Berker inbouw dimmer wordt heet en schakelt uit

RvV

  • #1
In onze huiskamer hebben we de lampen boven onze eettafel gedimd met een Berker 2867 10 inbouw draaidimmer (die zit er al minstens tien jaar in). Die is nu verbonden met vijf spaar- en gloeilampen van diverse wattage (18-42W spaarlampen, 40-60W gloeilampen; totaal 188W).

Sinds ongeveer een jaar schakelt de dimmer af en toe uit. Na ongeveer 5 minuten schakelde die dan weer aan. Dit gebeurde zo weinig dat we er niet veel last van hadden.

Maar sinds ongeveer een maand gebeurt dit bijna dagelijks en soms meerdere keren per dag. De dimmer wordt heel erg heet (te heet om aan te raken) en gisteren kwam er een branderig luchtje uit.

Mijn vraag is wat er precies aan de hand is: werkt de warmtebeveiliging en/of de zekering niet (goed) meer? En vooral hoe kan ik dit het beste oplossen: dimmer vervangen of ligt het misschien aan de combinatie gloei- en spaarlampen of de bedrading?

Bedankt voor het advies
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik lees gloeilampen maar ook spaarlampen.
Niet elke dimmer is geschikt voor spaarlampen en ook elke spaarlamp is zeker niet te dimmen.
Onlangs toevallig een lamp vervangen?

Als de dimmer brandluchtjes afgeeft dan wordt er iets veel te warm en is mogelijk al defect.
Je zou nog kunnen proberen om de lampen allemaal uit de fitting te draaien en dan stuk voor stuk er weer in te draaien.
Laat hier flink wat tijd tussen zitten zodat je kunt beoordelen bij welke lamp de dimmer plots warm wordt.
Heb je de boosdoener(s) gevonden dan deze vervangen, lukt dat niet dan zou ik alles vervangen en er dimbare LED lampen met LED dimmer in zetten. Kies je de juiste lampen dan krijg je net als met gloeilampen dat met het dimmen de kleur licht ook steeds warmer wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu