Extra groep tbv tuinverlichting en schuur

erietman

  • #1
Dag,

Ik wil graag mijn meterkast uitbreiden met een extra groep voor de tuinelektra (5 buitenstopcontacten) en elektra in ons schuurt(tje). Ik heb begrepen dat er maar 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar mogen. Aangezien mijn aansluitingen 'vol' zitten wil ik dus de meterkast uitbreiden met een aardlekschakelaar en een schakelautomaat (of twee?), Is het wijsheid om dat in de bestaande kast te doen of kan ik beter een extra groepenkast er naast hangen. Dit ook met eventuele verdere uitbreidingen in de toekomst.

Dank voor alle reacties alvast!

IMG_6450.jpg
IMG_6453.jpg
IMG_6455.jpg
IMG_6456.jpg
 

Peter_H

  • #2
In principe is het met een aardlekautomaat opgelost, dit is ook handig voor de tuin, omdat daar wel eens een aardfout voorkomt.
Probleem is wel dat je de spanning niet van de kast kunt halen omdat je geen hoofdschakelaar hebt. Je hebt een elektricien nodig met zegelrecht.
Waar is die afwijkende automaat trouwens voor? Die heeft een C karakteristiek en is alleen in bepaalde gevallen toegestaan.
Wil je de groepenkast aan de huidige normen laten voldoen dan zou ik een hoofdschakelaar laten plaatsen en die ongeïsoleerde verdeelblokjes laten verwijderen of vervangen door een aanraakveilige versie.
Voor een tweede groepenkast zie ik geen noodzaak. Gebruik je de beltrafo nog? Deze staat uit.
 
  • Like
Waarderingen: erietman

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Klopt, max. 4 eindgroepen per aardlekschakelaar.

Een extra aardlekschakelaar en een paar automaten passen hier nog prima bij. Je zou eventueel de beltrafo naar de onderste rij kunnen verplaatsen om boven wat meer ruimte te krijgen.

Voor de buiten elektra is het niet onverstandig om deze op een aparte aardlekschakelaar te zetten of hier een aardlekautomaat (=aardlekschakelaar en installatie automaat in 1) voor te gebruiken. In de buiten elektra heb je meer kans op problemen met vocht en dan wil je niet dat een deel van het huis zonder stroom zit.

Een aardlekautomaat zou je prima op de onderste rij erbij kunnen plaatsen. Voeding kun je dan direct van de blokjes onderin de kast pakken.

Als je het netjes doet zet je er ook een hoofdschakelaar tussen, al was dit waarschijnlijk niet verplicht toen deze kast werd geplaatst. Zelfde geldt voor de ongeisoleerde aftakblokjes.

Hoe heb je de bedrading naar buiten voorzien? Liggen er al leidingen of moet je nog kabels of draden gaan trekken?

Wil je de uitbreiding zelf doen of laten doen? Heb je wellicht een automaat als hoofdzekering?
 
  • Like
Waarderingen: erietman

erietman

  • #4
Dank voor jullie reacties so far.

Fijn dat jullie ook het idee hebben dat het in de bestaande kast kan. De afwijkende automaat wordt vervangen door een juiste, dank! De beltrafo wordt niet meer gebruikt en kan worden uitgefaseerd.

Naar buiten toe moeten er zeker nog kabels getrokken worden. Ik twijfel nog even of ik de stopcontacten en schuur op een aparte groep moet doen. Suggesties? Verder wil ik de buitenstopcontacten schakelbaar maken dmv of een 'ouderwetse' schakelaar of een klik aan/klik uitsysteem (hebben we ook al voor in het huis en het zonnescherm, dus best praktisch).

Ik zal ook nog eens kijken naar een aardlekautomaat, klinkt ook als een solide optie.

Voor wat betreft de hoofdschakelaar, Ik heb onderin de kast onder de meter (zie foto) nog een schakelaar zitten. Ik ging er een beetje van uit dat dit de hoofdschakelaar is?

IMG_6459.jpg
IMG_6458.jpg
 

erietman

  • #5
Beetje off-topic maar er moet idd nog een grondkabel naar de tuin toe en mijn idee is om deze te gebruiken:

linkje

Juiste diameter of kan ik beter voor een ander soort kabel gaan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Beltrafo kan dan weg inderdaad. Zolang je geen zware verbruikers hebt in de schuur zou je deze samen met de buiten elektra op een aardlekautomaat kunnen zetten. Voeding tak je dan direct af van de aftakblokjes onderin de kast.

De getoonde grondkabel is prima (ymvk-as 2 aderige 2.5mm).
Je zult nog wel moeten bedenken hoe je het schakelen dan wilt regelen. Mogelijk ga je hiervoor een tweede kabel nodig hebben of meer aders in de kabel.

Het component dat je toont is de hoofdzekering. Deze schakelt uit als je in totaal te veel stroom verbruikt of een flinke kortsluiting hebt, maar dat zou allemaal opgevangen moeten worden in de groepenkast. Deze hoofdzekering hoort dus eigenlijk nooit uit te gaan.

Je kunt deze nu inderdaad gebruiken om de spanning van de kast te halen.
 
  • Like
Waarderingen: erietman

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Je wilt de uitbreiding dus zelf gaan doen, begrijp ik? Zorg dan dat je altijd spanningsvrij werkt. Gebruik in de groepenkast 6mm dikke draad en bij soepele draden altijd adereindhulzen toepassen.

Ben je goed bekend met werken in een groepenkast?
 
  • Like
Waarderingen: erietman

erietman

  • #8
Ik wil idd de uitbreiding zelf gaan doen. Denk dat dit ook prima te doen is. Ben geen expert in groepenkasten maar weet gelukkig wel wat veilig werken inhoud (VCA gecertificeerd). Mocht het me niet lukken of ik denken dat hiervoor een vakman nodig is dan zal ik het zeker niet laten om deze in te huren....:-) Dank voor alle tips!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu