Afvoer wasmachine bevroren

Janssuh Z11

  • #1
Beste forumleden,

Ik zit met het volgende probleem.

Mijn wasmachine staat op de zolder en de afvoer loopt door het dak naar buiten, gaat dan verticaal omlaag en is daar op de regenpijp (die vanuit de dakgoot komt) aangesloten.

De afvoer die verticaal naar beneden loopt, is een PVC pijp van 40mm doorsnee. Deze is nu met de vorst bevroren, dus kwam het water terug de zolder op tijdens het wassen.

Hoe kan ik:

A. Dit ontdooien.
B. Dit oplossen zodat het in de toekomst niet meer voorkomt.

Ik heb al zitten kijken naar warmtelinten en dan isolatiemateriaal... maar op sommige plaatsen kom ik tegen dat dit niet geschikt is voor PVC.

Hoor graag van iemand een oplossing, alvast bedankt!

Gr Stefan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In de eerste plaats hoort een afvoer van een wasmachine niet op de regenpijp aangesloten te worden, het pvc van de regenpijp is hier niet geschikt voor.

Buitenlangs laten lopen van de wasmachineafvoer is ook niet goed, daar bent u inmiddels achter.

Verleg de afvoer naar binnen, dat is m.i. de enig goede oplossing.
 

Janssuh Z11

  • #3
Dank voor je reactie. Kan me voorstellen dat hij daar in deze tijd niet meer hoort, maar 40 jaar geleden kon dat blijkbaar.

Van het voorjaar wil ik het probleem rigoureuzer aan gaan pakken, maar ik zoek dus ook een oplossing voor nu. Zodat de wasmachine weer aangesloten kan worden, zonder dat de leidingen bevriezen.

Is dit dus voor nu mogelijk met een warmtelint op PVC en zo ja, op welke manier is het dan het beste om hem te monteren?
 

Geus

  • #4
Als ik jou was, zou ik daar niet meer in gaan investeren, zowel qua tijd als geld. Zondag dooit het weer, dus zou je weer zonder problemen moeten kunnen wassen. De vorst was nu wel heel erg fors, kleine kans dat we nog zo'n periode krijgen. Dat even proberen uit te zingen en de rest van je tijd en geld besteden aan een nieuwe leiding binnenshuis.

Voor nu proberen te ontdooien door flink zout kokend water in de leiding te gieten.
 

Houthuijsen

  • #5
Warmtelint om pvc is mogelijk maar dan eerst 2 slagen aluminiumfolie om de pvc daarna verwarmingslint (die mag nergens over elkaar liggen ) en daarna buisisolatie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Probeer anders eens met een föhn voorzichtig de leiding te ontdooien.

Want Geus geeft dan wel aan, dat het gaat dooien, maar de weer specialisten zijn het daar nog helemaal niet eens mee met elkaar.
En een wasmachine kun je niet echt een paar weken missen, is mijn opvatting.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Geus schreef:
Voor nu proberen te ontdooien door flink zout kokend water in de leiding te gieten.
Dat zou ik dus niet doen, een hemelwaterpijp kan niet tegen hoge temperaturen, u loopt grote kans op vervorming van de pijp.
 

Geus

  • #8
Anderszijds is het blijkbaar ook 40 jaar lang (meestal) wel goed gegaan. Investeren in nieuw warmtelint alleen voor het restant van deze winter lijkt mij zonde van het geld.
Ik zou proberen de buitenleiding te ontdooien.
Lukt dat niet, dan kan je misschien nog een creatieve noodoplossing verzinnen, zoals met een stuk flexibele slang met voldoende doorsnee (dus geen tuinslang) een bad of douche op de eerste verdieping proberen te bereiken.
 

Geus

  • #9
Jan schreef:
Dat zou ik dus niet doen, een hemelwaterpijp kan niet tegen hoge temperaturen, u loopt grote kans op vervorming van de pijp.
Blijkbaar zit de verstopping in het eerste deel van 40 mm. Dat zou heet water moeten kunnen hebben. Als het hete water (met zout) door het ijs breekt en het mengsel bereikt de HWA, zal de temp vast zo hoog niet meer zijn. Maar ik kan het mis hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu