Condensdroger Bosch aardlekprobleem

Klusser

  • #1
De aardlekschakelaar slaat uit als ik de condensdroger van Bosch WTL 4110/01, type T5301B000 aan zet. Soms na enkele seconden en soms na enkele minuten.

Ik heb de achterkant losgemaakt en een en ander schoongemaakt. Ook contacten even los en weer vast. Maar dat heeft niet geholpen. Nu via het forum een aantal zaken gecontroleerd.

De ventilator doorgemeten. Tussen blauw en bruin 200 Ohm, tussen bruin en zwart 360 Ohm en tussen blauw en zwart 150 Ohm. Oneindig tussen de kleuren en massa. De verwarmingsspiraal ziet er niet lekker uit. Een gloeispiraal hangt tegen een ander aan.

Maar daar kan volgens mij toch niet de aardlek op reageren? De Bosch is inmiddels vijftien jaar oud, dus 140 euro voor een ventilatortje zie ik niet meer zitten. Daar komt dan nog het verwarmingselement eventueel bij, als die tenminste vervangen moet worden.

Wie weet er een 2e-hands onderdelenshop?

Groet, Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je wilt bepalen, waar de aardlek vandaan komt, dan kun je telkens een onderdeel afkoppelen. Dus geheel afschakelen, alle draadjes, behalve de aarddraad, losmaken en even goed isoleren.

Zodra je geen aardlekprobleem meer hebt, mag je aannemen dat dát onderdeel de boosdoener is. Maakt het toch wat makkelijker dan op de gok vervangen door een 2e hands onderdeel, waarvan je óók niet weet of het goed is...

Een gedeeltelijke sluiting in het verwarmingselement zou inderdaad de aardlek er niet uit mogen laten gaan, tenzij die gloeidraad ook af en toe tegen aarde aan komt.

Meten met een universeelmeter zegt niets over het wel of niet goed zijn van isolatie. Juist dit soort probleemen, waarbij er een aardlek na enige tijd ontstaat, kunnen eigenlijk alleen gemeten worden met een instrument, dat de isolatie test onder hoge spanning ("megger").

2e Hands onderdelenshops zijn hier op het forum niet bekend, dit is de eerste keer dat er naar gevraagd wordt...
Meestal wordt verwezen naar witgoed-onderdelenwinkels, maar daar zijn de prijzen inderdaad vermoedelijk te hoog voor een 15 jaar oude droger.

Overigens geen onaardige prestatie van die machine... :wink:
 

Klusser

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Inderdaad proefondervindelijk vaststellen. Hij draait nu zonder ventilator en zonder verwarming. Maar mag je de verwarmingspiraal wel aansluiten zonder ventilator? Dat ding staat dan toch roodgloeiend gedurende een tiental minuten!
 

Janavg

  • #4
Probleem zit bijna zeker in de ventilator. Koppel het element maar af en probeer het maar. Element niet aanzetten zonder ventilator. Oververhittingsklixon gaat er dan uit.

groeten Jan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Element niet aanzetten zonder ventilator
Jullie hebben gelijk, had ik even niet aan gedacht... :oops:
 

Klusser

  • #6
Te gek wat een klasse site. Binnen het half uur problem solved. Helaas en inderdaad de ventilator. Zonder beide bleef ie draaien, en met ventilator maar vijf minuten, toen ging de aardlek.

Ik heb de spiraal nog gedemonteerd om te redden wat er redden valt. Een spiraal was doorgesmolten en een ander inelkaar gedraaid. Waarschijnlijk gebeurd toen ik zelf aan het checken was geslagen met de achterplaat eraf.

Dan is de ventilator er ook af want die zit vast in de achterplaat. Ik zag toen het spiraal roodgloeiend branden. Blijkbaar te lang fascinerend staan kijken en was het leed al geschied.

Nu op zoek (kringloop) naar een oude Bosch met 'goede' ventilator (en spiraal). Maar past ook een ventilatortje van een ander merk?

Bedankt anyway, Willem
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu