Blue Air wasmachine AV3837TX motor hikt

PaulB

  • #1
Tijdens het draaien van de wasmachine is het net of de motor een draai-impuls krijgt. dat gebeurt iedere keer als de trommel zo'n bbetje in de rondte is. Ook met centrifugeren doet hij dat en komt dan eigenlijk geheel niet op toeren. Wat is het probleem?
Als ik de condesator los haal stopt hij er geheel mee. De printplaat ziet er goed uit, geen doorbrand verschijnselen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je de condensator loshaalt, is het logisch dat de motor niet draait.
Want die condensator is een wezenlijk onderdeel van het motorcircuit.

Hoe de zaak elektrisch zit bij deze machine kan ik niet zeggen, wel dat iets wat 1 x per omwenteling gebeurt kan duiden op een voorwerp tussen trommel en kuip (bhbeugel komt vaak voor) die telkens achter het verwarmingselement blijft haken.

Daar zou je om te beginnen even naar kunnen kijken.
 

PaulB

  • #3
Kees, het is geen bh beugel. Dat verschijnsel ken ik. Het is puur dat de motor soms een, zie het maar als een, soort stroomonderbreking heeft.Zou er een wikkeling uitliggen? Of zijn er nog meer opties? Paul
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een wasmachine met een condensator in de aandrijfmotor heeft vaak een gecombineerde motor.

Voor het wasdeel gebruikt hij dan een asynchroon motor (met de condensator dus), voor het centrifugeren een koolborstelmotor. Soms is een en ander mechanisch gekoppeld, soms vormt de motor één geheel.

Omdat ik niet over documentatie van dit merk beschik, kan ik niet zeggen hoe het bij jouw machine zit, misschien dat een van de witgoedspecialisten er nog iets van kan zeggen.

Je zou in elk geval kunnen kijken of er inderdaad koolborstels zitten, en of die nog goed zijn.

Blijf ik het wel merkwaardig vinden dat ie dat "hikken" eens per omwenteling van de trommel doet, dat duidt toch meer op iets wat de trommel ergens tegenhoudt. Om dat te controleren zou je de aandrijfriem er eens af kunnen halen, en de trommel voorzichtig ronddraaien, terwijl je voelt of hij ergens blijft steken.

Zou het probleem in de motor zitten, dan zou het meer dan eens per trommelomwenteling moeten gebeuren, want de overbrenging van motor naar trommel (via aandrijfriem) is meestal sterk vertragend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu