Fläkt minifan centrale afzuiging

Ton3

  • #1
Mijn Fläkt minifan centrale afzuiger, heeft een hoog/laag schakelaar in de keuken. In de 'hoog'-stand gaat daar een lampje branden; dat lampje blijft echter branden wanneer ik naar 'laag' schakel, waarmee ik vermoed dat de fan in de 'hoog' stand blijft draaien.

Gehele bedrading gecontroleerd en goed bevonden. De 3 condensatoren vervangen door nieuwe, maar probleem blijft bestaan.

Heeft iemand een idee wat er aan kan mankeren, en waar onderdelen van het merk verkrijgbaar zijn ?

Bvd,

Ton3
 

Gerrit

  • #2
Als deze situatie spontaan is ontstaan, en er niets veranderd is aan de bedrading, zou je even moeten kijken naar de schakelaar. Zit hier ook wat vet op? Zie je een brandspoortje zitten?

Overigens kun je ook horen of de ventilator het juiste toerental draait.
 

Ton3

  • #3
Beankt voor je reactie.

Probleem is dat er spanning blijft staan op de draad, die vanaf de ventilator naar de schakelaar loopt, ook als deze van de schakelaar geheel is losgekoppeld. Vandaar dat ik dacht dat er één van de condensatoren lek zou zijn.

Deze spanning is wel iets lager dan 220, zodat het neon-lichtje wat knippert, en de fan iets langzamer draait. Het hoge toerental wordt bereikt wanneer, middels de schakelaar, die draad op de fase wordt aangesloten.

Na de condensatoren, is de 'timer' de volgende verdachte, maar kan dat ding niet doormeten, want heb geen idee wat dat apparaatjes zou moeten doen.

Ton3
 

Ronald42

  • #4
Indien het een dubbelpolige schakelaar betreft kun je het oplossen door de blauwe draad op het enige nog vrije contact te zetten. Anders zal je het probleem blijven houden.

Let op als het een wisselschakelaar met controlelampje betreft zal het verwisselen van de blauwe draad resulteren in een kortsluiting en waarschijnlijk het einde van uw schakelaar dus bekijk het eerst goed. Voordeel daar aan is wel dat u dan meteen een dubbelpolige kunt gaan kopen. :lol:
 

Ton3

  • #5
Bedankt voor je reactie,

Het betreft een enkel-polige schakelaar-met-lampje, waarbij de blauwe draad (nul) alleen gebruikt wordt om het lampje te kunnen laten branden.

Probleem is niet dat het lampje blijft branden, maar dat er spanning blijft staan op de schakeldraad vanaf de ventilator (waardoor het lampje dus blijft branden). Wanneer de schakelaar 'uit' staat, dient er geen spanning meer op deze draad te staan.

Die spanning komt dus ergens uit de ventilator, en een lekke condensator had volgens het schema een mogelijkheid kunnen zijn (maar blijkt niet het probleem te zijn).
Een schema van de timer heb ik niet, maar zou dus ook nog een mogelijkheid kunnen zijn.

Het toepassen van een dubbelpolige schakelaar, lost wel het probleem op van het blijven branden van het lampje, maar neemt niet de spanning weg die op de schakeldraad blijft staan. Dit valt dus onder 'symptoom-bestrijding', en lost het werkelijke probleem niet op.

Groeten,

Ton3
 

Ronald42

  • #6
Klopt maar die spanning krijg je nooit weg. Met een dubbelpolige schakelaar schakel je ook de nul en dan gaat het lampje dus wel uit.
In het verleden heb ik veel van dit soort schakelaars aangelegd altijd dubbelpolig juist voor die reden. Tenzij er iemand met iets brilliants komt ben ik bang dat dat de enige oplossing is.

Het is namelijk precies het zelfde probleem indien zo'n box met de verlichting meeschakelt. Dan blijft de lamp zwak branden een spaarlamp kan dan uitkomst bieden maar er blijft een kleine stroom lopen. Een relais ertussen zetten of een extra schakeldraad trekken is dan de enige oplossing.
 

Gerrit

  • #7
Dat die spanning blijft staan is normaal.

Kijk maar eens naar de antwoorden op de vraag waarom de badkamerlamp blijft branden als je de ventilator hiermee stuurt. Daarom krijg ik het idee dat het brandende lampje niet ploseling is opgetreden, maar gewoon een signaal is dat de ventilator loopt.

Misschien heeft het een tijdje niet goed gewerkt (dat komt voor bij neonlampjes) en valt het nu op. Is dat een mogelijkheid?
 

Ton3

  • #8
Ronald42 schreef:
Klopt maar die spanning krijg je nooit weg. Met een dubbelpolige schakelaar schakel je ook de nul en dan gaat het lampje dus wel uit.
In het verleden heb ik veel van dit soort schakelaars aangelegd altijd dubbelpolig juist voor die reden. Tenzij er iemand met iets brilliants komt ben ik bang dat dat de enige oplossing is.

Het is namelijk precies het zelfde probleem indien zo'n box met de verlichting meeschakeld. Dan blijft de lamp zwak branden een spaarlamp kan dan uitkomst bieden maar er blijft een kleine stroom lopen. een relais ertussen zetten of een extra schakeldraad trekken is dan de enige oplossing.
Okay, jij zegt dus dat het normaal is dat er (lagere) spanning op die draad blijft staan. Als dat zo is, heeft de installateur indertijd een ontwerpfout gemaakt, en had vanaf het begin een dubbelpolige schakelaar moeten toepassen.

Bij mijn weten ging dat lampje voorheen in de stand 'laag' gewoon uit. Ik zal eens bij mijn buren gaan kijken, of daar dat lampje nu wel of niet uitgaat. Er zijn zo'n 30 appartementen met eenzelfde installatie.

Bedankt voor het meedenken.

Overigens is het probleem ook, dat ik nergens een dealer of installateur kan vinden, die bekend is met die Fläkt minifan. Enige aangedragen oplossing was de hele handel maar te vervangen door een ander merk, met als het even kan, dezelfde afmetingen montageplaat.

Ton3
 

Ronald42

  • #9
Fläkt is heden ten dage onderdeel van ABB net als o.a. HAF en Bush Jeager wie weet heb je daar wat aan.

Bij mijn vorig bedrijf vervingen wij echter ook de motoren door een ander merk. De metalen waaier van de Fläkt kan namelijk minder toeren maken dan de veel lichtere kunststof van dat andere merk.
 

Ton3

  • #10
Bedankt voor de info,

Heb je misschien nog een suggestie, door welk merk die Fläkt te vervangen, en waar ik zo'n apparaat (als particulier) zou kunnen kopen ? Liefst in de omgeving van Capelle a/d IJssel (Rotterdam).

Ton3
 

Gerrit

  • #11
Toch is het geen fout van de (elektro)-installateur. De ventilatieschakelaars zijn n.l. gewoon 1-polig met 3 standen.
 

Ton3

  • #12
Hoi Gerrit,

Nou nee. De betreffende schakelaar is gewoon een enkel-polige schakelaar met slechts 2 standen (aan en uit). Wel zit er als extra dat neon lampje in gemonteerd. Het betreft overigens wel een dubbele schakelaar. De andere helft wordt gebruikt voor de verlichting, maar die staat geheel los van het ventilatie-schakelaar gedeelte.

Overigens ga ik die dubbele schakelaar vervangen door één enkele, omdat ik de verlichtingsschakelaar niet meer nodig heb.
Het lampje laat ik dan voor het gemak maar gewoon weg.
 

Ronald42

  • #13
Ton3 schreef:
Overigens ga ik die dubbele schakelaar vervangen door één enkele, omdat ik de verlichtingsschakelaar niet meer nodig heb.
Het lampje laat ik dan voor het gemak maar gewoon weg.
Doe je zelf een lol en neem een dubbelpolige met lampje. Je weet dan altijd of ie aan of uit staat. Is gewoon wel zo makkelijk.
 

Ton3

  • #14
Owkay, als ik voor die design schekalaar/stopcontact behuizing zo'n schakelaar kan kopen. In het standaard pakket van Gamma of Praxis zijn die dubbelpolige schakelaars met lampje niet voorhanden.

Overigens staat die fan altijd aan. De schakelaar schakelt alleen van hoog naar laag. Als ik de fan uit wil zetten, moet ik de perilex stekker in het toilet eruit trekken. Owkay, ideaal zou zijn een extra draad trekken van de fan naar de keuken, en een schakelaar met 3 standen monteren (uit, laag en hoog). Ben echter blij dat alle electra van de (nieuwe) keuken nu af is, en alle leidingen weer netjes dicht. 2 extra groepen erbij aan moeten sluiten, zodat alles kan werken, zonder dat de stoppen uit de muur knallen.

Heb je nog een suggestie voor een ander merk fan, en bij welke leverancier die verkrijgbaar is ?

groeten,

Ton3
Ronald42 schreef:
Doe je zelf een lol en neem een dubbelpolige met lampje. Je weet dan altijd of ie aan of uit staat. Is gewoon wel zo makkelijk.
 

Ronald42

  • #15
Waar je als paticulier een ventilatie box zou kunnen kopen geen idee. Bij mijn vorig bedrijf deden ze wel aan verkoop losse ventilator motoren. Een VCW-S (type) zou in je ventilator passen. Maar ik weet niet of ik de naam van dat bedrijf mag noemen. Het zit in ieder geval in Spijkenisse. In Barendrecht zit een Ventilatie bedrijf maar ik heb geen flauw idee of deze zo aan particulieren verkopen.

Zet je ventilator NOOIT helemaal uit je zou dan grote vochtproblemen kunnen krijgen.
 

Gerrit

  • #16
Er zijn wel elektrogroothandels die aan particulieren willen leveren. Daar vind je ook de kwalitatief goede merken. anders zul je het via een installateur moeten doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu