Espressomachine laat aardlekschakelaar eruit knallen

Wendy1973

  • #1
Onze espressomachine heeft het een half jaar prima gedaan (en zijn voorgangers ook). Sinds een paar maanden laat het apparaat ineens de aardschakelaar eruit knallen. Dit gebeurde eerst af en toe, maar nu continu. We hebben het apparaat op twee stopcontacten aangesloten en in beide gevallen veroorzaakt het kortsluiting. Als we het apparaat op een andere groep aansluiten (noem het even de "kamer-groep") , is het probleem verholpen. Maar dit is suboptimaal i.v.m. een verlengsnoer van de kamer naar de keuken. Als we alle apparaten uitschakelen die op "keuken-groep" zitten, dan veroorzaakt de espressomachine nog steeds kortsluiting. De waterkoker doet het echter prima op dezelfde stopcontacten. Wij snappen er niets van, want het lijkt niet aan het stopcontact te zitten, niet aan de aardlekschakelaar en niet aan het apparaat. Wie heeft een tip?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Schakelt de aardlekschakelaar uit of de zekering?

Zit de woonkamer op een andere aardlekschakelaar dan de keuken?

Kan zijn dat in de keuken alle verbruikers samen opgeteld een lekstroom hebben die de aardlek net wel doet aanspreken. Dat de espresso machine zeg maar de druppel is waardoor de emmer over loopt.
 

ABCDE

  • #3
Ligt dus wel gewoon aan het apparaat...

In de woonkamer heb je zeker geen randaarde bij de stopcontacten?

Stapeling van kleine lekstromen kan ook zoals @Vonken_trekker al zegt, maar meestal is dat omdat er dan al meerdere apparaten buiten de lijntjes kleuren zeg maar...
Maar je zegt al dat het niet zo is met andere apparaten 'uit' (stekker er ook uit?)... dus dan is het waarschijnlijk gewoon wel de espressomachine.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vermoedelijk draai je fase en nul om als je de stekker in het andere stopcontact doet.
Fase zit aan één kant van het stopcontact, nul aan de andere kant en er is geen norm voor wat aan welke kant moet zitten.
Draai de stekker maar eens om als ie in het stopcontact zit waar de aardlekschakelaar (ALS) er niet uit gaat. Zou me niets verbazen als de ALS er dan wél uit gaat. En dat de ALS er in blijft als je de stekker omdraait bij het stopcontact in de keuken.

Is alleen geen blijvende oplossing, want na verloop van tijd zal het apparaat waarschijnlijk een zodanige aardlekstroom krijgen dat de ALS er ongeacht de stand van de stekker uitgaat.
 

Wendy1973

  • #5
Bedankt voor jullie snelle reacties, leerzaam dit ook. Het klopt dat het stopcontact in de kamer niet geaard is. De kamer zit inderdaad op een andere ALS en niet de zekering maar de ALS slaat eruit. Bij het testen hebben we alle stekkers uit de stopcontacten gehaald (wasmachine en koelkast). Dat helpt dus niet. Ik snap de uitleg van Kees niet zo goed. Maar ik concludeer dat we toch het apparaat moeten terugsturen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het apparaat op een stopcontact zonder randaarde aangesloten wordt is mijn redenatie niet van toepassing. Of je mijn uitleg snapt of niet maakt dan niet uit.

Maar het is wel levensgevaarlijk om dat te doen! In principe kan er de volle 230V spanning op de buitenkant van het apparaat komen te staan! Pak je de buitenkant beet + raak je met je andere hand bijv. een kraan aan, dan kun je een zodanige schok krijgen dat je geen van beiden nog los kunt laten en je door electrocutie dood gaat... Nooit doen dus, een (al of niet defect) apparaat is dat niet waard!
 

Wendy1973

  • #7
Oh shit, dat meen je. Ik zei het al: leerzaam dit! Bedankt voor de waarschuwing.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
IK heb intussen een voorbeeld gezocht. Dat wil ik je niet onthouden: zie dit artikel over ongevallen met dodelijke afloop. En dan het verhaal over de niet geaarde wasmachine (het 5e verhaal). Waarbij bij gelukkig al wel een aardlekschakelaar aanwezig is op die niet geaarde groep in de huiskamer.
Wendy1973 schreef:
De kamer zit inderdaad op een andere ALS
Maar dan nog zou ik mijn leven niet afhankelijk willen maken van de werking van een aardlekschakelaar...

Edit: correctie ALS huiskamer.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Wendy1973

Wendy1973

  • #9
Tjonge... Er is inderdaad wel een ALS aanwezig op de groep in de huiskamer, maar ik heb er verder geen verstand van (dat blijkt wel) en alles was al geïnstalleerd voordat we hier kwamen wonen. Ik had al even gegoogled en las dat nieuwe huizen tegenwoordig wel 10-12 ALS hebben. Wij hebben er drie (1 voor de elektrische kookplaat)
 

Wendy1973

  • #10
Ik heb nog een vraag: we hebben een sauna in de garage en ik kan niet zien op welke ALS deze aangesloten is (heb dit niet getest). Kan de sauna lekstroom veroorzaken en hoe test ik dit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Op welke ALS een apparaat cq stopcontact aangesloten is kun je vrij eenvoudig testen:
Druk het testknopje op één van de ALS's in, de ALS schakelt dan uit. Kijk nu of er wel of niet nog spanning het betreffende punt staat. Kun je bij een stopcontact gewoon mbv. een lamp oid. testen. Bij de sauna zou je mogen verwachten dat die het dan niet meer doet.

Is dat niet de juiste ALS, dan zet je die weer aan en neem je de volgende ALS. Je hebt er drie, dus na max. drie pogingen weet je of de sauna op dezelfde ALS zit aangesloten als het espressoapparaat.

Het enige lastige daaraan is, dat je soms apparaten weer in moet stellen als de spanning eraf is geweest. Bijv. ovens hebben de vaak de vervelende eigenschap dat er een klok in zit en de oven zonder instelling van de klok niets doet...
 
  • Like
Waarderingen: Wendy1973

Wendy1973

  • #12
Bedankt voor je hulp!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Half jaar oud? Nog garantie op de machine?

De sauna heeft waarschijnlijk een eigen (kracht) groep, die kan je in de meterkast uitzetten.
Je kan zelfs alles behalve de keukengroep uitzetten waar de machine op aangesloten zit. (om te testen)
Let dan wel even op dat de tuin en andere buiten dingen op een andere groep zitten, daar zit meestal een relatief grote lekstroom.
 
  • Like
Waarderingen: Wendy1973

ABCDE

  • #14
Aardlekschakelaars moet je sowieso periodiek testen. Ingaan van zomer en wintertijd is daar een mooi moment voor.
 

Wendy1973

  • #15
Gaan we vandaag gelijk even doen
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu