CV uitbreiden met alupex

Saucisson

  • #1
Ik wil het bestaande cv systeem uitbreiden/aanpassen.
De rijtjeswoning heeft een remeha hr ketel op zolder daar takt hij af van 22mm staal naar de kamers op de eerste verdieping. Die gaan weer door naar de begane grond. Ik heb wat muren verwijderd e.a. wijzigingen gedaan waardoor een set leidingen op een heel ongunstige plek zit nu. Deze wil ik weg werken en als ik dan toch bezig ben allemaal maar op de begane grond weg werken.





Mijn plan is om op zolder nieuwe aftakkingen te maken door de twee bestaande en deels weer dicht te maken koven. Een prive tak zal naar de convectorput gaan door de rechter koof. De andere aftakking door de linker koof richting radiator woonkamer + radiatortje hal + evt radiatortje schuur.
De leidingen gaan door de koof en deels door de kruipruimte (daar isolatie erom) en prikken dan door de vloer weer omhoog.

Om veel koppelingen en eenvoud te bevorderen dacht ik te kiezen voor een alupex variant 20mm (16mm binnendiameter als ik me niet vergis). Deze te koppelen met met standaard t-stuk knelkoppelingen met behulp van alupex overgangs inserts:


Volgens mij moet hier nog wel een stukje staal/koper tussen.
Maar goed mijn eerste idee was ik neem de grootste diameter alupex en splits deze naar de radiatoren. Echter die overgangs dingen hebben ookal een kleine binnendiameter zo lijkt het en dat in combinatie met die 16mm van de alupex. Wordt het misschien te krap. Vandaar optie 2 die lichtblauwe lijn is dus nog een splitsing van boven nabij de cv.
Het komt steeds dichter bij een moderne installatie zo met voor iedere radiator eigen leidingen.

Is een van deze twee plannen ok of zijn er nog dingen die ik over het hoofd zie?

Ik heb geen ervaring met persen etc vandaar dat ik de knelkoppeling de voorkeur geef.
 

Jupjup

  • #2
Als je op zoek bent naar eenvoud, dan zou ik voor de insteekfittingen van John Guest gaan. Hiervoor heb je geen gereedschap nodig (alleen om de buis te knippen) en je kunt de verbindingen later weer uit elkaar halen.

Houd er wel rekening mee dat deze fittingen niet geschikt zijn voor leidingen met aluminium kern! Is dan wel weer bruikbaar met koper of staal.

Succes!
 

Saucisson

  • #3
Dank voor de reactie inmiddels is al het een en ander gelegd mbv alupex.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu