Type condensator

Lacroix05

  • #1
Beste (electrisch onderlegde) forumvrienden!

Ik heb laatst een electrisch zonnescherm uit elkaar gehaald ivm een kapotte condensator.

Nu heb ik nogal wat problemen om eenzelfde condensator te vinden. Het betreft een "3+4.5 uF". Zouden jullie mij kunnen vertellen welke nieuwe condensator ik moet kopen om onderstaande condensator te vervangen (of waar ik op moet letten bij aankoop van een nieuwe)?

Hartelijk dank voor jullie tijd en expertise!


Mvg


IMG_20230108_162129.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is inderdaad een probleem. Want al ben ik best wel heel lang (meer dan 50 jaar) bekend met elektronische onderdelen, een motorcondensator met daarin twee delen van elk een verschillende waarde ben ik nog niet tegengekomen. Nu zit ik ook niet in de zonweringsbranche, maar ook daarvoor is er bij mijn weten nog nooit een vraag op dit forum geweest voor dit model.

Er zal wel een reden zijn, dat er twee verschillende waardes gebruikt worden. Bijv. verschillende waardes voor naar boven en naar beneden gaan. Of één van de twee condensatroren dient voor de aanloop van de motor. Dat zou je pas weten als je het schema kent (of vanaf de bedrading uittekent, voor zover mogelijk).

Het alternatief zou vervanging door twee condensatoren van de betreffende waardes kunnen zijn en dan van beide condensatoren één aansluiting op de plek waar de witte draad naar toe ging aan te sluiten. Maar probleem zal waarschijnlijk zijn, dat je voor twee van dergelijke condensatoren géén ruimte hebt om ze veilig in de zonwering te monteren.

Eventueel zou je bij de fabrikant van de zonwering kunnen informeren of ze zo'n condensator kunnen leveren. Daarvoor moet je vanzelfsprekend wel weten welk merk het is en dat staat lang niet altijd op de zonwering aangegeven.

Maar misschien weet een van de andere forumleden exact waar je zo'n dubbele condensator kunt kopen...
 
  • Like
Waarderingen: Lacroix05

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik heb het wel eerder gezien.
Je kunt ook twee losse condensatoren nemen en val elke één draad aan elkaar maken.
Dat geeft exact hetzelfde resultaat. (maar dat gaf Kees ook al aan)

Zoek gewoon eens op dubbele condensator: klik
 
  • Like
Waarderingen: Lacroix05 en Vonken_trekker

Lacroix05

  • #4
Dank mannen. Was al bang dat het geen gemakkelijk te vervangen artikel is. Ik zal inderdaad eens nagaan bij de fabrikant.

Mocht het leiden tot een oplossing zal ik dat hier plaatsen.

Fijn weekend en bedankt voor de antwoorden Kees & Ronny!

Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu