Combi-oven, keramisch koken, afzuiger, vriezer, koelkast en

Chathanky

  • #21
Ok. verkeert begrepen, kookgroep met ingeb. aardlek ben ik ook niet tegen gekomen.

Als er geen hoofdschakelaar aanwezig is moet deze ook geplaatst worden.
 

Mike Pong

  • #22
Ok dan, dat valt allemaal wel mee qua prijzen.

Er zit nu een groepenkast in van ABB. Daar kunnen volgens mij wel voldoende extra automaten en aardleks in. Er hoeft dus geen nieuwe kast te komen.

Er zitten nu 5 groepen en een aardlek in.

Er moeten nog 3 groepen en een fornuisgroep in. Volgens mij moet er dan ook een een hoofdschakelaar in en ik zou graag 2 aardleks erbij hebben.

Materiaal komt dus op zo'n 500,-

Als ik deze post begroot op 1000,- zit ik dus wel goed.

Dat is alles wat ik wilde weten!

Thanks :P

:mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #23
Je kunt eenvoudig kijken of het er allemaal in past.
Kijk hoe breed de huidige groepschakelaars zijn en kijk hoe breed de aardlek is.
De nieuwe groepschakelaars en aardleks zullen even breed zijn en de kookgroep is 2 x zo breed als een gewone groepschakelaar.
Een kookgroep bestaat eigenlijk uit 2 groepschakelaars met dit verschil dat de schakelaars aan de buitenkant met elkaar verbonden zijn zodat als er 1 uitvalt de ander automatisch ook uitvalt.

Nog een tip als je dit zelf gaat monteren
Koop een complete groepenkast waar dat inzit wat je nodig hebt.
Vaak is dit een stuk goedkoper dan de losse onderdelen afzonderlijk.
Een hoofdschakelaar kan ook als afzonderlijke kast worden gekocht en tussen de hoofdzekering en groepenkast worden gemonteerd.
Dit heeft als voordeel dat als de bekabeling door de uitbreiding net te kort is geworden door deze hoofdschakelaar er tussen te zetten nu wel weer past.

Hou er wel rekening mee dat een overvolle groepenkast, waar alles net in past, lastig is om af te monteren.

suc6

Gerrit Bakker
 

Mike Pong

  • #24
Hoi Gerrit,

Bedankt voor het meedenken. Het betreft een nieuwbouwhuis, die reeds opgeleverd is, maar waar we in maart pas de sleutel van krijgen (ivm verkoop eigen huis).

Kijken zal dus lastig zijn, maar ik weet dat het een ABB is en vanuit het boekje heb ik kunnen zien dat er 5 groepen zijn.

Een kennis van me (installateur van beroep) gaat het bij me installeren. Hij weet wel wat het makkelijkste en het beste is. Ik was alleen nieuwsgierig wat alles bij elkaar zou gaan kosten...

Gr Mike
 

Appeltje

  • #25
Gerrit B schreef:
(...)Een hoofdschakelaar kan ook als afzonderlijke kast worden gekocht en tussen de hoofdzekering en groepenkast worden gemonteerd.
Dit heeft als voordeel dat als de bekabeling door de uitbreiding net te kort is geworden door deze hoofdschakelaar er tussen te zetten nu wel weer past.

(...)
Gerrit Bakker
Nog een voordeel: als je in je groepenkast bezig bent en de hoofdschakelaar zit echt apart, kun je nooit per ongeluk bij stroomvoerende delen (mits ie uit staat ;) ) en bij vervanging kun je de hoofdschakelaar laten zitten en dus makkelijk spanningsloos vervangen.

Ik heb dit toevallig zelf laten doen in mn nieuwbouwhuis... de bouwer monteert een losse hoofdschakelaar zodat ik zelf de kast kan vervangen.

Gr. Ries
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu