Cv loopt leeg AWB Thermomaster 2HR

Arnouddo

  • #1
Ik heb een AWB Thermomaster 2HR van 2002.

Gisteravond, vlak nadat de cv het huis weer had opgestookt van 16 naar 20 graden begonnen de radiatoren heel sterk te borrelen. De cv was toen net weer aangeslagen. Het klonk als een leeglopende cv installatie en dus ben ik heel snel in huis op lekken gaan controleren die ik uiteindelijk niet kon vinden. De waterdruk stond toen ook al op 0! Iets dat mij sterk verbaasde want de waterdruk was al maanden stabiel en het systeem is ook al enkele maanden niet meer leeg geweest.

Een lek was dus niet te vinden en het expensievat klinkt ook leeg. Ik heb toen de cv weer bijgevuld tot 1,4 en heb hem weer even laten stoken wat prima ging. De druk liep toen even op naar 1,9 maar dit leek me niks verontrustends.

Vanochtend stond de waterdruk weer op 0,9 en ik heb hem dus weer bijgevuld naar 1,4.

Ik vraag me af waar al dat water is gebleven? Het overstortprofiel is droog en de expansievat is dus ook leeg. Wel hoor ik een druppend geluid uit de cv komen en het klinkt alsof er wat drupjes wegvloeien via de condensafvoer in het riool maar helemaal zeker weet ik dit niet. In de kruipruimte kan ik bijna niet komen dus hoe het daar is weet ik niet.

Morgen komt een monteur langs maar ik hoopte dat dit iemand bekend voorkomt zodat ik alvast een beetje weet wat er aan de hand is. :)
 

Spekman

  • #2
Morgen komt een monteur langs maar ik hoopte dat dit iemand bekend voorkomt zodat ik alvast een beetje weet wat er aan de hand is. Smile
ja, komt heel bekend voor. Je hebt een lekkage :mrgreen:

...en dat zou best wel eens onder de vloer kunnen zijn!
 

Arnouddo

  • #3
Het kan niet één of ander ventiel zijn dat het water afvoert het riool in ofzo?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Of je ketel is lek inwendig
kijk dan al vast je garantie voorwaarden maar al eens na
 

Arnouddo

  • #5
Vanmiddag toen ik thuiskwam stond de waterdruk nog net zo hoog als vanochtend namelijk 1,4.

Maar toen ik de cv aanzette liep deze op naar maarliefst 3,0 en toen ging het overstortventiel (afvoer met rooie knop?) open en stond de bijkeuken blank.

Kan het dan het expensievat zijn? Die voelt leeg aan maar als die de waterdrukverschillen niet meer opvangt kan zo'n overstort natuurlijk open gaan.

Kan iemand mijn idee bevestigen?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
100 procent dat je vat defect is.
 

Arnouddo

  • #7
Duidelijk. Al blijf ik het dan wel raar vinden dat de waterdruk gistermiddag ineens 0 was zonder dat de bijkeuken blank gestaan heeft. Als leek snap ik er dan niks meer van. Maar gelukkig komt er morgen iemand langs die er wel voor geleerd heeft. :mrgreen:
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Is niet zo gek, al je waterdruk was verdwenen door het water wat nu allemaal in je vat zit.
Let maar op af hij gedemonteerd wordt, het vat zit vol met water en is loodzwaar.
 

Arnouddo

  • #9
Hij voelt leeg aan maar het is wel een erg logische verklaring voor de perikelen dus ik denk dat je gelijk krijgt. :)
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #10
Je overstort dient ook meteen vervangen te worden, nadat deze opengegaan is blijft hij meestal lekken dus meteen vervangen anders kun je straks nog een keer aftappen en vullen.
Hoe minder vers water je in je systeem hebt hoe beter, dus liever maar 1 keer aftappen en vullen, hier wordt soms nogal luchtig over gedaan maar zuurstof wil je niet in je systeem hebben.
 

Xr8

  • #11
Vat klinkt bijna altijd hol, ook al is deze defect. Tikken heeft geen zin, je kunt er dan beter een beuk tegen aangeven. Je kunt dan vaak wel voelen of er massa in het vat zit, zoja. Vat stuk. Het gedrag van de meter zegt al genoeg. Vervang je vat en het probleem zal over zijn. Volg Neesje zijn raad op en vervangen tegelijkertijd het overstortventiel.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dit is een doe-het-zelf forum. Als u een beetje handig bent, en u kunt de monteur nog afbellen, kunt u het misschien zelf. Wie goed is met hennep of tape kan dit goed zelf te doen en de spullen zijn goed verkrijgbaar.

Pas wel op voor schade door het vieze water in het vat. Houd een grote emmer bij de hand maar gebruik een vuilniszak, doe dit om het oude expansievat en draai het er dan voorzichtig af. Een vol vat is zwaar.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #13
Ja, maar dan ook de installatie eerst drukloos maken anders verzuip je alsnog en hebt een hoop waterschade.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #14
Neesje heeft helemaal gelijk. Ik raad wel aan hier alleen aan te beginnen als dit bij je zelf ook opgekomen was.
 

Arnouddo

  • #15
Inmiddels is het probleem opgelost. En ik had dit achteraf misschien ook best zelf gekund maar ik heb een onderhoudscontract bij mijn CV dus dit kostte mij amper meer dan als het zelf zou doen. ;)
Maar waarschijnlijk doe ik dit een volgende keer wel zelf want erg spannend is het inderdaad niet.

Uiteindelijk was het probleem inderdaad het expansievat die vol met water zat. Het expansievat en het overstortventiel zijn vervangen en hij draait weer als een zonnetje. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu