Droogkast aeg T86285IC

Dennyb

  • #1
Hallo,

Vandaag heeft de droogkast het begeven en deze doet niks meer..... er komt ook niks meer op het display ik heb de draden doorgemeten tot en met de printplaat en daar krijg ik spanning maar verder weet ik niet wat ik nog kan meten....
Op het forum heb ik gelezen dat dit door de spanningsregelaar kan komen (u4) en een weerstand maar dit gaat over een andere droogkast.....

Ik heb ondertussen de printplaat uit gehaald en als jullie mij nu zouden kunnen vertellen waar ik verder moet zoeken of wat ik nog meer kan meten en wat ik moet vervangen.

Prod. N. 916 096 729 00



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak eens wat duidelijker foto's van de hier aangegeven componenten:

 

Dennyb

  • #3
Die rechtse is een ic LNK364GN en de linkse is die niet brandbare weerstand wat jij toont volgens mij... zou dat het eerste zijn dat ik moet vervangen? De weerstand ga ik morgen uitmeten en kan ik die ic uitmeten of gaat dat niet?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat IC kun je inderdaad niet uitmeten.
Tenzij je hem in een proefschakeling zou opnemen, te bouwen volgens datsheets die je kunt vinden als je met het nummer googelt. Maar waarom zou je? Die dingen zijn zo goedkoop, dat je dan net zo makkelijk een nieuw exemplaar insoldeert.

Bovendien zijn ze erg lastig heel eruit te solderen. Vaak werkt het verwijderen het beste als je eerst de pootjes doorknipt of doorsnijdt. Lastig die SMD componenten.

Die weerstand hoeft niet stuk te zijn, maar het gebeurt wel vaak dat ie kapot is. Dat is vaak te zien aan de buitenkant (vandaar mijn vraag om een foto) maar hoeft niet. Als ie stuk is meet ie oneindig ipv. (naar ik vermoed in dit geval) 47 Ohm.
 

DSR9500

  • #5
Als de veiligheidsweerstand defect is (oneindige weerstand) dan is het IC ook stuk.

Kun je zo bestellen naam van bedrijf verwijderd, mod. en ik zou voor de veiligheidsweerstand een iets hogere waarde nemen.
 

Dennyb

  • #6
Hallo,

Ik ben hier terug 😁 Na nader onderzoek van de printplaat heb ik gezien dat er eens soort zwarte smurrie uit de lnk364gn is gespoten en dat er vanboven tussen de letters miniscule smeltplekjes zijn maar echt mini mini je moet goed kijken

Ook is de weerstand gebarsten maar dat kon je ook moeilijk zien aangezien dat het aan de zijkant/onderkant is maar er zit ook een zwarte smeltplek op.

Op de fotos heb ik de ic al afgeknipt met een klein tangetje maar heb deze er gewoon terug opgelegd voor de fotos te maken....

Ik heb ondertussen al besteld bij maakmijwasgoed
De ic en een weerstand van 100 is dit goed?
Mag de weerstand er gewoon terug ingesoldeerd worden of moet ik rekening houden met de richting?





 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De originele weerstand is inderdaad defect. Als ik de weerstand zo bekijk dan is de waarde voor tweeerlei uitleg vatbaar:



De zichtbare kleuren lijken bruin / zwart / bruin / geel te zijn. 100 Ohm 4%. Dat is zeer onlogisch, dan zou de laatste ring goud zijn = 5%.

Meer waarschijnlijk is dat je de kleuren van rechts naar links moet lezen: geel / violet (maar door de hitte verkleurd) / zwart / bruin. Dat is 47 Ohm 1%.

Het komt heel veel voor dat die weerstand 100 Ohm is en ik denk dan ook niet dat het een probleem zal zijn als de weerstand vervangen wordt door een van 100 Ohm.

Een weerstand heeft geen polariteit. Het maakt dus niet uit in welke richting je hem insoldeert. :wink:
 

Dennyb

  • #8
Op de eerste foto staat de ic op de tweede foto ook maar ik heb hem op zijn kant gelegd in de witte aansluiting en derde foto van weerstand.
 

DSR9500

  • #9
Het is een heel goedkoop chippie in China.
hij gaat helaas ook vaak domweg stuk
helaas maken veel fabrikanten er gebruik van.
internet staat vol met deze klacht.

repareren is gelukkig te doen.... suc6
 

Dennyb

  • #10
Yes,

na het vervangen van de ic en de weerstand werkt alles terug aleh voorlopig toch :lol: thanks
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu