Elektriciteitsmeter verlagen, kan dat?

Hneel

  • #1
Bijgaand een foto van mijn meterkast:



Mijn wens is om daar een hoofdschakelaar aan toe te voegen. Maar zoals je ziet zit de groepenkast al vrij hoog en als die nog hoger zou moeten zitten die bovenliggende doosjes in de weg.

Ik zou dus het liefst willen dat de rest iets naar beneden wordt verschoven. Misschien dat die meter niet meer op die grote bakelieten plaat hoeft? In mijn vorige woning zat er gewoon een metalen buis tussen hoofdzekering en meter en tussen meter en groepenkast.

Is dit een klus wat door de electriciteitsmaatschappij of een bevoegd installateur gedaan zou kunnen worden?
 

Ronald42

  • #2
Ja ik denk wel dat dat kan, maar daar moet electriciteits bedrijf voor komen kijken, offerte maken, plannen, uitvoeren. Ik zou dat niet doen. Dure grap voor zoiets.
Omhoog lijkt mij een betere oplossing met wat flexibele pijp en nieuwe lasdoosjes (Die rechthoekige) kom je een heel eind.

Je kunt ook overwegen een hele nieuwe kast te nemen met automaten maar als je in de nabije toekomst niets gaat uitbreiden (Extra groepen) is dit uiteraard niet echt nodig.

Suc6
 

Hneel

  • #3
Ik denk dat ik hem dan inderdaad maar verhoog. Er zijn toch geen NEN1010 normen dat hij op een bepaalde hoogte moet hangen?

Het was sowieso mijn bedoeling om er een andere groepenkast in te hangen met meer groepen. (die kast die heb ik al en die heeft hetzelfde formaat). Zoals op de foto te zien is komen er nu al 6 buizen binnen. En daar komt binnenkort nog een 7e bij. En misschien in een later stadium nog een of meerdere extra. Misschien komen er uiteindelijk meer dan 8 groepen, dus 3 aardleks en dan is die hoofdschakelaar verplicht.

Ik doe het alleen liefst in stapjes. Dus als ik straks de boel verhoog wil ik nog niet direct die groepen gaan splitsen.

Ik had nog gedacht om mijn meter door een dubbeltariefmeter te laten vervangen. Misschien had de monteur dan en passant die hoofschakelaar er bij kunnen zetten.

Maar de energieleverancier vraagt daar 98 euro voor. (Bij een andere is het gratis..., maar je kan nog niet je netwerkbeheerder kiezen). Wellicht is dat alsnog een goedkopere optie dan om ze alleen voor die hoofdschakelaar te laten komen.
 

Eric

  • #4
Er zijn zeker normen voor de indeling van een groepenkast.

Voor iedere nieuwbouwwoning is er een vaste opstelling, echter in oudere bestaande woningen zijn deze niet haalbaar, denk aan meteropstellingen in berg of trapkasten.

Hier moet men dus creatief mee omgaan.
Voor de nieuwe heb link toegevoegd met de basismaatvoering.

Link basismaatvoering, klik hier. helaas offline


Groeten,
Eric
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu