Elektrische aansluitingen keuken (divers)

Kopertje

  • #1
Forumleden,

Momenteel ben ik bezig met de laatste klus van mijn appartement uit 1938 : jawel, de keuken.

Naast alle informatie gevonden op dit forum, heb ik nog een tweetal kleine vragen:

Vraag 1: In de keuken (lengte keuken is 2,49 meter) komen extra groepen:

- 1 groep algemeen (koffiezet-apparaat, waterkoker) en hiervoor maak ik een inbouw-stopcontact (40 mm, diep)waarop een dubbele stopcontact wordt zet (met randaarde);

- nog 1 groep algemeen voor overige apparatuur en waarop ik de TL-verlichting (30W) en de afzuigkap (totaal 290W) wil plaatsen. Voor deze twee laatsten wordt de voeding van deze groep afgehaald, dit wil zeggen een electriciteitsbuis vanuit de inbouwdoos voor het stopcontact algemeen gebruik richting de inbouwdoos voor de tl-verlichting en afzuigkap.
Nu wil(de) ik een enkelvoudige stopcontact met randaarde plaatsen voor de overige apparatuur en een dubbel stopcontact voor de tl-verlichting en afzuigkap. Ergens op dit forum heb ik gelezen dat een enkelvoudig stopcontact niet mag. Is dat zo? want de inbouwdoos voor dit stopcontact komt op een plaats te zitten waar een dubbel stopcontact geen optie is (beschikbare ruimte werkblad aan deze kant is 55 cm waarbij al een 20 cm voor overige zaken is)

Een tweede vraag : bij het onmantelen van de oude keuke, deze dateert van 1977, kwam ik een aansluiting tegen (op deze aansluiting staat spanning) waarbij twee elektriciteitsleidingen door middel van twee aparte ingangen in een inbouwdoos met elkaar zijn verbonden. Mijn vermoeden is dat dit een oude groep voor elektrisch koken is geweest (er zit nog een actieve perilex-aansluiting naast deze aansluiting, welke gebruikt gaat worden voor keramisch koken). Mijn inziens is het geen probleem om deze aansluiting gebruiken voor de nieuwe combimagnetron. Is dit correct?

Bij voorbaat dank voor de reactie en met vriendelijke groet,
 

Toon

  • #2
Vraag 1.

Boven het werkblad in een keueken moeten minimaal 2 dubbele wcd voor algemeen gebruik aanwezig zijn. De wcd's voor algemeen gebruik moeten over minmaal 2 groepen verdeeld zijn.
Ik denk dat heirmme je vraag beantwoord is?

Vraag 2
Als het een Perilex aansluiting is dan dient deze ook daarvoor gebruikt te worden (2*230V of 3fase-aansluiting). Je mag hier geen 230V aansluiting op maken (combinatie is dus niet toegestaan).
 

Kopertje

  • #3
Toon,

bedankt voor de reactie. Met betrekking tot vraag 1: is begrepen.

Met betrekking tot vraag 2: er is een aparte perilex-aansluiting welke gebruikt gaat worden voor keramisch koken. Naast deze aansluiting zit een aparte aansluiting waarbij 2 elektriciteitsleidingen in 1 inbouwdoos zamen komen en met elkaar verbonden zijn (vermoedelijk oude aansluiting voor elektrisch koken, ongeveer 30 jaar geleden). Kan/mag deze omgebouwd worden naar 1 * 230V (in verband met de nieuwe keuken wordt de stoppenkast vernieuwd door een installateur).

M.vr.gr,
 

Yeki

  • #4
Lijkt me geen probleem, zolang je de installateur het laat doen!
Je kunt dan één leiding (laten) verwijderen en de overgebleven leiding (laten) aansluiten op een 230V groep...
 

Toon

  • #5
Is het een doorlussing? Plaats anders even een foto.

Een perilex aansluiting mag alleen voor dat doel gebruikt worden. Op dezelfde leiding mag niet ook nog eens een "normale"wcd worden aangesloten. Tevens dient de bedrading naar de perilex wcd door één leiding te lopen.
Wat ik begrijp uit je verhaal is dat je de perilex aansluiting gaat gebruiken voor te koken, dit is dan ook het enige wat er op deze groep mag worden aangesloten.
Wat wel mag is de perilex wcd laten vervallen en een normale wcd op die plaats monteren, de overige bedrading dient dan verwijderd te worden.
 

Kopertje

  • #6
Toon,

Een foto maken wordt lastig, heb nog geen digitale camera. De perilex aansluiting heeft een aparte kabel, 5 aderig en is aangesloten op de kookgroep.

De aansluiting naast deze perilex heeft twee aparte kabels die in de inbouwdoos komen en met lasdoppen zijn verbonden. Deze aansluiting wil ik, de stoppenkast wordt namelijk vervangen in verband met uitbreiding van groepen, om (laten) zetten naar 1 * 230 V voor de combimagnetron. Dit scheelt namelijk een aparte groep maken voor de combimagnetron.

Volgens mij moet er dan in de stoppenkast een aanpassing plaatsvinden.

M.vr.gr,
 

Fiesiekus

  • #7
Welke draden (kleuren) komen er in uit en hoeveel?
 

Toon

  • #8
Maak dan maar een tekening, zo gaat het niet goedkomen.
Wat heeft die perilex aansluiting nu eigenlijk te maken met de aansluiting naast de perilex? Er komen 2 kabels in, gewoon een doorlussing? Wie zegt dan dat het een 2*230V aansluiting is, kabels zijn immers verbonden?

Iets meer duidelijkheid is gewenst.
 

Kopertje

  • #9
De tekening van de aansluiting met de twee kabels:


inbouwdoos (draden verbonden dmv lasdop)

--------------------------

Kabel1 kabel2

Draden kabel 1: bl/br/(gr/gl) (3 draden)
Draden kabel 2: bl/br/(gr/gl) (3 draden)

De draden in de kabels zijn op kleur verbonden door middel van een lasdop.
 

Kopertje

  • #10
Ik heb ook nog even verder gekeken. Er is nog een los stopcontact aangesloten op deze aansluiting. Er zijn in de lasdoppen drie draden met elkaar verbonden (bl/br/(gr/gl).

M.vr.gr,
 

Fiesiekus

  • #11
Ik denk dat je een lasdoos hebt opengemaakt. Als dat zo is kan je deze gebruiken voor de magnetron; wel eerst uitzoeken welke groep 'm voedt, en wat er nog meer op zit.
 

Kopertje

  • #12
Bedankt voor de reacties.

M.vr.gr,
 

Markus

  • #13
Bovendien moet je voor het lassen in een inbouwdoos een doos nemen ment een diepte van minimaal 50 mm ipv 40mm.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Nee hoor je mag best lassen in een 40mm inbouwdoos.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu