Deur openzetten en toch geen bezoekers naar binnen krijgen

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Wie weet hier een oplossing voor?
Zelf had ik als oplossing gewoon de deur openen en er weer een tralie/hekwerk voor zetten, maar aan de buitenkant mogen ivm. monumentenzorg geen wijzigingen aangebracht worden.

E.e.a zal dus aan de binnenzijde uitgevoerd moeten worden, maar dan zit de deur die ook naar binnen draait in de weg om het hekwerk dicht te doen.

Na veel puzzelen heb ik een oplossing gevonden (denk ik) door de gewone scharnieren te vervangen door deurhengen en dan het deel wat je op het kozijn zet zo ver mogelijk richting de muur te zetten (kozijn is bijna 10 cm breed) hierdoor krijg ik ongeveer 4 a 5 cm ruimte op de scharnierzijde van het kozijn om het hekwerk tegen aan te slaten vallen en vast te zetten, maar kan dat ook?

Het zal wel niet zo'n heel fraai gezicht zijn want je krijgt nu eerst een stukje (4 a 5 cm) kaal ijzer te zien wat nog over het kozijn loopt en dan komt pas de deur, maar los hiervan zou dit mogelijk zijn en kan ik toe met gewone deurhengen of moet ik extra zware met duimen gaan gebruiken?

suc6

Gerrit Bakker
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Gerrit B,

Je ziet tegenwoordig bij winkels een electrisch scherm aan de binnenzijde van de ramen en deuren wat met een afstandsbediening of sleutel open en dicht wordt gedaan.

Je ziet er niets van om dat het aan de binnenkant zit maar het is wel hermetisch afgesloten.

Het kan bestaan uit traliewerk maar ook geheel dicht, ivm brandstichting.

Vr Gr
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik doe min of meer vrijwilligerswerk bij een stichting en vindt het ook prachtig om met nieuwe spullen oude ambachten na te bootsen, want wie heeft nu nog de kans om een traliedeur te maken van 15 mm massief staal welke toch, in verhouding, vrij licht en sterk gemaakt moet worden en voorzien moet worden van een gewoon cilinderslot.

Cvolieboy
Een electrische oplossing kan het niet worden ten eerste willen ze veel ventilatie en de deur hoogte is ook maar 180 cm terwijl de muren zo'n 75 cm dik zijn en bestaan uit meer kalk dan steen dus ik kan er niets onder of op maken.

suc6

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een duitse Herder doet wonderen.
:mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Het pand is de grootste tijd van het jaar onbewoond dus wie gaat dat beest dan voeren of wil je die gewoon laten wachten tot er toch iemand naar binnen komt :mrgreen:

Ik zal proberen een tekening te maken met wat ik bedoel met het verplaatsen van de scharnieren.

Gesloten toestand:



Deur is open, traliewerk dicht:


Gerrit Bakker
 

H@ns

  • #6
Gerrit,

Er zijn ook verlengde duimen voor een hengscharnier te koop.
Zoiets dus:


Als je in de "monumentenzorg" zit moet het niet moeilijk zijn om ze te vinden, mocht het niet lukken dan stuur maar een PB, misschien kan ik je dan verder helpen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De tekeningen zijn geplaatst! :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Kees bedankt

H@ns
Ik denk dat uit de tekening wel blijkt dat ik juist geen extra lange duimen moet hebben.
Het gaat mij er om dat als ik de hengen/scharnieren zo plaats kan ik dan, naast het probleem dat hoogstwaarschijnlijk de voorgestanste gaten in de scharnieren niet op de juiste plek zitten, geen andere problemen krijgen als doorzakken o.i.d., omdat ik de deur nu verder van het draaipunt monteer dan normaal? En kan ik met standaard scharnieren uit de voeten
bijv. deze:



Of moet ik dit soort gebruiken:



Natuurlijk is een andere oplossing ook van harte welkom

suc6

Gerrit Bakker
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Was de oplossing maar zo eenvoudig.
Zoals ik al aangaf is het pand het grootste gedeelte van het jaar onbewoond echter om de zoveel tijd komt er toch de eigenaar, een familielid of gasten even een weekje.

Doordat e.e.a al die tijd dicht zit laat het zich raden dat er dan een wat muffe lucht in de vertrekken hangt en deze moet door intensief luchten snel verwijderd worden dus een kiestandhouder zal niet geschikt zijn.

Op zich zou het ook geen probleem zijn om gewoon de deuren open te zetten, ware het niet dat er dan ook constant iemand aanwezig moet zijn om in de gaten te houden dat er geen ongenode gasten naar binnen komen.
Helaas is het toch een paar keer voorgekomen dat iemand ongezien naar binnen kon glippen met alle gevolgen van dien.
Vandaar dat de voorkeur uit gaat naar een soort traliewerk, bij de andere naar buiten draaiende deuren is het geen probleem, maar ja hoe los het probleem op dat 2 deuren dan naar binnen moeten kunnen draaien.

Ik heb al regelmatig gewekt met deur/ kruishengen met zware duimen en weet uit ervaring dat deze toch vaak iets doorhangen, maar belangrijker is dat deze al 45mm breed zijn tel hierbij de deurdikte op dan zit je al op 90mm en heb ik nog maar 1 cm waar het traliewerk tegen aan kan lopen.

Gebruik je de hengen die er uit zien als verlengde scharnieren dan hou ik ruim 30mm over om het traliewerk tegenaan te laten lopen.
Het probleem is alleen dat ik hier nog nooit mee gewerkt heb en niet weet of deze ook doorzakken oid.
Heeft iemand ervaring met dit soort scharnieren?

suc6

Gerrit Bakker
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Even een wild idee: is het mogelijk om de deur uit te voeren als een zogenaamde 'boerendeur" (ik weet geen betere term). Zo'n deur waarvan de bovenste helft los te openen is van de onderste helft.

Als je dan de bovenste helft open zet, kan je een hekwerk dat op het onderste gedeelte zit, via een horizontaal scharnier voor de opening klappen en aan de bovenzijde van het kozijn vastzetten (met een slot).
Onderste deurdeel ook via een slot vastzetten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Dat zou inderdaad een goede oplossing zijn en waarom ben ik nu zelf niet op dat idee gekomen, ik heb het dit jaar zelf nog op mijn eigen voordeur gemaakt :oops:

Eens kijken wat de schoonheidcommissie er van vindt, want voor de rest is het deur doorzagen, een extra scharnier er op, een extra weldorpel monteren, een aanslag op het bovenste deel maken en het bovenste deel afsluitbaar maken.

Is er iemand die ervaringen heeft met die lange scharnieren dan hoor ik dat ook nog graag.

bedankt

Gerrit Bakker
 

H@ns

  • #13
Gerrit B schreef:
H@ns
Ik denk dat uit de tekening wel blijkt dat ik juist geen extra lange duimen moet hebben.
Tja toen ik antwoorde stonden er alleen nog geen tekeningen :?

Maar ik voorzie geen problemen met de hengen, het is alleen niet echt fraai nee! Bovendien vraag ik me af of je het ooit tochtdicht krijgt.

Ik weet niet wat voor deur het is maar denk er aan dat je niet zomaar elke deur even door kunt zagen.

Als ik het zelf moest oplossen: een los hek dat je op 4 duimen voor de opening schuift. Dan is het ook weg als er wel iemand aanwezig is en je zit niet met die lelijke gekunstelde deurconstructie.
Andere optie is een verticale schuif ter lenge van de stijl aan de sluitkant van het hek. Je schuift dan als het ware het hek wat breder waardoor je altijd een aanslag hebt op de deurpost.

succes!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Nee klopt, ik was weer eens veel te langzaam... :oops:

De tekeningen hadden nogal wat bewerking nodig, omdat ze bij verkleinen een deel van hun lijntjes kwijtraakten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu