Schoorsteen, dakpannen en doorhangen, keuzes...

Robbert0612

  • #1
Dag iedereen,

Sinds anderhalf jaar ben ik de trotse eigenaar van een huis uit 1928. Ik vind klussen leuk, maar sommige dingen kan je beter niet zelf doen. Zo ook het renoveren van het dak. Op werkspot heb ik deze klus aangeboden en ik heb verschillende reacties gehad. Helaas lopen de gegeven adviezen nogal uiteen nadat ik een aantal vaklui over de vloer heb gehad. Hopelijk kunnen jullie me hierbij helpen.

Dakpannen
Volgens mij zijn er nog nooit nieuwe dakpannen op het dak gelegd. Vakman A zegt dat ik alles moet vervangen met nieuwe pannen. Vakman B zegt dat ik best mijn huidige pannen kan hergebruiken en een paar slechte pannen moet vervangen. Vakman C zegt dat hij geen noodzaak ziet om iets aan het dak te doen. Dit loopt zo ver uit elkaar, hier kan ik geen chocolade van maken. Wat zeggen jullie ervan? Hieronder vind je wat foto's van de situatie:

Dakpannen vanaf het zolderraam


Voor- en achteraanzicht




Doorhangen dak
Verder heeft een vakman tegen mij gezegd dat het dak doorhangt. Daar zou wat aan gedaan moet worden. Vervolgens vroeg ik aan een andere vakman: goh, het dak hangt wel wat door he? Moet dat niet gefikst worden? Daarop kreeg ik het antwoord: nee joh, dat is toch vaker bij oude huizen? Jullie hebben de foto's gezien hierboven, wat zeggen jullie ervan?

Schoorsteen
Tot slot, de schoorsteen. Ik heb een kleine lekkage vanuit de schoorsteen. Het lood is niet meer goed, en de voegen kunnen ook wel een renovatie gebruiken. Toch liggen de adviezen ook hier ver uit elkaar.
1. Helemaal afbreken en opnieuw opbouwen
2. Opnieuw voegen en lood vernieuwen
Kunnen jullie ook hier iets zinnigs over zeggen?

Ik hoop dat jullie mij van wat informatie kunnen voorzien.

Groeten Robbert
 

Densch

  • #2
Hoi Robbert,

Zo aan de foto's te zien zie ik niets aan de dakpannen dus zijn die volgens mijn nog goed.
Waar je wel op kunt letten is of dat de pannen aan het afschilferen zijn. Deze rode pannen hebben daar aanleg voor.

Dat het dak doorhangt, "so be it". waarschijnlijk hangt het al bijna 90 jaar door en zal het echt niet ineens in elkaar zakken.
Wanneer je hier wat aan wilt doen mocht je er geen vertrouwen in hebben is een extra balk onder de gording verlijmen en schroeven. Dit voorkomt dat het dan nog verder door wil zakken, mocht dat nog willen.
Als je je eraan stoort dat het dak doorgezakt is dan zit er maar 1 kostbaar ding op. ;-)

Wat de schoorsteen betreft. Deze zou ik opnieuw laten voegen en laten voorzien van lood. Vooral met het oog op het lood dat tussen de nok van het dak en de schoorsteen zit. Tenminste, as ik dat zo goed zie op de foto.
Tevens is de bovenzijde van de schoorsteen ook belangrijk. Het is niet wenselijk dat hier water op blijft staan.

Verder zou ik wat aandacht besteden aan de dakramen en de dakdoorvoeren als je dan toch op het dak staat.

Gr Dennis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu