Naisoleren Cellenbeton voorzetwand

Iban Basso

  • #1
Goedemorgen,

Wij hebben onlangs een oud huisje gekocht waarbij de muren al zijn voorzien van een ''voorzetwand'' van cellenbeton. Aangezien dit weinig isolatie bied wil ik dit eigenlijk na-isoleren met Pir+gips platen. Is dit een goed idee of zal dit vochtproblemen geven? Ter verduidelijking, de situatie is nu als volgt: 1,5 steens muur - 3cm spouw - 7cm cellenbeton.

Ik hoor graag wat jullie advies zou zijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoeveel ruimte kun je aan de binnenzijde 'missen'? Een cm of 10 zal er wel vanaf gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Iban Basso

Charel

  • #3
Cellenbeton voor steunende muren heeft in ieder geval al een veel betere isolatiewaarde als bakstenen of betonstenen. De dikte van 7 cm is echter bijzonder weinig.
Met hetzelfde materiaal (cellenbeton) worden ook blokken gemaakt die niet geschikt zijn voor dragende muren maar die een veel hogere isolatiewaarde hebben en die je eenvoudig kunt verlijmen tegen de bestaande cellenbetonmuur.
Het grote voordeel is onder andere dat je niet de risico's loopt die typisch zijn bij binnenisolatie en dat je dus ook geen dampscherm hoeft aan te brengen. De muur bestaat dan volledig uit hetzelfde materiaal en is vochtregulerend wat wil zeggen dat die vocht kan opnemen en terug afgeven naargelang de omstandigheden zonder risico van inwendige condensatie.
 
  • Like
Waarderingen: Iban Basso

Iban Basso

  • #4
@Walker bedankt voor je reactie. Ik heb ruimte zat, dus 10cm pir zou er prima tegenaan kunnen. Ik weet alleen niet of het ''kwaad'' kan. Ik lees soms dingen over vocht problemen, dit wil ik uiteraard voorkomen.
 

Iban Basso

  • #5
@Charel bedankt! Jij adviseert dus een extra laag cellenbeton en geen PIR ivm eventuele vochtproblemen?
 

Charel

  • #6
Inderdaad, onder andere omwille van mogelijke condensatievorming tussen de isolatie en de oorspronkelijke muur die vanaf dan nog kouder zal worden of blijven. Daarom dat hierbij een dampscherm onmisbaar is. Dat dampscherm zou dan 100 % overal dampdicht moeten zijn wat in de praktijk haast onmogelijk is. En het vocht dat er dan toch nog doorgeraakt kan er vervolgens niet meer terug uit.
Daarbij ben ik om gezondheidsredenen ook geen voorstander van het gebruik van chemische producten zoals pir in een binnenruimte.
Dus een extra laag cellenbeton maar dan de isolerende uitvoering ervan (multi...).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
als je pir neemt met een dichte alu laag met hierop al een gips of osb plaat verlijmt (kant en klare plaat) dan werk je nagenoeg dampdicht van binnen, de cellenbeton is volgens mij vrij dampdoorlatend zodat het vocht wat in de cellenbeton kan komen prima weg kan ventileren in de spouw.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Iban Basso

  • #8
@Marcn.88 bedankt voor je reactie. Dit idee had ik dus ook. na wat verder onderzoek lijkt dit wel de oplossing. Cellenbeton heeft een open structuur, dus kan het ''ademen''. Dit zou dus geen probleem moeten opleveren met bijvoorbeeld PIR die je er direct tegenaan zet.
 

Charel

  • #9
Hoewel binnenisolatie altijd risico's inhoudt, lijkt mij inderdaad het risico op inwendige condensatie bij muren uit cellenbeton ook een stuk minder om de reden die @Marcn.88 al aangaf.
Wel nog rekening houden met het feit dat je met deze manier van binnenisolatie zowel het vochtregulerend als het temperatuur regulerend effect van de buitenmuren verliest en dat je een grote hoeveelheid twijfelachtig chemisch materiaal binnenbrengt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hoe is de bestaande buitenmuur? Baksteen, of nog gepleisterd of geschilderd? En kan de bestaande buitenmuur ventileren? d.w.z. zijn er open stootvoegen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu