Elektra + ethernet combineren

Jurdeklusser

  • #1
Gegevens:
Nieuwbouw huurwoning
Bouwjaar 2016

In de betonwand zit een wanddoos met doorvoer van de zonnepanelen. Er zitten al lasklemmen. Kan ik daar vanaf tappen? (omvormers heb ik in huis niet ontdekt, ik neem aan dat de omvormers in de panelen zitten).

In de zelfde wanddoos komt een loze leiding uit. Hierheen ik een UTP kabel in aangebracht. Mag ik volgens de geldende normering elektra en UTP combineren in de wanddoos? Ik wil dit doen door er een opbouw doodop te plaatsen met twee gescheiden leidingen. Een voor elektra en een voor UTP.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je mag de aansluitingen van de (omvormers voor) zonnepanelen (voor zover mij bekend) niet gebruiken voor andere toepassingen. Die aansluiting is uitsluitend bedoeld voor een directe verbinding tussen de omvormer en de groepenkast.

En samen laten komen van een 230 Volt groep met een laagspanningeskabel in één doos (of samen door één buis voeren) is ook niet toegestaan.

Het risico dat in geval van een fout de gehele UTP onder spanning komt te staan is dan te groot.

Je zult voor 230 V de spanning ergens anders vandaan moeten halen en de UTP in een eigen buis (of kabelgootje) leggen en los in een opbouwstopcontactje laten uitkomen. Of gewoon met een UTP plug laten eindigen, die direct de PC in kan.
 

Jurdeklusser

  • #3
Sluit dus aan bij de kennis die ik zelf had. Just check.

Ik laat de stroom aldaar voor wat het is.

Gebruik de opbouwdoos enkel voor de UTP kabel. Lasklemmen voor utp zijn er volgens mij niet. Wordt het dan dus automatisch een UTP contactdoos en vandaar opbouw verder?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik weet niet wat je met "met opbouw verder" bedoelt. Je kunt een UTP contactdoos plaatsen en daar dan een standaard UTP patchkabel insteken.

Of je kunt de UTP kabel, indien dat een soepele kabel is, eenvoudigweg laten eindigen in een UTP-stekkertje RJ45 en dat in je computer steken.

Ook nog mogelijk is de bestaande UTP kabel af te sluiten met een RJ45 Stekker en daarop middels een RJ45 doorverbinder weer een patchkabeltje op aan te sluiten.

In alle gevallen zul je de kleurvolgorde moeten aanhouden zoals die gebruikelijk is, overal te vinden als je googlet met bijv. UTP stekkeraansluiting.

Je kunt dergelijke kabels niet verbinden met lasklemmen. En ook niet met kroonsteentjes of krimpverbindingen zoals voor autobedrading.

Als je dat doet krijg je verbindingen die niet de juiste inpedantie hebben en daardoor het signaal van (tot) 1 Gbit/s niet correct kunnen doorgeven. En die verbindingen zijn dan zeer bevattelijk voor storingen van buitenaf, bijv. van zendmasten voor mobiele toepassingen, van het Digitenne signaal, van draadloos Internet of gewoon van schakelsignalen in elektrische leidingen. Een stukje draad van een of enkele cm is bij die frequenties al een volledige antenne.
 

Jurdeklusser

  • #5
Ik ga een dubbele UTP wandcontact inbouwen en daar steek ik 2 UTP kabels in. Die vervolgen hun weg in een pvc buizen (opbouw, deels achter de knieschotten) naar de plekken waar de computers komen te staan.

Dank voor je reacties Kees.
 

CV__

  • #6
Waarom komt er een loze leiding uit in een doos van een andere groep :? :?

Kabel (YMVK / XMVK) + UTP in een buis is wel toegestaan.
 

Jurdeklusser

  • #7
Niemand die het weet. De uitvoerder heb ik er ook naar gevraagd en die wist het niet. Deze leiding stond ook niet op tekening. Waarom legt de elektricien het dan aan, we zullen het niet weten.

De contactdoos is de verbinding tussen de XMvK kabel van de zonnepanelen en de 3 lossen draden door naar de groepenkast. Met dus genoemde loze leiding.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Jurdeklusser schreef:
Ik ga een dubbele UTP wandcontact inbouwen
Toch niet in de doos waar je zonnepanelen gelast worden he?
en daar steek ik 2 UTP kabels in. Die vervolgen hun weg in een pvc buizen (opbouw, deels achter de knieschotten) naar de plekken waar de computers komen te staan.
Waarom zou je de patchkabeltjes weer door buis leiden? Kun je niet beter gewoon de kabel in één lengte doortrekken vanuit de loze leiding, door de PVC buis achter de knieschotten, en dan de contactdoos dichtbij de computers monteren?
 

Jurdeklusser

  • #9
Het oogt zo ‘goedkoop’ om de UTP kabel in een keer door te trekken. De contactdoos is dan open. Bovendien mis ik dan een aansluiting voor de 2de pc.

(Oké utp contactdoos op lassen van zonnepanelen is een minder goed idee?)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Hoezo mis je dan een aansluiting voor de 2e PC? Je trekt voor 2 aansluitingen toch zeker wel 2 kabels? Anders gaat je originele plan ook niet werken. Waar je het spul afmonteert maakt toch geen verschil?

230V en UTP mogen niet in dezelfde buis of doos zoals al eerder gepost hier.
 

Jurdeklusser

  • #11
PVC bocht op de loze leiding plaatsen, opbouwdoos er op en UTP kan zijn weg vervolgen. Nadeel, het voldoet niet aan de normering. Maar dat kan zo ie zo niet als ik de loze leiding voor iets anders wil gebruiken dan elektra.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Aannemende dat de loze leiding naar boven gaat zou je het volgende kunnen doen:

Boven de bestaande doos op pakweg 10-15 cm een nieuw gat boren voor een nieuwe inbouwdoos. Daarmee boor je vanzelf door de bestaande loze leiding heen.

Stop in het onderste stukje pijp even iets wat de boel afsluit. Of plak de bovenkant van de bestaande doos even netjes af met klustape. Dit om te voorkomen dat het gips om de doos vast te zetten in de onderste doos terecht komt. Of rommel van het navolgende uitbeitelen. De bestaande doos aan de voorkant afplakken is natuurlijk ook geen slecht idee.

Aan de bovenkant van het nieuwe gat rond de loze leiding met een beiteltje ruimte maken voor de spruit van de nieuwe inbouwdoos.

Dan een inbouwdoos plaatsen met alleen een spruit aan de bovenkant, de onderkant laat je dicht. Vastzetten met (snel) gips en afwerken met gips, bijv. Rotband.

Dan heb je een inbouwdoos/leiding die voldoet aan de eisen.

In tegenstelling tot wat ik op de foto meen te zien zie: een UTP kabel die meegetrokken is met blauw en bruin van de 230V...

Edit: ja inderdaad, de UTP zit bij de bruine en blauwe:

 

Jurdeklusser

  • #13
Het is een betonnen wand. Daar boor ik niet even een gat in.

UTP kabel lijkt inderdaad bij de elektra in te zitten maar aangezien ik zelf de utp getrokken heb weet ik heel zeker dat ie er naast zit.

Het wordt dus, helaas, niet voldoen aan de normering en tzt bij verlaten van de woning utp verwijderen. Dat is te overzien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
En in geval van een ongeval of brand een verzekering die weigert uit te betalen.

Bij 230 V op een UTP kabel is (het leed) niet te overzien!

Ook in een betonnen wand is het mogelijk een gat voor een inbouwdoos te maken. Ten eerste zijn daar speciale dozenboren voor (kun je eventueel ook huren) en ten tweede kun je een heleboel gaten naast elkaar boren met een betonboor en dan het stuk ertussen weghakken.

Daar laat ik mijn bijdrages dan maar bij, onvoorstelbaar dat je dit zo wilt laten zitten!
 

Jurdeklusser

  • #15
Dan zou ik schuin onder de huidige inbouwdoos moeten boren, en dan de loze leiding weten op te pikken.
Recht onder elkaar kan niet want daar zit immers de elektra.
links of rechts er van lost niks op want dan zitten de Utp en elektra nog steeds in dezelfde doos.

Zo bezien wel ‘bijzonder dat internet ook over elektra leiding kan.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Lijkt me een prima plan, schuin onder de inbouwdoos boren.

Als je toch met opbouw verder wilt hoef je natuurlijk geen doos in te boren, alleen de leiding toegankelijk maken is dan voldoende.
 

Jurdeklusser

  • #17
Goede oplossing, dank voor het meedenken.
Gat naar de loze leiding boren is te doen. En opbouwdoos lukt ook.

Fijn, ik kan normatief verder😎
 

CV__

  • #18
Welke loze leiding? Op de foto zit die netwerkkabel bij blauw en bruin ja (waar is geelgroen??).

Er is dus nog een extra leiding die uikomt in die doos??
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
Geel-groen is zichtbaar op de foto.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
@CV_ hij claimt dat het een loze leiding is die apart naar de doos loopt. Dat zal dan toch wel? Hij heeft zelf die kabel getrokken, moet toch opvallen als er dan al draad in zit en de leiding is ingevoerd in de groepenkast...

Als je bij deze inbouwdozen een dubbele invoertuit monteert (Y-vormig) dan zul je op de foto het verschil tussen 1 of 2 leidingen aan de onderkant niet zien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu