water afpompen leek ook nog normaal te werken.

Na het lezen van diverse berichten (o.a. Foutcode f05 Bosch WFP3330 Wasmachine en Bosch WFP 3230 --> foutcode F05 en Bosch wasmachine WFP 3231 foutmelding F05) over vergelijkbare problemen met Bosch wasmachines besloot ik de koolborstels (nr. 154740, Siemens) te vervangen en gezien de slijtage van de oude borstels was dit ook nodig. Echter het eindresultaat is dat ik nog steeds dezelfde foutcode krijg. :(

De machine houdt er al vrij vroeg in het programma mee op. Wat hij doet is het volgende: water inlaten, 5-6 keer ronddraaien vervolgens geeft hij deze foutcode en pompt hij het water netjes weer af.

Heeft iemand enige idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?
 

Henny

  • #2
Controleer de collector (het gedeelte waar de koolborstels overheen lopen) van de motor eens.
Als deze in orde is, meet dan de weerstand over de aansluitingen van
de koolborstels eens.
Draai tijdens deze meting de as van demotor langzaam rond.
De weerstand moet dan laagohmig (beneden de 10 ohm) blijven.
Als de weerstand oneindig is, controleer dan of de borstels goed geplaatst zijn (schuine zijde) en voldoende tegen de collector gedrukt zitten.
 

Dawen

  • #3
Ik heb de collector eens goed bekeken en deze zag er perfect uit (geen onregelmatigheden of uitstekende lamellen). Bij langzaam ronddraaien van de as blijft de weerstand < 10 Ohm. De weerstand verschilt wel iets afhankelijk van de richting waarin je de as ronddraait maar waarschijnlijk is dit normaal?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu