Bevroren PVC leiding

19michiel81

  • #1
Mijn PVC leiding die aan de buitenkant van het huis ligt is bevroren door de strenge vorst. Hoe kan ik deze het beste ontdooien. Omdat de badkamer ook op deze leiding is aangesloten kan ik hiervan geen gebruik maken. Hoe kan ik het beste de PVC leiding ontdooien?

Iedereen bedank voor suggesties!

Kort de situatie:
De regenwaterafvoer loopt aan de buitenkant van het huis. Halverwege is hier de badkamer op aangesloten. Tot iets boven deze aansluiting zit alles vast met ijs. Water uit de badkamer loopt via het laagste punt in de badkamer (in dit geval het doucheputje) terug omhoog met lekkages als gevolg. Inmiddels heb ik de PVC boven het T-stuk doorgezaagd zodat er geen smeltwater van het dak in de badkamer kan stromen. Net boven dit T-stuk zit het ijs. Warm water hierop doen heeft geen nut omdat deze simpelweg afkoelt in de leiding en niet kan weglopen.
 

Fiesiekus

  • #2
Langdurig een warme föhn op het bevroren deel richten
 

19michiel81

  • #3
Bedankt voor de reactie, maar ik vermoed dat het over een lengte van een meter of 6-8 ijs zit. Overal waar ik op de buis klop klinkt het als steen, een teken dat het vol zit.
 

Fiesiekus

  • #4
Loopt die HWA-buis (bijna) horizontaal dan?

Ik kan wel van alles gaan zitten roepen, maar iets wat spontaan in me opkomt is het aanbrengen (omwikkelen) van een verwarmingslint.
 

19michiel81

  • #5
Daar heb ik zelf ook aangedacht. De buis die bevroren is loopt langs de woning. Echter komt deze uit op een Cres buis (hier word een 90 graden bocht gemaakt. Ik vermoed dat ijs zich op de Cres leiding heeft afgezet (afkomstig van regenwater) en dat dat vervolgens omhoog gevroren is. Alleen kan ik dit niet nakijken want de buis is dicht... Een verwarmingslint heb ik aan gedacht, waar kan ik deze krijgen?
 

Nanda80

  • #6
Wij hebben exact hetzelfde probleem, als je een oplossing hebt gevonden hoor ik dat graag!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Los een kilo zout op in 2 a 3 liter heet water van zo'n 60 graden en giet dat in de leiding, om de 3 a 4 uur herhalen, met enig geluk is het ijs dan na een dag weg.
Een bevroren afvoer komt niet zo vaak voor, dat gebeurt meestal wanneer er water in de leiding blijft staan, mogelijk zit er een gedeeltelijke verstopping in de pijp of de pijp loopt niet op afschot.

Ligt de afvoer wel op voldoende diepte ?
Een diepte van minimaal 60 cm is aanbevolen om bevriezing te voorkomen, met het huidige weer zal de vorst niet dieper zitten dan 30 cm op ongunstige plaatsen.
 

Houthuijsen

  • #8
Let er wel op als je een pvc leiding gaat omwikkelen met thermolint dat je de pvc bius eerst omwikkeld met aluminium folie anders is de kans groot dat het thermolint in de buis brand.En daarna een buisisolatie eromheen.
Verwarmingslint is te koop in vaste lengtes met een thermostaat,maar ook per meter, en dan wordt het direkt op 220 v aangesloten met of zonder thermostaat.Deze methode wordt heel vaak toegepast op woonboten.
Als er kans is op vorst steekt men de stekker in het stopkontakt.
 

Gilbert100

  • #9
Als er kans is op vorst steekt men de stekker in het stopkontakt

Is dit verwarmingslint ook ondergronds bruikbaar?
Zoja waar kan ik het kopen, of misschien een linkje met info hierover?

Alvast bedankt,

Mvg,

Gilbert
 

Houthuijsen

  • #10
Effe Googelen op verwarmingslint en je vindt er genoeg.
Het gele lint wat ik altijd heb gebruikt kan ook ondergronds.
 

Jacovrie

  • #11
Verwarmingslint op pvc buis werkt niet. PVC buis geleid de warmte niet. Het lint wordt om koperbuis gelegd. Vervolgens wordt er een hoge stroom doorheen gestuurd en gaat het lint gloeien. De koperbuis geleid de warmte verder, waardoor het water in de buis niet bevriest. Het heeft dus geen zin om in deze verwarmingslint te gebruiken.

Het is niet de bedoeling dat een afvoerbuis vol water blijft staan. Het kan dus niet anders dan dat de buis verstopt is. Zit er ergens een sifoon waarin troep is gekomen en waar het water in is blijven staan? Daarnaast is het niet verstandig om een afvoer van een douche aan te sluiten op een HWA buis (Hemelwater). Het zal wel moeilijk zijn om het geheel te veranderen, maar het is toch verstandig de afvoer anders aan te leggen.
 

Gilbert100

  • #12
Heb ik gedaan en je komt vanalles tegen maar nergens staat erbij vermeld dat het ondergronds kan, althans niet degene die ik gezien heb.

Kan je effe melden welk merk dat gele lint is dat jij gebruikt? Het zou me enorm verderhelpen!!

Mvg,

Gilbert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Verwarmingslint gaat doorbranden wanneer het z'n warmte niet kwijt kan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Zelfregulerend lint niet hoor.
 

Houthuijsen

  • #15
Jacovrie schrijft dat verwarmingslint niet op pvc buis werkt.
Maar als u mijn bericht goed leest moet de pvc buis eerst omwikkeld worden met een paar lagen aluminium folie,en daarna met een isolatieschaal.
Op die manier werkt het wel,en goed ook.
Bij de aan en afvoerleidingen bij woonschepen wordt het niet anders gedaan.
Merknamen en leverancier adressen ga ik niet noemen, die worden toch verwijderd met een beetje zoeken op google of een belletje naar een woonark bouwer bent u er zo achter.
Sukses.
 

Azijnpisser

  • #16
Zelfregulerend thermolint wordt 30-40 graden, hooguit. Alufolie is dan niet nodig, isolatie wel. Daarvoor kan je gewoon buisisolatie gebruiken. Deze verder uitbuigen, dan met ty-raps vastzetten om de buis+lint.

Bevriezing kan voorkomen als de regenwaterafvoer drupt (smeltwater) maar de grond bevroren is. Smeltwater loopt door de pijp, en bevriest op de binnenwand. Als dit gedrup lang duurt, zit op een moment de pijp helemaal dicht, en dan gaat het hard...

Het kan zijn dat je aan het eind of het begin van de leiding de fohn er nog even bij moet zetten. Loopt het water eenmaal, neem dan een douche, door het warme water smelt ook het restant ijs.

Een andere oplossing is nog uitzingen tot morgen, dan gaat het weer dooien.

Thermolint is o.a. te koop bij de bouwmarkten (in ieder geval die waar je Airmiles krijgt... (1 en 2 meter lang, groene draad). En via internet zijn er meer adressen. In ieder geval is er een bedrijf in Tholen, de naam is gelijk aan de naam van een besnorde prive-detective, rijdend in een Ferarri, en geholpen door Higgins en een vent in een helikopter...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu