Een wisselschakelaar (of hotelschakelaar) ongedaan maken

Bonti

  • #1
Ik heb een wisselschakelaar (twee schakelaars en twee lampen) in de hal en gang op een afstand van 4 meter. Ik zou heel erg graag dat deze wisselschakelaars twee gewone losse schakelaars worden, zodat als het licht in de gang aangedaan wordt het licht in de hal uitblijft. In de gang zit een lichtschakelaar met een stopcontact en in de hal een enkel lichtschakelaar.

Mocht zo'n wisselschakelaar niet ongedaan gemaakt kan worden, dat wil ik in de hal ook een lichtschakelaar met een stopcontact hebben. Draden er uittrekken wil ik niet omdat dit een huurhuis is.

In de gang zitten in de lichtschakelaar/stopcontact boven 3 zwarten draden en beneden (links) blauw en (rechts) bruin. In de hal zitten in de lichtschakelaar (bovenlinks) zwart; (linksonder) zwart en (rechtsonder) groen.

Hoe doe je dit?
 

Fiesiekus

  • #2
Beide lampen worden nu gelijk aan- en uitgeschakeld?

Merkwaardige installatie. In de eerste plaats is die groene een oude kleur voor de fase. Die zou dan de fase voor de w.s. van beide lampen zijn. De andere bruine is alleen een fase voor de WCD. Maar deze 2 feiten moet u even controleren met een spanningszoeker of voltmeter.

Dan is het een kwestie van de twee zwarte draden die naar de lampen gaan aan de juiste schakelaars te verbinden. Punt is dat er waarschijnlijk maar 1 zwarte draad is die naar de 2 parallel geschakelde lampen gaat. Dan wordt 't een kwestie van een zwarte schakeldraad bijtrekken naar de juiste schakelaar (van hal lamp naar hal schakelaar).
 

Bonti

  • #3
Ja, beiden lampen worden tegelijk aan en uitgedaan of in de gang of in de hal.
 

Fiesiekus

  • #4
Uit welk jaar is de woning?
 

Bonti

  • #5
1968. Het is een galerijflat.
 

Fiesiekus

  • #6
Ik dacht dan zo rond 1970 de nieuwe kleurcode zijn ingevoerd. Dan denk ik dat die blauwe (nul) en bruine (fase) later zijn aangebracht voor de WCD en de w.s. er van oorsprong heeft gezeten.

Dan blijft het eerste verhaal: de 2 zwarte schakeldraden vanaf de 2 lampen naar de 2 schakelaars voeren. De bruine voedt dan de ene schakelaar, de groene de andere in de hal.

In de hal kunt u dan (extra) ook een WCD + schakelaar aanbrengen, i.p.v. de huidige schakelaar.

Maar eerst even alles meten qua spanning.
 

Bonti

  • #7
Bij de lichtschakelaar met stopcontact in de gang zijn tijdens de renovatie in 1991 nieuwe draden getroken, dus dat verklaart de juiste kleuren.
De kleuren van de schakelaar in de hal hebben ze zo gelaten zoals het was.

Moet je dan in de hal eerst een zwarte draad van de lamp naar de schakelaar een nieuwe zwarte draad trekken als je een WCD + schakelaar wilt plaatsen ipv de huidige schakelaar?

Uiteraard na eerst alles meten qua spanning. :wink:
 

Fiesiekus

  • #8
Ja, naar de lamp of naar de doos waar die draden naar de lampen uitkomen. Maar ik heb een foutje in mijn vorige bericht gezet ( :oops: ): er moet voor een evt. WCD ook een nul naar de hal getrokken worden. Zonder een nieuwe WCD in de hal kunt u gewoon de bestaande schakelaars gebruiken.

Zijn er centraaldozen toegankelijk in hal en/of gang?
 

Bonti

  • #9
Fiesiekus schreef:
Zijn er centraaldozen toegankelijk in hal en/of gang?
Ik neem aan dat er een trekdraad boven in de Plafond van de lamp richting schakelaar hal richting muur getrokken moet worden of bedoelt u wat anders?
Ja, die zijn toegankelijk nadat ik de lamp weggehaald hebt en uiteraard ook de schakelaar. Of u bedoelt er wat anders mee.
 

Fiesiekus

  • #10
Met trekdraad bedoelt u een zwarte schakeldraad? Ik wel! Dat mag ook via een omweg nl. via de doos v.d. gangschakelaar als dat makkelijker is.
 

Bonti

  • #11
Fiesiekus schreef:
Met trekdraad bedoelt u een zwarte schakeldraad? Ik wel!
Ik ook, maar daar gebruik je toch zo'n ijzeren of plastic trekveer (of hoe dat ook heet) waarmee je de zwarte (of blauwe of bruine) draden doortrekt van a naar b?
 

Fiesiekus

  • #12
Ja, maar u kunt ook de huidige zwarte als trekdraad voor 2 (twee) nieuwe schakeldraden gebruiken. Dan 1 van de 2 (nieuwe) in de gangschakelaar lassen met een schakeldraad die vanaf de halschakelaar komt. De andere halschakeldraad losmaken (wel laten zitten).

Welke draadkleuren (en hoeveel per kleur) komen in de 2 CD uit?
 

Bonti

  • #13
Zover heb ik nog niet gekeken. Ik heb de schakelaars opengemaakt en gekeken wat voor draden (kleur) in zaten. Verleden jaar had ik ook al een poging gewaagd, maar dat lukte niet en toen heb ik alles weer precies zo aangesloten zoals het was en weer netjes de schakelaars er op geschroefd. Wel hier en daar geïnformeerd bij iemand van hoe je dat kon doen, maar daar kreeg ik een simpel antwoord op en dat was 'nee, dat kan niet'.
Toen heb ik het even opzij geschoven en andere dingen gedaan. Maar nu heb ik zoiets van dat ik het toch wil veranderen ook omdat ik het belachelijk vind dat er op een afstand van 3 á 4 meter twee wisselschakelaar zitten. Ik wil gewoon dat als ik het licht in de gang aandoe het ook alleen daar het licht aangaat en andersom.
Ik ben trouwens van mening dat als er zo'n wisselschakelaars gemaakt wordt, dan moet het ook weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Alleen weet ik niet hoe je dan moet doen.
 

Fiesiekus

  • #14
Bonti schreef:
Wel hier en daar geïnformeerd bij iemand van hoe je dat kon doen, maar daar kreeg ik een simpel antwoord op en dat was 'nee, dat kan niet'.
Dan heeft u zeker niet hier geinformeerd he...?

Goed, dan nu aan de slag en kijken welke draden in de centraaldozen uitkomen. Dan de hallamp via een nieuwe schakeldraad aan de halschakelaar knopen.
 

Bonti

  • #15
Nee, deze forum heb ik heel toevallig twee weken terug gevonden op internet. Toen had ik een ander probleem. Dit probleem is inmiddels opgelost. :D
Maar nu heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de vraag hier gepost. Ik kan het namelijk niet uitstaan dat zoiets als dit niet zou kunnen worden opgelost.
 

Fiesiekus

  • #16
Bonti schreef:
Ik kan het namelijk niet uitstaan dat zoiets als dit niet zou kunnen worden opgelost.
Dat is tenminste mannentaal......
 

Bonti

  • #17
Fiesiekus schreef:
Goed, dan nu aan de slag en kijken welke draden in de centraaldozen uitkomen. Dan de hallamp via een schakeldraad aan de halschakelaar knopen.
Oke, morgen ga ik eerst kijken naar de draden in de centraaldozen. U hoort het morgen. Bedankt alvast voor de antwoorden.
 

Fiesiekus

  • #18
Bonti schreef:
..... morgen ga ik eerst kijken naar de draden in de centraaldozen. U hoort het morgen .........
Vrouwentaal.... :(
 

Bonti

  • #19
Fiesiekus schreef:
Bonti schreef:
Ik kan het namelijk niet uitstaan dat zoiets als dit niet zou kunnen worden opgelost.
Dat is tenminste mannentaal......
Ahum :roll: mag het ook vrouwentaal zijn :cool: :wink:
Fiesiekus schreef:
Bonti schreef:
..... morgen ga ik eerst kijken naar de draden in de centraaldozen. U hoort het morgen .........
Vrouwentaal.... :(
Of nu gewoon geen zin hebben en morgen erg heel veel zin in hebben :wink:
 

Fiesiekus

  • #20
Of nu gewoon geen zin hebben en morgen erg heel veel zin in hebben..........
Dat zegt m'n vrouw nou ook altijd........
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu