Combi opbouw contactdoos aansluiten

Sschop

  • #1
Ik heb even wat hulp nodig bij het aansluiten van deze contactdoos.

Ik heb een zwarte, blauwe en bruine draad uit de pijp. Ik weet het de aardekabel ontbreekt. Hoe sluit ik deze aan op de contactdoos en verbind ik de zwarte schakel draad door vanaf de schakelaar naar het stroompunt? Blauw en bruin onder ? B.v.d. Voor de input :) Gr Stephan

440AD376-952B-490F-A28C-2E67C4599ABB.jpeg D01E8548-CE3E-4188-B653-02B28AE34F42.jpeg FAC4DC40-FA5E-44CC-8410-3B0047787B4E.jpeg 3BE0BCF6-C371-4309-8082-7696EB026DF8.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Omdat de aarde draad ontbreekt mag je geen wcd met randaarde plaatsen.

Blauwe draad enkel op een zijde van de wcd. Bruin komt op de andere zijde van de wcd en op L op de schakelaar. Dit kun je doorlussen want zo te zien heb je de mogelijkheid om 2 draden op hetzelfde contact te zetten.
Zwart komt dan op de andere kant van de schakelaar en loopt door naar de lamp. Bij de lamp heb je tevens een blauwe draad nodig. Mocht die er nog niet zijn dan ook blauw doorlussen en met zwart samen naar de lamp laten gaan.
 

Sschop

  • #3
Ik begrijp de urgentie omtrent de aarde draad. In mijn geval dateert de woning uit 1960 en is nergens voorzien van aarde(pen). Wel zit er een aardlekschakelaar op deze groepen in de meterkast. In hoeverre dekt dit de lading of gebruik van een zogenoemde "mobiele" aardlekschakelaar. Wellicht toch eens informeren bij mijn vve/woningbouw of hier iets aan gedaan kan worden. Zelf ga ik niet in de groepenkast zitten dit gaat mij een stap te ver. ps. het gaat enkel om een acculader/ mogelijk gereedschap om de berging te kunnen aansluiten. Verder helder v.w.b. de overige draden. de aarde draad waar zou deze normaliter komen? IS dat de doorzichtige plastic lip in het midden van het contact. Nogmaals dank.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Een geheel aan aardedraden en geaarde wcd's staat in principe los van een aardlekschakelaar. Dat zijn twee verschillende mechanismen.

Simpel gezegd: Een aardlekschakelaar meet de stroom door fase en nul en schakelt deze af als er een te groot verschil wordt gemeten. Er is dan een lekstroom en dus schakelt de ALS af.

Een aardedraad doet niets anders dan deze lekstroom afvoeren van alle geleidende delen naar aarde toe. Dit om te voorkomen dat de lekstroom via jouw lichaam naar de aarde gaat lopen.

Mocht je hierover meer willen weten dan is daar op internet veel over te vinden.

Een wcd met randaarde monteren op een plaats waar geen aarde voor handen is zou de gebruiker misleiden en schijnveikigheid creëren.

Een aardedraad zou inderdaad in het midden van de wcd aangesloten worden.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik kan het me bijna niet voorstellen dat je woning niet is voorzien van aarde.
Dus jouw wasmachine is zonder randaarde aangesloten en in je keuken heb je ook geen contactdozen (stopcontacten) met randaarde?
Als je in je keuken bijvoorbeeld een kap van een contactdoos van de muur schroeft, zul je waarschijnlijk een rode, groene en grijze draad tegenkomen, de grijze is dan de aarde draad.
Als je een eigen appartement hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen elektrische installatie, of de verhuurder van de woning.
 

Sschop

  • #6
Helder nee er is nergens een aarde draad (grijze draad) getrokken ook in de centraaldozen niet. Wellicht toch de groepenkast eens openschroeven om te zien of hier wel aarde is aangesloten, maar zoals gezegd blijf ik hier liever vanaf. Maar ik verwacht eigenlijk van niet alleen groen fase en rood nul draad aanwezig in de centraaldozen. Helaas bij aankoop van de woning heb ik hier niet opgelet ook door gebrek aan kennis toen. Wel zit er een sticker op de groepenkast vanuit de woningbouw met goedkeurd, dus dat is wel grappig..
 

Sschop

  • #7
Blijkbaar zit er op het wcd van de koelkast wel een aardekabel (groen/geel), maar geen idee waar deze dan heen loopt, want in de centraaldozen tot nu toe (keuken/werkkamer/berging) ben ik deze niet tegengekomen. In hoeverre mag je zelf de kap van je groepenkast losschroeven ben namelijk toch benieuwd hoe het hier is gekoppeld.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Kan je een foto plaatsen van je meterkast?
 

Sschop

  • #9
Zij bijgevoegd.

IMG_0474.JPG IMG_0475.JPG
 

Sschop

  • #10
Sticker gecontroleerd dateert uit 2013. Vlak voordat de woning werd opgeleverd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Aarde is aanwezig, zichtbaar op de 1e foto, dat metalen blokje / kroonsteentje.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Inderdaad, dat metalen blokje waar de blanke draden in samen komen. Dat blokje heet de Hoof aard rail. Vanuit daar loopt er een dikke blanke draad naar beneden, waarschijnlijk naar de aardpen.

Je mag de kap van de groepenkast zelf open maken. Als je een foto plaatst van de binnenkant dan kunnen we je meer vertellen over de aardedraden in jouw woning.
 

Sschop

  • #13
Hopelijk zijn de foto's een beetje duidelijk. Onder het plastic bovenin zit volgens mij de aarde rails. Er zitten 2 kabels aangesloten voor zover ik kan zien. Wat wel opvalt zijn de oude/nieuwe kleuren. Blijkbaar is er dus al het nodige vervangen vanuit de meterkast. Het lijkt er zelfs op dat het nog een groep is (groep 3) waar de oude kabels zitten. Dit is o.a. de werkkamer. De woonkamer en berging, dus dat zou heel goed kunnen kloppen.
IMG_0478.JPG


IMG_0485.JPG IMG_0484.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Let erop dat op de blanke delen spanning staat, dus na maken van foto meteen de groepenkast weer dichtdoen.

De aardstrip zit inderdaad bovenin. Als er hierop 2 afgaande draden zijn aangesloten dan betekent dat waarschijnlijk dat 2 groepen een aarde in de centraaldoos hebben. Vermoedelijk zijn dat de badkamer, keuken en/of wasmachine/droger.

Als je in de rest van de woning ook aardedraden wilt dan kun je die er eventueel bij trekken.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Sschop

Sschop

  • #15
Wellicht tzt eens in verdiepen. Met name de keuken waar nu de wasmachine, vaatwasser, oven staan zijn het belangrijkst. Ben even benieuwd of de groen rode draad direct in de berging uitkomen en van daaruit naar de werkkamer gaan is even mijn vermoeden. Alleen dat is nogal een klus om te vervangen/ aarde bij te trekken. Zover dank voor het meedenken :)

ps. Heb de kap weer teruggezet.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Sschop

  • #16
Laatste vraag in hoeverre mag je nieuw kabels vanuit de meterkast trekken of kun je dit beter aan een elektricien overlaten? En vanuit centraaldoos zelf trekken. Gezien de aarde draad toch ook vanuit de meterkast getrokken moet worden. Persoonlijk zou ik hier zelf namelijk niet aan beginnen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Alles vanaf de meter mag je zelf doen. Maar als je het voor jezelf niet veilig vindt om draden te trekken vanuit de meterkast is het uiteraard verstandig het te laten doen door een elektricien.
 
  • Like
Waarderingen: Sschop

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Draden trekken is een klus die je best goed zelf kunt doen. Maar als je je daar niet comfortabel bij voelt dan beter iemand anders inschakelen. Dat kan een elektricien zijn maar ook een vriend of familielid die wel bekend is met draden trekken.

Let wel dat als je de geelgroene draad erbij gaat trekken dat je dan ook groen en rood moet vervangen door bruin en blauw. Je mag namelijk geen nieuwe en oude kleuren combineren.
 
  • Like
Waarderingen: Sschop

Sschop

  • #19
410 euro incl. als max prijs voor het vervangen van alle bedrading op 1 groep (4 kamers )is dat een reëel bedrag om uit te besteden Even in mijn afweging wel/niet. gebaseerd op 100 meter en 4 uur werk. Prijs is ruim berekend.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Wij oordelen hier niet over prijzen, zie de forum regels. Bij twijfel kun je nog een offerte opvragen.
 
  • Like
Waarderingen: Sschop

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu