Energierekening omlaag

matt_85

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb het afgelopen jaar mijn huis laten verbouwen en inmiddels woon ik er. Ik heb zelf niet heel veel verstand van huizen verbouwen, dus heb heel veel van advies van een familielid (installateur) laten afhangen. Situatie is volgt:
  • Bouwjaar rond 1920; Is in 1995 ooit flink verbouwd en verduurzaamd (voor die tijd). Mooie hoge plafonds (3m), Circa 520m3 inhoud. Prachtig, maar wel duur om te verwarmen uiteraard.
  • Overal dubbel glas waarbij inmiddels 70% hr ++ glas;
  • Vloerverwarming in betonvloer gefreesd. (Er zit alleen een laagje tempex/piepschuim-achtig onder de dekvloer. Het was gewoon niet te doen om die hele vloer eruit te breken voor extra isolatie.)
  • Nieuwe CV-ketel. Warmtepomp was schijnbaar uitgesloten voor dit huis.
  • Dakisolatie 6 cm PIR (Mansarde dak). Uitbouw heeft dakisolatie van 8 cm PIR;
  • Spouwmuren met een laagje (3 cm) tempex o.i.d. ertussen. Achtergevel is van binnenuit geïsoleerd met: beneden boven de tuindeuren 8 cm PIR. Boven bij de slaapkamer 8 cm steenwol. De uitbouw heeft een buitengevelisolatie van 13 cm Slimfort gevelisolatie.
  • Ventilatie door middel van roosters (nieuwe kozijnen)
Ik ben me een hoedje geschrokken van de gasprijzen en het aantal m3 dat ik nu opstook (terwijl het nog helemaal niet koud is), want heb op een dag 15 m3 gestookt. Het vroor toen wel, maar toch. Gezegd werd dat dit ook een beetje bij het opstarten van de vloerverwarming hoort en dat als eenmaal de warmte in het huis zit, hij minder gaat stoken. Ook zitten er nog geen deuren in het huis, waardoor de warmte zich door het hele huis kan verplaatsen.

Qua isolatie houdt het niet over, maar overal zit wel wat isolatie. Enige waar ik van baal is dat de vloer niet goed geïsoleerd is. Nu heb ik een aantal vragen:
  • Mijn hoofdvraag:
    • Kan ik in mijn situatie veel besparen met een hybride warmtepomp i.c.m. zonnepanelen in mijn situatie? Zo ja, wat kan de besparing daarmee zijn?
  • Kan ik nog wat veranderen aan de cv-ketel?
  • Zorgen deuren/gordijnen/etc voor meer warmte?
  • Met hoeveel graden moet ik de thermostaat naar beneden stellen in de nacht?
  • Hebben jullie algemene (quickwins) tips waarmee het gasverbruik naar beneden kan?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Verbruik is ook afhankelijk HOE de vloerverwarming is aangebracht. Met welke diameter buis en hoe ver liggen de buizen uit elkaar. Hoe meer isolatie er onder de buizen liggen, des te beter wordt de opbrengst.
Nachtverlaging: niet al te veel, hooguit ca 1à1,5 graad.
Regel je alles met 1 thermostaat? Overweeg dan zone- of etageregeling zodat je ruimten die niet continue verwarmd hoeven te worden (tijdelijk) kunt uitschakelen. Dat zal je energieverbruik zeker beperken.
 

matt_85

  • #3
Alles wordt geregeld met 1 thermostaat in de woonkamer. De buizen zijn geloof ik circa 10 centimeter uit elkaar gelegd/gefreesd met een buis dikte van 16mm. Dat was van dat kunststof spul (witte kleur). Er zijn in totaal 6 groepen. voor een oppervlakte van circa 65/70 m2 beneden. Meer groepen kon niet ivm beperkte ruimte van de verdeler. De warmteverdeler staat op iets meer dan 30 graden (anders begint die te piepen/suizen).

Er zijn boven wat radiatoren die open moeten blijven, anders vliegt de ketel in storing.

Zou een hybride warmtepomp met zonnepanelen heel veel doen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Van 15 kuub als het vriest en je wil het lekker warm hebben schrik ik niet. Ik heb een huis uit 1994 dat qua isolatie ook nog een stuk beter js dan wat in die tijd gebruikelijk was (in eigen beheer gebouwd en later hier en daar nog extra geisoleerd) maar dat verstook ik ook als het vriest, de eerste 8 kuub alleen al om het systeem op te warmen voordat de vloer echt warmte af gaat geven aan de ruimtes.
Soms is er wel wat te winnen als je voor dagen dat het niet heel koud is, zeg maar oktober en april en mei bijverwarming hebt zodat je het systeem kunt uitschakelen. Ik gebruik dan een elektrische haard (zonnepanelen). Daarnaast helpen op zonnige dagen in februari ramen op het zuiden als je die hebt, maar daar is niet veel aan te veranderen.
Ruimtes uitzetten kan ook, wat hierboven wordt gezegd, de hele bovenverdieping het ik sowieso permanent uitgezet, behalve de badkamer, dat scheelt behoorlijk veel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Amper isolatie onder je vloer en bij het dak 6 cm pir is niet echt goed geïsoleerd te noemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
matt_85 schreef:
Vloerverwarming in betonvloer gefreesd. (Er zit alleen een laagje tempex/piepschuim-achtig onder de dekvloer. Het was gewoon niet te doen om die hele vloer eruit te breken voor extra isolatie.)
Dan gaat verwarmen met lage temperatuur verwarming het niet worden voor jou.
 

matt_85

  • #7
"Amper isolatie onder je vloer en bij het dak 6 cm pir is niet echt goed geïsoleerd te noemen."
Klopt, maar de vloer eruit breken was geen optie. Dan krijg ik straks de muurschade van de buren er nog bij. Het dak was nog te nieuw om meteen ook die helemaal te vernieuwen.

Zijn er geen uitbreidingen op het huidige mogelijk om het verbruik wat te verminderen? Ik lees dat een hybride warmtepomp i.c.m. zonnepanelen je cv-ketel kan ondersteunen. Is dat geen optie? Met de huidige gasprijzen moet zo een ding er binnen een mum van tijd uitgehaald zijn toch?

Ik lees sommige verhalen over gasloos vrij maken van vrijstaande boerderijen, etc. Ik heb een tussenwoning, zonder zolder en ik hoef niet eens compleet gasloos.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
de eerste stap in het verminderen van de energierekening is isoleren, op deze manier verklein je de energie behoefte, al het andere zijn vervolgstappen.
als u een wp zou plaatsen zou het ding waarschijnlijk de hele dag lopen om op lage temperatuur uw woning proberen te verwarmen wat dan nie gaat lukken omdat de warmte er aan alle kanten uitwappert.
maargoed dit is dus iets wat u niet wil horen, maar plaats de wp en doe er een lading pv panelen bij en dan zien we u graag weer met vragen als, woning komt niet op temperatuur of duurt lang of een energie rekening waar je u tegen zegt
 
  • Like
Waarderingen: Bert pit en Walker

matt_85

  • #9
Haha, dank je wel Marc. Voor een helder antwoord. Ik ben ook maar een leek. Laat ik dan even een andere vraag stellen: Als ik zorg dat het dak echt goed geïsoleerd is, de spouwmuren goed geïsoleerd zijn (wat ze al zijn), kan ik dan zonder de dikke isolatie onder de vloer wel mijn wensen doorvoeren? Want de isolatie onder de vloer is gewoon geen optie. Er zit een vloerverwarming ingefreesd en er zit een pvc vloer op die me 5K heeft gekost inclusief egaliseren. En dat alles op beton.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Ga eerst eens "warmtepompstagelopen" zoals een bepaalde energie-adviseur zegt. Oftewel: Stel je CV-ketel zo in dat deze zich als een warmtepomp gedraagt.

Is het dan nog comfortabel in huis? Prima, tijd voor de grote investering(en)

Zo niet, dan moet je eerst andere maatregelen nemen.

Sowieso zul je eerst met kierdichting aan de slag moeten én je ventilatie moet op orde zijn. Energiebesparing mag namelijk niet ten koste gaan van de gezondheid van jou en je gezin.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Ik zou eerst eens beginnen met de installatie maken zoals het hoort. Maw plaats eerst een schunt bij de verdeler, dan hoeven er al geen radiatoren boven meer open te staan, maar dat had je installateur al moeten doen. Weet niet wat voor verdeler je hebt hangen met of zonder pomp.

En eigenlijk zoals altijd bij de vraag kan ik een warmtepomp of hybride systeem plaatsen is er altijd maar een antwoord. en dat is namelijk zorg eerst dat je schil op orde is anders is iedere vorm van investering de verkeerde.
Daarna gaan we kijken of een wp interessant is of een hybride.
Dan gelijk ook de regeling en aanpassen. En zorgen dat de installatie juist is in jou geval dus niet geen shunt fluitende leidingen geen juiste regeling enz.
Maar een woning uit 1920 alleen op wp moet al supergoed geïsoleerd worden en dat is in jou geval niet dus geef ik je weinig kans.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu