Extra groep tbv zonnecellen

JeroenC

  • #1
Hallo allemaal,

Ik lees op meerdere websites van zonnecellenaanbieders dat het "bij wet verboden is om zelf de extra groep aan te leggen".

Is dat wel zo? Ik mag toch "boven" de meter alles zelf doen mits het volgens de normen gedaan is?

Alvast bedankt voor de antwoorden!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je bent zelf altijd verantwoordelijk voor de installatie na de meter.
Ook jij bepaald zelf wie de werkzaamheden doet.
Pas als het fout gaat moet jij kunnen aantonen dat jij er alles aan gedaan hebt om de veiligheid te waarborgen.
Er is geen enkele wet die bepaald dat er een elektricien moet komen, sterke nog de eis dat alleen vakbekwame personen mogen werken aan een installatie is uit de norm geschrapt.
 

StefanD

  • #3
Maar is het niet zo dat je voor het aanleggen van een extrta groep de hoofdschakelaar uit moet zetten? En dat je dat dus niet zelf mag doen? (Tenzij je het natuurlijk geen probleem vindt om onder spanning te werken)
 

JeroenC

  • #4
Headhunter,

bedankt voor uw antwoord!

Stefan, gelukkig heb ik een nieuwe meterkast waarbij ik
a) de hoofdschakelaar uit kan zetten, maar daar houdt ik niet van want het "werkgedeelte" met de automaten en hoofdschakelaar staat dan aan de binnenkomende kant nog steeds onder spanning of
b) de netbeheerders automaat uitschakel. Dit is bij ons gelukkig een bereikbare automaat en geen verzegelde zekering. Dit doe ik vaker als ik aan de meterkast werk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De hoofdschakelaar uitschakelen mag je gerust zelf doen en is zelfs zeer aan te raden als je in de groepenkast gaat werken. Wat je niet mag doen is de verzegeling verbreken om eventuele hoofdzekeringen te verwijderen. Dit is wel nodig om veilig aan een groepenkast te werken die nog niet van een hoofdschakelaar is voorzien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu