Elek. vloerverwarming aardemat gebruiken als wapening

Arjan69

  • #1
Goedenavond

heb een vraag voor de specialisten hier:

voor de badkamer wil ik een vloerverwarming gaan leggen.
Ik heb nu een kale betonvloer liggen en wil gebruik maken van verwarmingskabel. Daarbij wil ik eerst isolatiefolie op het beton aanbrengen, dan de vloerverwarming monteren, dan een aardemat en vervolgens de afwerkvloer en tegels.
Volgens de fabrikant van de vloerverwarming moet je bij gebruik van isolatie (zogenoemde zwevende vloerconstructie) gebruik maken van extra wapening en randstroken.
Mijn vraag is kan en mag ik de aardemat gebruiken als wapening? Of moet dit een ander (steviger) materiaal zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Als de badkamer op de verdieping is gelegen, zou ik die vloerverwarming gewoon in de cementdekvloer of in de tegellijm aanbrengen en daarover de tegels. Aardnet kan, je kan ook de aarde van de vloerverwarming aan het CAP knopen en klaar is Arjan.
 

Arjan69

  • #3
Bedankt voor de reaktie

Dus als ik het goed begrijp geen isolatiefolie aanbrengen?
Badkamer ligt idd op de 1e verdieping.... Betonnen vloer
 

Fiesiekus

  • #4
Verwacht niet te veel van een isolatiematje, bovendien moet je afwerkvloer dan weer een bepaalde minimumdikte hebben om stukgaan te voorkómen. Zonder zo'n matje hecht je afwerkvloer aan de betonvloer en kan ie dunner uitvallen.

De opbouw zoals je die in je eerste post beschrijft, bestaat uit wel erg veel laagjes en matjes. Afgezien van de compexiteit, is het ook de vraag of die allelmaal wel aan elkaar hechten en stevig genoeg zijn. Dus...keep it simple!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Elektrische vloerverwarming is een relatief dure manier van stoken voor een ruimte die je dagelijks misschien totaal een uur gebruikt, dus waarschijnlijk is de bedoeling om de vloerverwarming middels een schakelaar of tijdklok slechts periodiek te laten werken. In dat geval helpt de hele opbouw zoals u die in uw eerste post beschrijft niet echt omdat een zwevende vloer zo dik moet zijn dat hij van zichzelf voldoende sterkte heeft om niet kapot te gaan. Dat is een dusdanige massa die opgewarmd moet worden voordat u warme voeten krijgt dat dat best enkele uren kan duren, zeker wanneer de vloerverwarming onderin de dekvloer ligt. Dus voor één uurtje badkamer plezier bent u per dag misschien wel drie uur aan elektriciteit kwijt.

Daarom is het beter om zoals Fiesiekus al zei de verwarming zo hoog mogelijk tegen de tegels aan te leggen, als het kan in de tegellijm. Dan is de opwarmtijd voor de tegellaag het kortst en kunt u de verwarming pas vlak voor het betreden aanschakelen. Wel even controleren of het type vloerverwarming dat u voor ogen heeft hier gelegd mag worden, maar waarschijnlijk is dat geen probleem.

Tegen de tijd dat de betonnen massa onder de vloerverwarming begint op te warmen bent u al klaar met uw activiteiten in de badkamer en kan de verwarming weer uitgeschakeld worden. Per saldo is dit verwarmen zonder isolatie de goedkoopste manier van vloerverwarming voor een betegelde ruimte die niet langdurig betreden wordt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
En neem in dit geval dan voldoende capaciteit verwarming, dus niet aan de ondergens qua capaciteit gaan zitten.
 

Arjan69

  • #7
Ok dank voor de reaktie!

dat wordt dan zonder isolatiemat...
Dan ga ik in principe ook maar voor vloerverwarming in de vorm van matjes ipv kabel. De aardmat moet ik dan ook maar skippen want om die er dan bovenop te leggen en ook in de tegellijm te verwerken lijkt me niet echt ideaal, tenzij iemand hiervoor ook nog een alternatief voor weet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Zorg dat je bij het tegelen met waterdichte voegmiddel werkt en kimband en pasta gebruikt. E.e.a. om je verwarming te beschermen tegen vocht.
 

Arjan69

  • #9
Ok dat zal ik zeker gaan doen. bedankt.

Nog een laatste vraagje: mag ik de vloerverwarming ook onder het douchegedeelte doortrekken? Het betreft hier een inloopdouche, dus geen douchebak.
 

Fiesiekus

  • #10
In een ander onderwerp heb ik gelezen dat je moet voorkomen dat door de warmte, het water uit de sifon verdampt (stankoverlast). Lijkt me echter dat jij die mat niet hele dagen aan hebt staan. Maar waarom zou je ook in de douche nog verwarming aanleggen? Daar heb je toch al warm water (als ie 't goed doet :wink: )?
 

Red

  • #11
Voor wat het waard is,

Wij hebben een combi van vloer en radiator verwarming. De retour van de radiator is via een felxibele CV leiding in een mantelbuis in de smeerlaag van de badkamer vloer gelegd.

De thermosaat knop van de badkamer radiator staat op 20grc, altijd lekker warm in de badkamer en nooit koude voeten.

Kost (bijna) niks en simpel. Onze badkamer specialist was niet enthousiast over elektrische verwarming ivm hechtingsproblemen, tegels lieten los.
 

Emile2

  • #12
Je kunt inderdaad beter niet isoleren op een verdiepingsvloer als je er onder een ruimte, b.v. woonkamer, hebt die met radiatoren gestookt wordt. Die warmte gaat voor ong. 50-70 % naar het plafond (van de woonkamer) en warmt daarmee dus ook je badkamer op door een niet-geïsoleerde vloer.

Leg de elektrische verwarmingsmat in een FLEXIBELE tegellijm direct op de cement dekvloer. Strijk dit zo glad mogelijk af met een stucadoorsmes, dat kun je er na droging direkt overheen tegelen. Ook hier een FLEXIBELE tegellijm gebruiken. De voegen langs de wanden met siliconenkit (badkamer, niet-vochtige ruimtes kan ook met acrylaat) vullen, dus niet met voegspecie. Ben je echt handig dan kun je het inlijmen van de matten en het tegelzetten in één arbeidsgang doen. Dat scheelt ook een paar mm in hoogte toename.

Als je toch wilt isoleren gebruik dan nooit folie. Folie is te dun om een behoorlijke isolatie te geven en je zit meteen vast aan een zwevende vloeropbouw en dat kan niet met tegellijm.

Gebruik isolatieplaten die aan beide zijden een dunne laag glasvezel gewapend cement hebben, de kern is van hardschuim. Minimaal 1 cm dik, dunner heeft geen zin i.v.m. de isolatiewaarde, die nu eenmaal recht evenredig is met de dikte van de isolatie. Deze platen in halfsteensverband leggen en geheel met de cement dekvloer verlijmen, daarna zoals hierboven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu