Beton schilfers onderkant balkon

HansK86

  • #1
Hi,

Onlangs viel mij op dat de verf op de latei van de schuifdeur van de woonkamer naar de tuin aan de onderkant van het balkonnetje wat los lijkt te laten. Toen ik dat van wat dichterbij ging bekijken bleek het beton eronder ook wat te brokkelen. De latei is integraal onderdeel van de beton massa waar ook het balkonnetje uit bestaat. Bouwjaar is 1953.

Voor zover ik kan zien zie ik geen roestplekken die zouden duiden op roestvorming van de wapening. Bovenkant van het balkon is onbehandeld en wat verweert, wat zou zich dus wel naar binnen kunnen dringen in de beton massa lijkt mij.

Nu is mijn vraag; is dit een (serieus) probleem? Zo ja, wat hiertegen te doen?

Alle input wordt gewaardeerd.

PXL_20230430_065615742.jpg PXL_20230430_065512377.jpg PXL_20230430_065517598.jpg PXL_20230430_065353792.jpg PXL_20230430_065333612.jpg PXL_20230430_065604285.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bovenzijde waterdicht maken middels een coating of dakbedekking.
Vocht is de oorzaak .
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Vervolgens losse delen verwijderen en repareren met betonreparatie-mortel. Controleer ook of er geen wapening bloot licht en is gaan roesten.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #4
Mee eens, maar:
Imho is er al roestvorming, zoom maar eens in op de 2e en 3e foto, de 2e zie onder, blauw omringd.
Verroest ijzer neemt meer volume in dan niet verroest ijzer, dus ontstaan er die bartsen.
Lijkt me iets voor een expert om veel verder te kijken of het balkon nog gerepareerd kan worden of vervangen moet worden. Dit is imho echt al betonrot.
De oorzaak kan a.g.v. vocht zijn zoals genoemd, maar ook mede door het gebruik van verkeerde toeslagen in de beton kan dit veroorzaken (bijv Calciumdichloride om het uitharden te versnellen).

1682932160112.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het is nog niet zo dat de wapening over grotere oppervlakten bloot ligt. Betonrot ziet er echt veel beroerder uit. Vergeet ook niet dat het bouwjaar 1953 is, dus 70 jaar oud. Dat kan vocht/vorst zijn sporen achtergelaten hebben.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #6
Ergens begint het toch een keer, ook bij betonrot.... en zeker de leeftijd ervan speelt vast mee, maar is er een fout gemaakt dan is dat geen voordeel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vraag me af of het verf aanbrengen aan de onderkant niet de basis zou kunnen zijn van dit probleem. Wat je er ook opsmeert het heeft altijd een dampremmende functie en dan duurt het drogen van de beton langer.
De dikte van de dekking beton betonijzer is heel belangrijk. Is wel ergens te vinden.
 

HansK86

  • #8
Allereerst dank voor alle gedeelde inzichten.

Wat me ook opviel bij nadere inspectie van de bovenkant is dat ook daar wat lichte verkleuring is te zien. Conclusie van bovenstaande posts is me niet helemaal duidelijk, deze licht bruine sporen zijn al indicatie dat het hele ding aan vervanging toe is?

Of valt met gedegen onderhoud dit proces nog een halt toe te roepen en daadwerkelijke structurele aantasting te voorkomen?

Wat mijzelf so wie so verstandig lijkt is het coaten van de bovenkant zodat er van bovenaf geen regen meer het beton in kan trekken. Wat ik me dan nog afvroeg is of ik er ook goed aan doen om op de bovenkant ook met herstel mortel e.e.a. te egaliseren en wat putjes dicht te smeren?

PXL_20230430_091629620.jpg
 
Laatst bewerkt:

Doehetzelfalshetkan

  • #9
Zoiets lijkt me echt werk voor een export. Er zal vast destructief onderzoek nodig zijn om dit vast te stellen en dan is de vraag nog , kan het gerepareerd worden en goed, hoe duur en hoelang blijft het vervolgens nog veilig?
Dan zou een andere optie zijn: Niet repareren maar vervangen, gezien enkele onzekere zaken.
Een hele grote rol die meespeelt: wordt het balkon echt gebruikt, lopen er af en toe mensen onderdoor en meer van dat soort zaken. Is dat zo dan is het toch het veiligste om het balkon te vervangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Beton repareren is een vak apart. Aan de bovenkant heeft de reparatie mortel veel te lijden van de weersinvloeden. Als particulier is het niet eenvoudig om aan de juiste middelen te komen, ook het voorbehandelen van het beton, stralen is niet iets wat iedereen zelf kan.
 

HansK86

  • #11
Het balkon is eigenlijk ook de latei boven het kozijn waar de tuindeur in zit. Dus sowieso een structureel element en eentje waar mensen onderdoor lopen.

Wel jammer dat dit tijdens de bouwkundige inspectie afgelopen November voor aankoop niet aan het licht is gekomen. Bruine vlekken aan de bovenkant zijn toch wel duidelijk waarneembaar, of onderschat ik dat nu?


Afgezien van dat; kijkend naar een oplossing zie ik op de bouwtekening dat dit betonnen deel integraal onderdeel van de achtermuur lijkt te zijn. Betekent dit dat dat gehele deel in een keer vervangen zou moeten worden? Of is het mogelijk slecht het aangetaste deel te verwijderen en daar een nieuw deel op aan te hechten?

PXL_20230501_195257980~2.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Dit is nog prima te repareren.
Aan de bovenkant valt de schade mee.
De schade aan de onderkant, was deze niet zichtbaar afgelopen november?
 

HansK86

  • #13
Durf ik niet te zeggen, wellicht niet. Nu meen ik ook te zien dat het afgebrokkelde deel een wat gladder materiaal is dat hetgeen eronder zit. Dus het zou best kunnen dat dit al een keer is opgelapt.

Ok. Goed om te horen. Ik ga ermee aan de slag.
Als ik al dan alle adviezen en inzichten lees lijkt mij dat mij het volgende te doen staat:

1) Een expert er naar laten kijken en zijn adviezen opvolgen en eventuele reparaties uit laten voeren.

2) Zorgen dat er geen verdere schade ontstaat door te zorgen dat er geen vocht vanaf de bovenkant in het beton trekt, en zorgen dat vocht dat er onverhoopt toch intrekt er ook weer uit kan.

Mis ik iets?
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
HansK86 schreef:
2) Zorgen dat er geen verdere schade ontstaat door te zorgen dat er geen vocht vanaf de bovenkant in het beton trekt, en zorgen dat vocht dat er onverhoopt toch intrekt er ook weer uit kan.
Beton is waterdicht, het is wel dampdoorlatend, het getal daarvoor is Mu 80/130.
Zou me eerst nog verder inleven wat de juiste aanpak is.
In de markt is het repareren van beton ook een specialisme.
Als ik om me heen kijk. Het betonijzer vrijmaken, behandelen met ?? en weer dichtmaken met ??.
Heb je YouTube al bekeken.
 

Chuckles

  • #15
Te reparen idd, even afhankelijk of je aan de kust woont en om streken of niet, ivm zoutgehalte
Behandelen en netjes afsmeren. Het merk mag ik niet noemen maar begint met een S en eindigt op een A
 

HansK86

  • #16
Betonijzer vrijmaken en weer opvullen gaat wel wat ver buiten mijn comfortzone. Mede omdat het een dragend element is voel ik me daar niet helemaal comfortabel bij.

Heb inmiddels wel een tweetal bedrijven in de buurt die gespecialiseerd zijn in beton reparaties aangeschreven, met de vraag of ze eens kunnen inventariseren wat er volgens hen aan mankeert en wat er aan gedaan zou moeten worden.

Zout water is hier in Zuid-Oost Brabant op redelijk veilige afstand.
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Doehetzelfalshetkan

  • #17

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu