Bewegingssensor voor in de garage

Serge327

  • #1
Hallo,

Hopelijk kan iemand mij op weg helpen. Ik heb een garage met daarin lampen op het plafond. Die zijn aangesloten op een schakelaa, aan een kant van de garage. Ik moet in het donker door de garage lopen om de lampen aan te zetten: behoorlijk onhandig.

Welke mogelijkheden zien jullie om de schakelaar van deze foto aan te sluiten op een goede bewegingssensor?

IMG_5855.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Redelijk eenvoudig, eerst de plaats bepalen, dat kan ook hoog bij een van de lampen zijn. Beetje afhankelijk hoe de bedrading loopt.
Je kan kiezen of je de schakelaar nog in gebruikt houdt, dan zou je alles normaal aan hebben staat, (sensor actief) maar kan je het eventueel allemaal ook uitzetten.

Een draadloze schakelaar aan de kant waar je meestal binnenkomt kan ook.
 

Serge327

  • #3
Wat voor draadloze schakelaar bedoel je? Draadloos/smart heeft voorkeur, maar die zal ik alsnog aan moeten sluiten, toch? Aangezien ik de ‘domme’ lampen wil blijven gebruiken
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Draadloos schakelen (klik aan klik uit)
Dat is nog van voor de slimme lampen.
Je plaatst een zender (ziet eruit als een lichtschakelaar) op de plek waar je wilt en een ontvanger bij de huidige schakelaar, in de lasdoos erboven of op een andere handige plek.

Heb je meteen niet meer het probleem dat na een tijdje de lampen uitgaan als je een tijdje in de garage aan het werk bent. Hoewel een sensor weer handig is als je met volle handen binnen komt.

ps. Voor veel domme lampen, zoals de standaard grote fittingen is ook een slimme variant te koop. Het is maar net hoe gek je het wilt maken.
 

Serge327

  • #5
Super, dank je. Een ontvanger op dezelfde plek of daar in de buurt lijkt me wel wat. En dan separaat een ontvanger op een andere plek. Welke producten van hen heb ik dan nodig?

Een andere optie is toch om de draden die gebruikt worden voor de schakelaar, direct op een bewegingssensor te plaatsen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kijk maar even bij een bouwmarkt op klikaanklikuit, dan is het vast wel duidelijk.

Een sensor op de plek van de schakelaar kan ook, waarschijnlijk is iets hoger aan de muur wel handiger, anders is de kans dat je de sensor blokkeert best groot als je er iets voor zet.

De schakelaar zal nu alleen een fase en een schakeldraad hebben, voor een sensor heb je ook een nul nodig, voor klikaanklikuit trouwens ook, maar die trek je er zo bij vanuit de lasdoos erboven.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
De klikaanklikuit-ontvanger kan waarschijnlijk het best direct in de lasdoos worden geplaatst.
 

Serge327

  • #8
In de lasdoos is helaas geen plek. Begrijp ik goed dat naast KlikAanKlikUit Inbouwschakelaar ACM-2000 een bewegingssensor voldoende is? De inbouwschakelaar is kan ik het beste ergens inbouwen lijkt me.
 

Vincentvand

  • #9
wel leuk dat jjij hetzelfde probleem hebt als mjj. ik heb een garage met eem zijdeur en hier om de hoek zot de lichtschakelaar, als ik met de fiets als het donker is de garage in wil via de grote deur, dan kom ik ook in een donkere garage en moet ik ook eetst doorlopen naar de schakelaar. Ik lees dus even mee
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Inbouwschakelaar ACM-2000 met een draadloze bewegingssensor kan ook.
Ik doelde op een draadloze wandschakelaar, bijvoorbeeld een AWST-8800 en de ACM-2000.

Als je een bewegingssensor wilt, dan zou ik draadloos vergeten en een gewone bedrade bewegingssensor plaatsen. Dat is dan net zoveel werk en je hoeft niet om de zoveel jaar een batterijtje vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu