Raar gedrag van bewegingssensor

Lashbak

  • #1
Ik werk in een gebouw waar in sommige ruimtes een bewegingssensor in het plafond zit, die het licht moet uitschakelen als er langdurig geen beweging is. Maar het systeem vertoont een raar gedrag: als je binnenkomt en de lichtschakelaar bedient gaat het licht uiteraard branden. Maar een minuut later gaat het licht plotseling uit, en dan moet je heftig zwaaien om het weer aan te krijgen. Daarna blijft het licht probleemloos branden (totdat je de ruimte verlaat en de lichtschakelaar uitschakelt).

Niemand weet waardoor het rare gedrag komt, en wie het geinstalleerd heeft is onbekend. Het rare gedrag is niet zo hinderlijk dat het veranderd moet worden, maar ik vraag me af of iemand op dit forum herkent welke instelling fout is gegaan bij de installatie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Je hebt een aanwezigheids sensor nodig, die werken iets anders als een beweging sensor.
Een beweging sensor zal inderdaad sneller uitschakelen als niemand beweegt en een
aanwezigheids sensor is veel gevoeliger waardoor het licht niet zomaar zal uitschakelen.

Zonder merk of type kunnen we geen antwoord geven over de huidige sensor.
 
  • Like
Waarderingen: Lashbak

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waarom zit er behalve de bewegingssensor nog een schakelaar?

De schakelaar maakt waarschijnlijk de sensor spanningsloos en veel bewegingssensoren gaan na het inschakelen van de spanning eenmalig in een test-programma waarbij bijvoorbeeld het licht 1 minuut wordt ingeschakeld. Zonder schakelaar heb je waarschijnlijk geen problemen meer, dat blijkt ook wel omdat het na de 1e minuut probleemloos werkt.
 
  • Like
Waarderingen: Lashbak

Lashbak

  • #4
Bedankt! De verklaring dat de schakelaar weg moet lijkt me hier van toepassing.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik verwacht dat naast dat de lichtschakelaar weg moet ook de bewegingssensor vervangen moet worden.
Zoals je het nu omschrijft zet je de schakelaar om, op dat moment krijgt de sensor spanning en gaat opwarmen, dat duurt meestal de omschreven minuut en vervolgens gaat de sensor kijken of er iemand in de ruimte is.
Jij bent al in de ruimte dus de sensor zal je niet direct herkennen en pas als je een voldoende grote beweging hebt gemaakt zal het licht weer aan gaan.
Omdat je omschrijft dat je flink moet zwaaien verwacht ik dat er een standaard bewegingsdetector is toegepast en die zijn prima om een lamp in een ruimte aan te zetten maar toch minder geschikt als aanwezigheidssensor.
Zoals Ronny ook omschrijft zijn echte aanwezigheidssensoren een stuk gevoeliger en is er een veel minder grote beweging nodig om er voor te zorgen dat het licht aanblijft als je in zo'n ruimte aan het werk bent.
 
  • Like
Waarderingen: Lashbak

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu