CV-ketel in kelderkast

System7

  • #1
Hallo,

In de huidige situatie is mijn HR-ketel op de zolderverdieping geplaatst. Water, gas en elektra komen uit de kelderkast via leidingen (niet mooi gelegd) naar de zolder. Afvoer van (condens)water gebeurt ook niet echt mooi, nl. via de dakgoot. :oops: Dus een gat in het dak voor een PVC-pijp naar de dakgoot. Schijnt vaker zo te worden gedaan, maar dat terzijde.

Aangezien alle leidingen vanuit de kelderkast naar boven lopen (m.u.v. de rookgasafvoer natuurlijk) vroeg ik me af of het ook mogelijk zou zijn om een volgende CV-ketel in mijn kelderkast te monteren. Dat scheelt heel veel (oude) buizen naar de zolderverdieping, omdat alles in de kelderkast aanwezig is, gas, water, elektra, afvoer. Alleen moet er dan een langere pijp op die naar de zolderverdieping gaat, voor de schoorsteen.

Vraag: is dit zonder meer mogelijk? Kelderkast is een normale trapkast maar dan 1 meter diep. Staat via een ventilatiebuis in verbinding met de kruipruimte. Voordeel zou ook zijn dat de restwarmte van de CV de kast op zou warmen, scheelt ook weer in vocht en muffe geur. Of valt dat effect tegen?
 

Fiesiekus

  • #2
Je idee is uitvoerbaar, maar dan moet het een gesloten keteltype zijn. Dat betekent een dubbele pijp voor aanvoer van verbrandingslucht en afvoer van de rookgassen. Die 2 lopen trouwens "in elkaar"; het wordt dus 1 dikke buis die splitst bij de ketel.

Wel een beetje ventilatie in de kelderkast.

Die condensafvoer in de goot, kan bij een zinken dakgoot, gaten veroorzaken. Dus dat zeker veranderen. Een condensafvoer moet op het riool uitkomen
 

System7

  • #3
Hey, dank voor je reaktie. HR-ketel heeft inderdaad 1 buis voor zowel aanvoer als afvoer, dit wordt vlak boven de ketel gesplitst. Dikte van de pijp valt overigens wel mee. Ik heb voldoende ruimte om een nieuwe pijp aan te leggen vanuit de kelderkast naar het dak; naast de kelderkast zit de wc met een ontluchtingspijp naar de schoorsteen toe. Die pijp is opgenomen in een soort schacht, en ik vermoed dat daar best nog wel wat ruimte in zal zijn voor zo'n pijp. Eventueel kan het zelfs buiten die schacht om, is ook nog ruimte. Moet ik nog speciale voorzieningen (bv. isolatie van de buis) treffen?

Afvoer van condenswater in de dakgoot had ik ook nog nooit gezien, maar ik zie wel meer in dit huis wat me erg verbaast :-) Ik woon er net een maand, vandaar. In de kelderkast zit nog geen riolering maar via de buis die er voor de ventilatie zit kan ik wel een aansluiting op de rioolbuis onder de kruipruimte maken.

Blijft de vraag waarom men die ketel op de zolder heeft geïnstalleerd - met allerlei lelijk leidingenwerk als gevolg - als 4 van de 5 aansluitingen gewoon in de kelderkast zitten...
 

Fiesiekus

  • #4
Let wel op de maximale afstand die de aan- en afvoer van de ketel kan overbruggen; staat in de spec's. Maar ik dacht dat een meter of 10 pijp, in principe meestal geen probleem is.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Is het niet mogelijk om een muurdoorvoer te plaatsen in de kelder voor de rookgaspijp?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als de Gasmeter er hangt mag u de ketel er niet plaatsen.
 

System7

  • #7
Arie1 schreef:
Is het niet mogelijk om een muurdoorvoer te plaatsen in de kelder voor de rookgaspijp?
Ik weet eerlijk gezegd niet of dat zomaar mag en kan. Op zich zou het kunnen ware het niet dat de buis dan vanaf de kelderkast door de wc en de keuken (bij elkaar een meter of 5) naar de achtergevel moet gaan lopen. En ik kan me van een huis waar ik vroeger woonde (met CV-ketel in het toilet op de begane grond en dus rookgasafvoer aan de buitengevel) herinneren dat je daar best wel lawaai van had en - in mindere mate - ook last van de 'rook' (witte, gelukkig :-) ) aan de buitenkant. Dus of mijn buren er blij van gaan worden...
 

System7

  • #8
Utreg schreef:
Als de Gasmeter er hangt mag u de ketel er niet plaatsen.
Ai, dat wist ik niet... Op zich hangt de gasmeter ver onderin de kast dus ik zou (bijv. met gasbetonblokken) nog wel een muurtje kunnen maken om ze van elkaar te scheiden. Maar is het inderdaad zo dat gasmeter en CV-ketel niet in één ruimte mogen?
 

Arnoldmr2

  • #9
Nee, dit mag absoluut niet !!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu