Dampopen folie

Charel

  • #21
Fabrikanten zijn niet snel geneigd om eventuele negatieve eigenschappen van hun product te noemen.
Maar sommigen vermelden het wel en daarom is dat dan zeker geen onzin te noemen.

Quote van een niet nader genoemde fabrikant.
"Hoe legt u de PIR-isolatieplaten?
Leg PIR-isolatieplaten nooit met de naden naast elkaar. Hierdoor ontstaan namelijk sleuven en kieren, doordat de platen iets zullen krimpen. Hierdoor kan de isolerende werking iets afnemen. Om dit te voorkomen begint u een nieuwe baan met het afgesneden stuk van de baan daarvoor. Zo komen de naden niet langs elkaar te liggen."
Einde quote.

Wellicht gaat het dan over relatief kleine krimp maar in combinatie met de eventuele krimp van de houten constructie kan dat genoeg zijn om niet meer passend aan te sluiten en zo tientallen lopende meters kleine kieren te krijgen.
Er is blijkbaar wel een onderscheid te maken in de kwaliteit van de gebruikte cachering. Zo zouden platen met een cachering van zuiver aluminium hieraan minder onderhevig zijn dan die met een cachering van aluminium craft papier.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #22
Charel schreef:
Quote van een niet nader genoemde fabrikant.
"Hoe legt u de PIR-isolatieplaten?
En waar gaan ze die isolatieplaten opleggen.
Charel schreef:
Leg PIR-isolatieplaten nooit met de naden naast elkaar
Vind dit ook een vreemde zin van de niet nader genoemde fabrikant.
 

Charel

  • #23
@Wgb
Het gaat er maar om dat die fabrikant er wel degelijk rekening mee houdt dat die platen iets kunnen krimpen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #24
We dwalen weer zwaar af omdat er paniek gezaaid wordt om niks. Eerst zelf inlezen, dan een eventueel probleem koppelen aan de situatie in de vraag, dan pas reageren.

even knippen plakken:
"Als men bedenkt dat er jaarlijks ca. 4.000.000 m² PIR-dakisolatie in Nederland wordt aangebracht (nieuwbouw en renovatie samengevoegd), dan blijkt na inventarisatie van het aantal krimpgevallen het probleem procentueel gezien zeer klein te zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg dat dit, in de gevallen dat de isolatieplaten wél zijn gekrompen, zeer vervelend is.
Ook blijkt dat het krimpverschijnsel onafhankelijk is van de dikte van de isolatieplaat, al ligt de dikte voor het overgrote deel van die 4.000.000 m² (nog steeds) tussen de 60 en 80 mm. Als de dikte dan geen oorzaak is voor die daken waar krimp is geconstateerd, wat is dan wel de oorzaak?

We zien wel een onderscheid tussen typen cacheringen. Van de pure aluminium cacheringen zijn tot op heden geen krimpverschijnselen bekend. Daarentegen zijn er wel enkele krimpverschijnselen bekend van PIR-dakisolatieplaten met een alukraft-meerlagen cachering. Dit doet vermoeden dat het type cachering de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn voor de geconstateerde krimpverschijnselen. "

Verder lezen leert dat de oorzaak mogelijk in het verkeerd opslaan ligt.
PIR moet droog bewaard worden en ligt op een bouwterrein soms weken in de regen.

Maar dat maakt ook allemaal niks uit voor deze vraag.
 

Charel

  • #25
Ts overwoog om de onderdakfolie weg te laten en dan maakt het wel degelijk iets uit of de vele meters zijdelingse aansluitingen van pir platen aan de houten constructiedelen perfect kierloos zullen aansluiten en vooral of ze dat ook na vele jaren nog zullen blijven.
Het is in ieder geval niet onzinnig en zeker geen paniekzaaierij om daar minstens rekening mee te houden.
Maak u ook geen illusies over die zogenaamde inventarisatie van krimpgevallen. Eens alles is afgewerkt kan niemand nog constateren of er wel of geen krimp is opgetreden. Het is dan van " wat niet weet, niet deert". Dat daardoor dan de isolatie wat minder presteert dan de opgegeven waarde kan ook niemand meer merken of achterhalen.
Om die reden wordt voor de opvulling tussen houten delen dan ook altijd de voorkeur gegeven aan een samendrukbaar elastisch isolatiemateriaal ipv aan harde platen.
Harde isolatieplaten gebruik je in de regel voor aaneengesloten oppervlaktes met zo weinig mogelijk doorbrekingen en worden dan met tand en groef kierloos met elkaar verbonden.
Maar goed, dat wil niet zeggen dat het hier niet zou kunnen met die harde platen, maar dan moet er wel zeer zorgvuldig en weldoordacht gewerkt worden.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu