Druk van de CV steeds omlaag

Toek

  • #1
Hallo klussers,

Zoals velen al weten hebben zijn wij geemigreerd naar Wallonie en hebben daar een opknap villa gekocht.
1 van de raadels waar we mee zitten is dat de druk van de cv binnen 1 dag omlaag loopt van 1,5 bar naar een 0,5 bar. Ik vul hem dan weer bij en de volgende dag is het weer zo ver. Ik heb wel rondgekeken of ik ergens een plek kon vinden waar veel water lekt, maar heb die niet kunnen vinden.
Wij hebben een verwarmings installatie van viessman van zo'n 20 jaar oud die op diesel (mazout) geztookt wordt. Daarmee wordt het warme kraanwater en de CV verwarmd. Is het in theorie mogelijk dat ergens in dat apparaat het water uit de cv weglekt naar het warme kraanwater ofzo?
Wie kan ons helpen met het vinden van de verklaring wat er nu aan de hand kan zijn?

mvg,

Marieke en Toek
 

Lodos

  • #2
Je expansievat heb je die wel gecontroleerd?

Als je aan de onderkant van je expansievat met je vingers eraan tikt moet ie hol klinken als het vol klinkt dan is die kapot.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Beste Lodos.
Zo kun je een expansievat niet testen.
De enige en juiste methode is om de installatie drukloos te maken en dan met een bandenspanningsmetertje de voordruk op het ventiel van het vat te meten.
Het verschil van bijvoorbeeld 0,1 of 1 bar hoor je niet door ertegenaan te tikken.
 

Toek

  • #4
Kan het expantievat dan zorgen voor het drukverlies? Ik heb weinig tot geen kennis van CV systemen, maar heb moeite om me voor te stellen dat er via het expantievat zoveel water weglekt. Hoe zou er dan water weg kunnen lekken via het expantievat en waar blijft dat water dan? Ik kan nergens vochtplekken ontdekken. Ook niet bij het expantievat.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Via het expansievat lekt er ook niets weg, dat gebeurd weer via je overstort.

Warm water zet uit, je krijgt een hogere druk in je installatie en dat moet een kant op. Je expansievat vangt de hogere druk op (zit zeg maar een soort grote rubberen membraan in). Als je expansievat stuk is vult deze zich geheel met water en kan de hogere druk dus niet meer opvangen. Je CV installatie perst er dan via de overstort (=beveiliging) een partij water uit zodat de druk in ieder geval daalt. Maar dan ben je het water dus ook kwijt.

Dat controleren van je expansievat kan je volgens de methode van Lodos prima testen of deze vol water zit door er even tegen te tikken. Mocht deze massief klinken, en dus vol water zitten is deze in ieder geval stuk.
 

Toek

  • #6
Mja,

Als ik ertegenaan tik krijg ik nu niet meteen het geluid dat ik zou verwachten bij een hol vat. Het galmt niet ofzo. Klinkt eerder een beetje massief. Dit zou kunnen verklaren waarom de druk zo snel daalt?
De remedie zou dus zijn om een nieuw expantievat te installeren?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Ja, idd.
Maar vervang dan gelijk je overstort mee.
Kijk even of het een overstort is met binnen of buiten draar (wat in het T stuk gedraaid zit)

Let op eerst installatie drukloos maken.
Anders heb je een water ballet.
Vergeet ook niet het nieuwe expansievat en overstort in te tapen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu