Buitenverlichting aansluiten voor dummies.

R058

  • #1
Hallo medeklussers,

Onze gehele tuin wordt komende maand geheel nieuw bestraat en komt een lat om lat betimmering schutting.

Nu was mijn idee, om gelijk verlichting aan te leggen op de schutting, aangezien alles toch open ligt.
Echter de hovenier is niet zo van de elektra, en aangezien ik zelf leergierig ben, wil ik het zelf gaan doen, echter totaal geen verstand van elektra.

Hieronder de situatie:



Ik zie diverse kabels, en ben van plan om geen ondergrondse kabels te gebruiken, maar buitenkabels, echter wat is het verschil tussen 3 aderig, 4 aderig en 5 aderig.

Zoals jullie zien, heb ik twee schuttingen. één schutting zou ik twee lampjes aan willen hebben, deze sluit ik gelijk aan bij onze schuur, dus kan door de muur elektra aanleggen.

De andere schutting komen drie lampjes echter moet deze kabel ondergronds aangelegd worden.

Op beide schuttingen zou ik graag een schemerschakelaar plaatsen. Echter kan ik ook een schemerschakelaar aansluiten waar beide kabels voor beide kanten aangesloten kunnen worden? Of moet per kant, een schakelaar gezet worden?

Daarnaast klinkt het misschien heel dom, maar hoe kan ik de drie lampjes met elkaar door verbinden zoals hieronder:

Schuur ------> Lampje ------> Lampje -----> Lampje?
(hoe maak ik van één elektrakabel twee, zodat ik die op lampje twee kan aansluiten?)

Daarnaast zijn alle lampjes voorzien van LED, dit lijkt mijn inziens geen probleem, als ik deze aansluit op een schemerschakelaar.

Graag zou ik wat uitleg in jip en janneke taal zodat ik komende maand hiermee aan de gang kan gaan.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bedenk eerst eens of je 230V lampjes wilt hebben, en dus 230V kabels naar de lampjes, of dat alles buiten achter één trafo voor alle led-lampjes komt. In dit laatste geval ben je veiliger bezig en heb je geen 'last' van allerlei voorschriften, maar kun je niet meer op het idee komen een stopcontact buiten aan te leggen.

3 aderig kabel is kabelhuls met 3 geïsoleerde draden erin: aarde (geel/groen), nul (blauw) en fase (bruin). Dit staat ook op je foto.
4 aderig heeft vier draden, naast genoemde drie één schakeldraad (zwart). Je kunt hiermee een continu werkend stopcontact maken met blauw, bruin en geel/groen, en de lampjes schakelen door de zwarte draad aan de (schemer)schakelaar aan te sluiten. De lampjes komen aan zwart, blauw en eventueel geel/groen.
5 aderig heeft 5 draden, geschikt voor krachtstroom.

In de grond moet je voor 230V grondkabel gebruiken, dit heeft een aardscherm. Dat is een mantel die geaard is, in plaats van de geel-groene draad. Als bij grondwerk de kabel wordt beschadigd, dan komt de spa eerst aan dat aardscherm en komt niet ongemerkt onder spanning te staan. Als bij 'buitenkabel' de kabel wordt beschadigd aan de kant waar de bruine draad zit, dan heb je levensgevaarlijke spanning op je spade.

Als je de kabels in de schuur bij elkaar kunt laten komen dan is één schemerschakelaar, aan de schuur, voldoende.

Doe je het met 230V, dan moet het doorverbinden in een lasdoos en met lasdoppen. Dus in een waterdicht doosje met wartels de kabels binnen laten komen, een stuk van de buitenmantel af, een stukje van de isolatie van de aders af, kleur bij kleur bij elkaar steken in een lasdop.
Het koper komt in de lasdop, buiten de lasdop is geen koper zichtbaar.
Er is ook een sticky over veilig electra aanleggen.

Doe je het met zwakstroom, dan kun je de transformator in de schuur hangen en de boel verder b.v. met luidspreker- of telefoonkabel aanleggen. Je zou dan aanknijp- doorverbindingen kunnen gebruiken.
Let wel op of de schemerschakelaar geschikt is voor de transformator van de led-lampen.
 

R058

  • #3
Bedankt voor de heldere en nuttige uitleg! :wink:

Ik heb nog als bijlage nog even de vooraanzicht van de muur van de schutting met verdeeldoosjes en kleuren zoals doorgelust etc.



Enige vraag die nog rest is, welke kleuren heb ik nodig van schuur naar schemerdimmer, en van schemerdimmer naar Ledlampen, en waar sluit ik die op aan?

Kan iedere schemerdimmer bijvoorbeeld een Steinel Schemersensor NM2000 Nightmatic op bijvoorbeeld zoiets als dit: https://www.lampenonline.com/94104-riga-eglo-wandlamp-buitenverlichting#
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu