Elektrische huisinstallatie

Kkorf

  • #1
Ik ga in een oud huis de elektrische installatie vernieuwen.

Waar vind ik de huidige voorschriften?

Ik zit met de volgende vragen:
- moeten wandcontactdozen "tegenwoordig" allemaal geaard zijn?
- waar haal ik een aarde vandaan als er geen aardlekschakelaars zitten?
- welke voorschriften moet ik hanteren als je een voormalige slaapkamer gaat ombouwen tot badkamer?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De huidige normen staan in de nen1010 verkrijgbaar bij het Nederlands normalisatie instituut.

Ja alle aansluitingen dienen voorzien te zijn van randaarde, dus ook de lichtpunten.
Aarde heeft niets te maken met aardlekschakelaars, aarde is altijd aanwezig in de meterkast.
Ook aardlekschakelaars zijn tegenwoordig verplicht.

slaapkamer-badkamer.
zone indelingen, potentiaalvereffening.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ten eerste verdiep je eerst goed in deze materie en stel bij twijfel hier je vragen want aan je vraagstelling te zien heb je er (nog) niet veel kennis over. Om je op weg te helpen, een greep uit de voorschriften waar je oa ook rekening mee dient te houden.

Badkamer: zie punten van de Headhunter plus een extra lichtpunt boven de wastafel indien aanwezig.
Keuken: tenminste één extra dubbele wcd nabij het aanrecht, wcd'en voor algemeen gebruik over ten minste 2 groepen verdelen. Nabij het kooktoestel tenminste een loze 19mm leiding tbv een evt. kookgroep en een extra wcd tbv afzuigkap/verlichting op >2m hoog, een extra wcd tbv een warmwatertoestel/vaarwasser.
Verblijfsruimte: één lichtpunt per 20m2 en één dubbele wcd per 7m2
Algemeen: Wasmachine op een aparte groep, apparaten >3000 Watt idem (dit wordt >2000 Watt), een extra wcd tbv een evt. CV ketel.
Meterkast: Groepenkast met tenminste een hoofdschakelaar, 2 aardlekschakelaars (30mA) met max. 4 groepen per ALS. Nul dient meegeschakeld te worden.
Aarde, indien aanwezig, niet blind op vertrouwen maar laten doormeten, zeker in een oud pand. Indien niet aanwezig moet dit natuurlijk nog aangebracht worden.
En tot slotte, werk veilig, laat je niet verleiden onder spanning te werken. Dus laat tenminste de hoofdschakelaar aansluiten door iemand die de hoofdzekeringen mag verwijderen.
 

Eye_in_the_Sky

  • #4
Ik kan me deze vraag wel enigszins voorstellen. Ik heb zelf in de grijze oudheid LTS Elektro gedaan en heb dus geleerd hoe je alles moet aansluiten/bedraden etc.
Alleen de normen en het materiaal zijn nogal veranderd sinds mijn tijd ....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik kan me de vraag ook goed voorstellen en ik vind het ook verstandig van TS hem hier te posten. Ik zou het alleen nog verstandiger vinden, om als dhz-er met weinig kennis van zaken en voorschriften, een dergelijk werk samen met een installateur uit te voeren.
Laat het werk in de meterkast aan hem over en overleg wat je zelf kan doen (leidingwerk, aansluitpunten etc.), Stel aanvullende vragen hier. De aansprakelijkheid voor eventuele letsel en schade als gevolg van een ondeugdelijke installatie ligt dan bij hem.
Als je als dhz-er, toch besluit alles zelf te doen, bestaat er een grote kans dat je toch iets over het hoofd ziet en dat de installatie niet aan alle voorschriften voldoet, de aansprakelijheid ligt dan bij jezelf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu