Dakafvoer keuze deel 2

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #21
Met purschuim kun je niets waterdicht afdichten. Daar komt bij dat de buis van de dakdoorvoer gemaakt is van polypropyleen. Deze kunststof heeft de nare eigenschap dat er vrijwel niets op hecht. Purschuim hecht er ook niet aan, tenminste niet duurzaam.

Polypropyleen is dus ook niet te lijmen en of te kitten. Het kan eigenlijk alleen thermisch gelast worden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #22
Moeten maar afwachten

als je de pannen er af haalt kan je ook een verkleuring van die platen zien

die dikke pijp die er boven staat is dat een rook gas pijp, zo ja komen die dampen niet onder de pannen.

het vervelende is we kunnen niks zien hoe het zit en dat is dan ook moeilijk vragen waar en hoe iets lekt

je gaf het aan de achter zijde van je pijp evt misschien dat goed op dak te laten zien en als de pannen er af zijn ook even.

Als dat van ubbink niet helpt
 

Renedata

  • #23
Bedankt voor de beide reacties. Purren daar moet ik dus niet aan beginnen, tenminste niet om de boel waterdicht te maken. Dat met het polypropyleen wist ik niet.

Het is ook zo dat die dakplaat bestaat uit een soort schuim (met aan 1 kant 1 cm dik houtvezel) maar dat er in die dakplaat (denk 3 bij 3 meter) een soort tengelwerk zit. Ik zit met 1 kant van het gat voor de pijp net tegen een tengel (dus hout aan). Daar moet ik ook geen druppend water op hebben.

Als ik op het dak zit zal ik kijken naar de dakplaat boven de plek waar het pijpje zit. Kijken of ik een verkleuring zie. De dikke pijp erboven is inderdaad een pijp voor de CV (HR) en mechanische ventilatie. Die dampen zouden alleen onder de dakpannen kunnen komen denk ik als er een lek is in die pijp bij de overgang dak. Maar mijn CV doet de laatste weken niet veel meer qua verwarming, wel voor warm water. Je zou dan denken dat er ook weinig rookgas uitkomt.

Zelf zit ik nog steeds op de lijn dat of het pijpje niet goed is of dat het toch een kwestie van condens is. Maar nogmaals dan zouden heel veel mensen daar last van moeten hebben.

Een tweede optie is dan om de oude pan er weer op te doen denk ik, dus een nieuwe slang zoeken die erop past, of wellicht een pijpje er aan vastmaken.

Een derde optie is om een andere dakpan erop te doen, dus geen plastic dakpan. Die dakpan had ik al eerder gekocht, daar kan je een pvc pijp op vastzetten. Maar wellicht heb je dan weer condens.

Condens afvoer randje dichtmaken in dakpan
 

Renedata

  • #24
Druk gehad de laatste dagen, vandaar nu pas een reactie. Ik heb vrijdag een Ventub van de firma Ubbink per post gehad. Dat was heel netjes. Ik heb vrijdagavond de Ventub erop gezet en de boel dichtgemaakt. Zondagochtend heb ik gekeken en het was helaas weer hetzelfde. Weer druppels aan de onderzijde van de Ventub en langs de pijp.

Conclusie het is dus condens. Het pijpje was gewoon goed. Ik ben nog eens naar mijn buurman gegaan die hetzelfde pijpje op het dak had staan. Hij had geen last van lekkage vertelde hij eerder, maar dat pijpje staat scheef op zijn dak (richting dakgoot). Een kennis van hem had dat pijpje erop gedaan. Hij vertelde dat hij nav mijn eerder bezoek aan de kennis had gevraag waarom het pijpje scheef stond. Het antwoord was dat het condens dan het dakbeschot op kon lopen. Het schijnt dus meer voor te komen.

Ik heb vanmiddag via mijn werk een bouwkundige kunnen regelen. Die is mijn dak op geweest. Heeft rondom de Ventub dakpan gekeken, geen sporen van vocht of wat dan ook. Zijn conclusie is ook, dat het gewoon condens is. In de winter zou dit zelfs veel erger zijn. In principe maakt het niet uit, want je moet de pijp scheef zetten en dan zou met goede pur het condenswater van het dak aflopen.

Hij was bekend met de Ventub en andere pijpjes. Volgens hem was de constructie dermate dat je op condens kon wachten. Daarna kwam een heel verhaal hoe dat werkt.

Zijn advies is, zet een andere pan erop waarmee je geen condens krijg (dat zou hij zelf doen) of zet de Ventub een beetje scheef en maak de boel goed dicht. Dus nu even nadenken wat te doen. Iedereen in ieder geval bedankt voor zijn reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #25
Bedankt voor de eind conclusie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu