Elektrische oven in kamer met eigen groep

Hanke

  • #1
Ik woon in een nieuwe kamer en vraag me af of je zomaar een kleine elektrische oven kan aansluiten, of dat dit een probleem kan opleveren qua elektra. Ik weet dat mijn kamer een eigen groep heeft in de stoppenkast en dat ik een koelkast aangesloten heb, en verlichting, computer.

Koken doe ik op gas. Verder niets. Levert een kleine elektrische oven in het algemeen dan een probleem op, of is daar meer info voor nodig? Ik ben nogal een leek op dit gebied.

Alvast bedankt!
 

Hanke

  • #2
Ok, ik heb net gezien dat er stoppen van 16A in de meterkast zitten. De vraag is dus; kan op een zo'n stop een koelkast, verlichting, en een kleine electrische oven?

En zo ja, hoe groot mag zo'n oventje dan maximaal zijn qua wattage?

Bedankt alvast!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Op een groep van 16 Amp kun je maximaal aansluiten:

16 x 230 = ca 3600 Watt

Trek daarvan af het vermogen dat je computer verbruikt, bijv 250 W, het vermogen van de monitor, het vermogen van de lampen, de koelkast enzovoort.

Dan weet je dus ongeveer hoeveel watt je nog beschikbaar hebt.

Gebruik je dus een combi-magnetron (magnetron, hete lucht en grill) met bijvoorbeeld 3400 Watt vermogen, dan zou je een probleem kunnen hebben.

Gebruik je een magnetronoven met alleen een grill, dan kom ik, als ik even op een site van een bekend merk magnetrons kijk, op zo'n 2500 Watt, en dat zou dan wel moeten kunnen.

Je moet er dan wel op letten, dat je die oven niet tegelijk gebruikt met bijvoorbeeld een koffiezetmachine of een waterkoker, die gebruiken vaak zelf al 1000 Watt of meer!

Je hebt echter niet genoemd aan wat voor soort oven je dacht...
 

Hanke

  • #4
Dank je wel voor je snelle reactie!

Een computer is dus zo rond de 250 watt? Ik heb gewoon een simpele computer met een beeldscherm, verder dus een afzuigkap (ook niet zoveel watt toch?) en een koelkast, en wat verlichting natuurlijk, maar dat zal niet meer dan 500 w zijn denk ik.

Ik denk aan een kleine oven, waar net een ovenschaal/pizza inpast, of zelfs nog iets kleiner dan pizzaformaat. Op marktplaats zie ik die wel staan voor 1500-2000 watt, dat zou dus moeten kunnen als ik dit zo lees!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee, een computer is niet "zo" 250 watt. Ik heb een voorbeeld gegeven. Een computer heeft een voeding van xxx watt. Afhankelijk van het model en type. Meestal te zien op de voedingsunit hoeveel! Hoe moderner, hoe meer stroom hij verbruikt... En het beeldscherm (een CRT model dan) slorpt ook aardig, ook dat staat er meestal op. Een LCD monitor gebruikt veel minder.

Een dergelijke oven zal vermoedelijk wel lukken, afhankelijk wat je er verder allemaal bij aan laat staan.

Verder is het moeilijk in te schatten wat er totaal aan stroom verbruikt wordt en wat je dan over houdt. Kwestie van op alle apparatuur kijken en optelsom doen.
 

Hanke

  • #6
Ok, dan je wel! dat wordt dus inderdaad even optellen en dan aftrekken van 3600 watt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu