Bosch Condensdroger WTE 86381 stopt na 10-15 min.

Samvel

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een condensdroger Bosch Maxx 7 Exclusiv (WTE 86381 /NL05) 4 jaar oud. Sinds een paar dagen stopt die na 10-15 draaien. Het programma springt naar het begin en als je probeert opnieuw te starten dan doet die het niet. Na dat de droger afgekoeld is kan ik hem weer starten maar dan gaat die weer max. 15 min draaien en dan stopt die weer. Het lijkt er op dat die te heet wordt. Ik heb wel de thermostaat vast boven de verwarmingselement vervangen, maar dat heft niet geholpen. Ik heb hem helemaal uit elkaar gehaald en schoongemaakt, helpt niet. Ik heb de voorkant opengemaakt om de relais te kunnen bekijken en als de droger stopt en ik probeer hem opnieuw te starten door op de start/stop knop te drukken zie ik vonkjes bij twee relais hoort dat zo te zijn. Ik heb wel een foto gemaakt van de relais.

Kan iemand mij helpen?


Wat mij ook opvalt, dat mijn droger alleen naar rechts draait.
 

HarryO

  • #2
Mogelijk is een relais defect of zit deze los van de print.
Een van de relais zet de motor aan-uit (enkelpolig aan/uit contact), de andere bepaald de draairichting (enkelpolig wissel contact).
Ook kan de aanloop condensator van de motor defect zijn.
De relais zijn als universeel onderdeel in de elektronica winkel verkrijgbaar.
 

Samvel

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!
Waar vind ik de aanloop condensator van de motor? Kan deze dan eerst werken en dan weer niet?
 

Samvel

  • #4
En kan ik die aanloop condensator eerst testen voor dat ik eentje ga kopen?
 

HarryO

  • #5
De aanloop condensator zit naast of op de motor (=ronde bus met 2 of 3 draden die naar de motor gaan), zit onder de € 20.
Een witgoed onderdelen winkel kan deze condensator doormeten.
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #6
Deze droger hoort maar 1 kant op te draaien. dat deze stopt komt echt uit de electronica
 

Bart100

  • #7
Je zegt dat je terug probeert te starten en dan die vonkjes ziet, start hij dan effectief terug op voor 10 min of doet hij niets meer? Als hij terug opstart heb je een probleem met de sturing en dient die vervangen te worden.
 

Samvel

  • #8
Hij probeert om te starten maar slaat direct af. Als die zo'n 10 min heeft afgekoeld dan kan die weer 10-15 minuten draaien. Aanloop condensator gecontroleerd, werkt goed. Ik heb hem naar een monteur in de buurt gebracht en net te horen gekregen dat de module moet vervangen worden 300 euro. Ik vraag mij af, zouden dan die relais voor problemen zorgen en in plaats van hele module alleen de juiste relais vervangen.
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #9
Ben met deze klacht al enige tijd bezig een collega van mij heeft het euvel op de print gevonden, het zijn niet de relais volgende week kom ik daar en zal het hiena hier posten
 

Samvel

  • #10
Ik ben benieuwd. Maar nu is het wel zeker dat het probleem ergens in de stuurmodule/print zit, deze kost 300 euro. Ik ga ook eerst verder zoeken naar de oorzaak.
 

Samvel

  • #11
Geldrop schreef:
Ben met deze klacht al enige tijd bezig een collega van mij heeft het euvel op de print gevonden, het zijn niet de relais volgende week kom ik daar en zal het hiena hier posten
Heb je nog wat gehoord over de oorzaak van het probleem?

MVG
 

Samvel

  • #12
Samvel schreef:
Ik ben benieuwd. Maar nu is het wel zeker dat het probleem ergens in de stuurmodule/print zit, deze kost 300 euro. Ik ga ook eerst verder zoeken naar de oorzaak.
Ik had de printplaat naar een reparateur gestuurd voor reparatie, deze heeft twee elco's (zie foto)vervangen volgens hem was dat het probleem. Ik heb gisteren per post ontvangen en vandaag de printplaat weer teruggezet, maar nu blijkt dat hij nog steeds niet doet.
 

HarryO

  • #13
Als de machine altijd stopt na 10 á 15 minuten, ongeacht hoe nat het wasgoed is heb je een ander probleem: de vocht sensor heeft dan de vochtigheid niet gemeten en de machine stopt er dan mee.
Probleem is dat ik niet weet hoe bij dit model de meting gedaan word, via 2 sleepcontacten op de trommel of via de voorzijde.
 

Samvel

  • #14
Aan de voorzijde zit wel een sensor, voor zo ver ik weet is dat de vochtmeter. Maar als dat het probleem is waarom start die niet weer na dat die uitvalt? Dan moet ik hem echt laten afkoelen. Na de uitval branden geen lampjes en display niet ongeveer 1 seconde. Ik heb vandaag met een monteur gesproken deze zegt dat het een bekende probleem is bij deze types en het komt door de besturingsmodule en hij zou dat kunnen repareren voor 100 euro.
Maar kan ik dan niet zonder die sensor de droger aan zetten of is dat gevaarlijk?
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #15
Ben er niet meer achteraan gegaan(vergeten) heb deze klacht niet meer gehad de laatste tijd vandaar
 

Samvel

  • #16
Ik heb een soldering op de plaat gevonden die niet 100% goed is, maar weet niet of deze voor problemen kan zorgen (zie foto).
En er wordt mij aangeraden om de transformator door te solderen.

 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #17
Zit er aan de andere kant van de print een relais op merk is schrack dan deze inderdaad solderen
 

Samvel

  • #18
Op de printplaat zitten 6 relais van merk schrack Zie foto. Moet ik nou die relais opnieuw solderen of bedoel je transormator?
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #19
Transformator inc relais solderen
 

Samvel

  • #20
Een monteur heeft gegarandeerd om die printplaat weer aan de praat te krijgen en ik heb dus dat aan hem laten doen. Droger doet het weer en ik heb natuurlijk op de printplaat gekeken wat nou vervangen is. Zie foto, naast de transformator zit een ''chip''(weet niet hoe die heet). Ik hoop hiermee iemand helpen die ook problemen heeft met zijn droger. Volgens die monteur is dit een bekende probleem bij Bosch en een standaard werk voor hem. (Top Monteur). Ik heb de droger al een keer laten zijn werk doen en dat heeft die goed gedaan. Dus het probleem is opgelost, ik dank iedereen voor meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu