Aansluiten bewegingssensor en ledlamp

Pdewijs

  • #1
Goede dag ik probeer een bewegingssensor aan te sluiten op mn ledlamp buiten. Naast de bewegingssensor wil ik ook nog gebruik kunnen maken van de schakelaar binnen.
Nu is het zo dat de lamp blijft branden en dus niet op mn schakelaar en sensor reageert.

wat heb ik niet goed gedaan...zie hieronder de sensor
20220625_141744.jpg
20220625_141753.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Foto's van de bewegingsmelder, maar de rest mogen we raden? Wat is de functie van de kabels? Is één de voeding en gaat de andere naar de lamp? Hoe past de schakelaar dan nog in dit plaatje?

Wat je hebt fout gedaan? In ieder geval: Je hebt groen/gele draden welke alleen als aarde mogen worden gebruikt aangesloten op de geschakelde uitgang van de bewegingsmelder. Blijkbaar is de groen/gele draad uit de voedingskabel ook niet met aarde verbonden, anders had je volle kortsluiting gehad wanneer de bewegingsmelder inschakelt. Nu zet je alleen maar de buitenkant van het verlichtingsarmatuur onder spanning? Groen/geel hoort op het aardcontact links bovenin de melder en bij het andere uiteinde van de kabel hoort het met aarde verbonden te zijn.

Wat moet de functie van de schakelaar worden? Wil je hiermee het licht permanent kunnen inschakelen, ook als er geen beweging wordt gedetecteerd? Of wil je de lamp permanent kunnen uitschakelen, zelfs als er wel beweging is?
 

Pdewijs

  • #3
hoi bedankt voor je reactie...

ik heb volgens mij geen aardedraad... sorry ben echt een leek. Maar er komen enkel deze 3 draden groengeel bruin en blauw uit de kabel. functie van de schakelaar (waar ook nu de kabel vandaan komt) moet worden...aan en uit zetten buiten de sensor om...dus als je buiten zit geen last van de sensor
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je wilt met 1 schakelaar zowel de lamp permanent aan kunnen zetten, als de lamp petmanent uit kunnen zetten, buiten de bewegingsmelder om? Dat gaat niet. De schakelaar heeft maar 2 standen, als 1 daarvan permanent aan moet zijn en 1 daarvan permanent uit, wanneer moet de bewegingsmelder dan iets gaan doen?

Groen/geel = aarde. Als je met deze manier van aansluiten nog geen kortsluiting hebt veroorzaakt is de aarde blijkbaar niet goed aangesloten.

De kabel komt van de schakelaar, maar je krijgt ook met de schakelaar het licht nu niet uitgeschakeld? Dan klopt er daar blijkbaar al iets niet maar je laat niet zien hoe je de schakelaar hebt aangesloten.

Als je echt een leek bent haal je er misschien beter iemand bij die er wel verstand van heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Pdewijs

  • #5
jawel...dat ging eerder ook...dat ik de lamp seperaat van de sensor kon gebruiken.
De oude sensor is echter kapot gegaan waardoor ik dus nu deze heb gekocht. Echter hoe de vorige was aangesloten heb ik geen idee van. Ik snap je kritische vragen en opmerkingen. overigens wel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je kunt de schakelaar gebruiken om de lamp permanent in te schakelen (onafhankelijk van beweging). Of om de lamp permanent uit te schakelen (onafhankelijk van beweging).

Niet voor allebei.
 

Pdewijs

  • #7
ja juist als je de lamp aanzet met de schakelaar werkt de sensor niet.
 

Pdewijs

  • #8
Vorige eigenaar van t huis weet ook niet hoe en wat helaas.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Oke. Als je de schakelaar aansluit zodat deze de lamp kan INschakelen onafhankelijk van de bewegingsmelder, is het dus niet mogelijk om met de schakelaar de lamp UIT te zetten. Bij beweging, in het donker (mits de melder ook een instelling voor lichtniveau heeft) zal de lamp altijd inschakelen (of hij is al aan door de schakelaar) en dat gedrag kun je dus niet beïnvloeden met de schakelaar.

Dat is dus niet "aan en uit zetten buiten de sensor om" zoals je schreef. :wink:

Maar ik snap nu hoe je wilt dat het gaat werken...

In dit geval heb je vanaf de schakelaar naar de bewegingsmelders een fase, nul en geschakelde draad nodig. Het lijkt er dus op dat de groen/gele draad is misbruikt voor één van deze functies, waarschijnlijk als geschakelde draad. Dit is niet toegestaan, deze kleur mag echt uitsluitend als aardedraad gebruikt worden. Is het verlichtingsarmatuur van metaal en bedoeld om geaard te worden? Dan klopt dat nu dus ook niet en zeker buiten waar het nat kan worden moet je dat echt niet willen.

Je zou naar je bewegingsmelder toe een kabel met bruin, zwart, blauw en groen/geel moeten hebben. Bruin binnen verbonden met fase, zwart verbonden met de schakelaar, blauw verbonden met nul en groen/geel verbonden met aarde.

In de bewegingsmelder sluit je bruin aan op "L in" (het bovenste contact), blauw op "N" (het middelste contact), zwart op "L uit" (het onderste contact) en groen/geel op het aardcontact (linksboven).

Naar de lamp toe voldoet een 3-aderige kabel. Bruin sluit je aan op "L uit" (het onderste contact), blauw op "N" (het middelste contact) en groen/geel op het aardcontact (linksboven).
 

Pdewijs

  • #10
ok dus dan zou ik dus de kabel vanaf de schakelaar moeten vervangen door een kabel met 4 draden...dus die horizontaal over de muur loopt..want dit is nu een 3 dradige kabel
20220625_154350.jpg
 

Pdewijs

  • #11
ja armatuur is van metaal
 

Pdewijs

  • #12
20220625_160457.jpg
 

Pdewijs

  • #13
zo is de schakelaar aangesloten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik denk dat je er beter even iemand bij kunt halen, die weet dat een aardedraad (geel-groen) echt uitsluitend voor aarding gebruikt mag worden en niet als schakeldraad! Schakeldraad hoort zwart te zijn.
 

Pdewijs

  • #15
tja...nu heeft die dus een andere functie
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Ja, dat is dus fout.

Mooi moment om het in orde te maken lijkt me.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Pdewijs

  • #17
zou je inderdaad zeggen...hahaha...maar dat ga ik niet zelf doen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Eens met Xander en Kees. Haal er iemand bij om dit prutswerk te herstellen.
 

Pdewijs

  • #19
iemand nog tips...regio Breda?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Op het forum verstrekken we geen adressen. Ik zou eens rond vragen onder buren en vrienden of er iemand is die thuis is in elektra. Of anders of iemand een goede electricien kent. Niet de eerste van Google bellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu