Droger Bosch WTL6100: led kastdroog knipperd

Max1974

  • #1
Hallo,

sinds kort doet onze droger het soms niet meer. We zetten hem aan en na enkele minuten stopt hij en knippert het lampje "kastdroog". Als we hem dan even uit en dan weer aan zetten gaat het vaak weer goed. Reservoir is leeg, filter schoongemaakt (ook degene onderin de droger), sensoren aan de binnenkant van de trommel met schoonmaakazijn schoon gemaakt en voor ongeveer een half jaar geleden volledig opengemaakt en schoongemaakt (incl verwarmingselement). Weet iemand wat deze melding betekend en hoe ik dit op kan lossen? Bvd.
 

Max1974

  • #2
...ik ben eens opzoek gegaan op Duitse websites en ik denk dat ik een mogelijke oplossing heb (poging gedaan om het te vertalen):

Uit een service pdf het volgende gehaald: knipperende led kastdroog = oververhitting, met als tip luchtwegen + filter controleren.

Reactie van een service monteur op bovenstaande probleem:

"Foutmelding komt van een NTC (nr R2), die op het verwarmingselement zit, als deze kouder dan -15 of warmer dan 200C is geweest. Mogelijk is deze defect. Er zijn modellen die problemen hebben met het verwarmingselement. De NTC zit dan op de verkeerde plek, waardoor deze te warm kan worden. Het zit of boven/in het midden van het element of boven/links (niet duidelijk welke plek nou het probleem veroorzaakt...).

Het beste kun je controleren of de NTC nog binnen een goed bereik ligt. Niet het geval -> nieuwe NTC. Wel het geval -> nieuw verwarmingselement en ook een nieuwe NTC.

Waardes NTC (Nb: NTC=weerstand met negatieve temperatuur coëfficiënt, lagere weerstand als temperatuur hoger wordt):

25C ca. 25kOhm
50C ca. 7.2kOhm
80C ca. 2.4kOhm
100C ca. 1.3kOhm

Let wel waardes kunnen enigszins afwijken.
Je kunt hem, naast direct meten op de pinnen, ook rechtstreeks meten op stekker X11-5. Wel stekker eruit/stroomvrij werken."

Persoon in kwestie noemt de NTC ook "Thermostat". Volgens mij staat ie op de Bosch spareparts website als temperatuurbegrenzer, nr 00183832. Ik ga eens meten, maar denk dat ik voor de zekerheid het hele verwarmingselement vervang.
 

Max1974

  • #3
...kleine update. De boel los gehad en beter bekeken. "Persoon in kwestie noemt de NTC ook "Thermostat". Volgens mij staat ie op de Bosch spareparts website als temperatuurbegrenzer, nr 00183832" -> dit nummer klopt dus niet. Volgens mij heb je 2 temperatuurbegrenzers. Bovenstaande nummer is van een temp begrenzer die in serie staat met de 2 verwarmingselementen (E1=700W en E3=1800W). Als de temperatuur hoger wordt dan 170 graden, dan verbreekt deze de verbinding (uit een service manual gehaald). De andere temperatuur begrenzer (wordt zo genoemd op de Bosch website, volgens mij nr 00163297) is dus volgens mij de NTC.

Bij mij was de NTC 160k bij ongeveer 20 graden. Lijkt me te hoog, dus misschien denkt de droger dat de temp < -15 graden. In iedergeval een nieuwe verwarmingselement (incl temperatuur begrenzers) besteld, benieuwd of dit het probleem oplost.
 
  • Like
Waarderingen: Buva

Max1974

  • #4
...probleem opgelost met een nieuw verwarmingselement (incl temperatuurbegrenzers/sensoren).
 

Sanne2

  • #5
Wij hadden precies het zelfde problem. met de Bosch-wae-32462nl echter bleek bij ons dat hij gereset moest worden, erg apart maar doet wel weer.

is het nu opgelost?
 

Max1974

  • #6
Ja, probleem is opgelost met een nieuw verwarmingselement (incl sensoren).
 

Buva

  • #7
Hoi Max, heb je die servicemanual nog? ik kan er nergens 1 vinden!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu