Aardlek elektrische vloerverwarming

Norman72

  • #1
Onlangs heb ik een infrarood vloerverwarming geplaatst en volgens de handleiding ook getest en nog even laten draaien alvorens de pvc vloer er op te leggen. Alles deed het.... tot. ene paar uur later de aardlek er uit klapte. Na wat zoeken kwam ik er achter dat het de vloerverwarming betreft. Geheel afgesloten en alle stroom er weer op en inderdaad alles blijft draaien. Ik heb een multimeter gekocht om e.e.a. na te meten (voltcraft VC330). De vloerverwarming betreft een infrarood folie met Chronos wifi thermostaat. Volgens de meter zie ik dat de vloer ongeveer 50 ohm meet. Dit zou neerkomen op ongeveer 5 Amp wat klopt met de specificaties van de vloer. Deze is 80 watt per m2 en er ligt ongeveer 11 / 12 m2. Dit zou betekenen dat de vloer ongeveer 1000 watt zou zijn en dus 4,5 Amp. Ik heb ook al een andere thermostaat geprobeerd (jaartje oud).

Me opties zijn een beetje op en na wat zoeken hier op het forum heb ik wel wat meet tips gezien maar nog niet echt een oplossing. Wie kan me ondersteunen in het zoeken naar het lek...
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Je zou een isolatie test moeten doen met een mega ohm meter (megger). Meten tussen fase en aarde, en tussen nul en aarde. De waarde die je meet moet hoger dan 1M ohm zijn als het onder de 1M ohm is dan heb je een niet te repareren probleem met je verwarming.
Weet je zeker dat de verwarming niet beschadigd is bij het leggen van de dekvloer?
Je kan deze meting overigens niet met een universeel meter doen.
 
  • Like
Waarderingen: Norman72 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ofwel; haal er een installateur bij. Want een megger is doorgaans niet iets dat een hobbyist voor handen heeft.
 
  • Like
Waarderingen: @rie en Norman72

Norman72

  • #4
De vloer is niet beschadigd, zelfs nog met beschermingsfolie afgedekt en daarna gelegd. De vloer was al op maat dus minimaal overheen gelopen. Kunje met een Megger dan ook meten zonder dat er aarde zit aan de vloerverwarming?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu