Begrijpen eigen groepenkast

Timmeh

  • #1
Hallo allemaal,

In 2015 is onze groepenkast vervangen door een erkende installateur. Ik vind elektra interessante materie en zit met het oog op toekomstige uitbreidingen nog eens naar mijn eigen groepenkast te kijken. Hierover heb ik een aantal vragen en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Hieronder de schematische weergave van onze 3-fase groepenkast met
  • Hoofschakelaar linksonder
  • 2 aardlekschakelaars rechtsonder
  • Alamat voor zonnepanelen linksboven
  • Kookgroep rechts van de alamat
  • Naast de kookgroep 8 x installatieautomaten

Meterkast_schematisch.png


Mijn vragen hierbij:
  1. Kookgroep moet gezien worden als 1 eindgroep, plus dan de installatieautomaten 1 t/m 4 zitten op aardlekschakelaar 1. Dat zijn 5 terwijl dit er 4 mogen zijn toch?
  2. Ik begrijp niet goed hoe de kamrail onderaan de aardlekschakelaars werkt, de KDN463E. Is het nou zo dat de voedende kant van aardlekschakelaar 2 identiek is als die van aardlekschakelaar 1 (met L1, L2, L3 en N), als je de zonnepanelen aansluiting even negeert?
  3. Klopt het dat de installatieautomaten 1, 2, 5 en de kookgroep allemaal op dezelfde fase L1 zitten?
  4. Klopt het dat de installatieautomaten 3, 6 en 7 op dezelfde fase L2 zitten?
  5. Klopt het dat de installatieautomaten 4 en 8 op dezelfde fase L3 zitten?
  6. Klopt het dat de zonnepanelen nu aangesloten zijn op fase L2?
Alvast bedankt voor alle reacties!

P.S. Excuses voor de lelijke afbeelding, ik had zo snel geen beter idee dan een spreadsheet gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Klopt. Dat is niet hoe we het graag zien maar ook niet direct een probleem. Wat opvallender is, is dat je een kookgroep hebt in een 3 fasen systeem. Een krachtgroep is veel makkelijker. Meer vermogen en meer keuze in kookplaten.

2. Klopt. In de kamrails zitten 4 strips die 1 op 1 de aansluitingen doorlussen.

3. Dat zou kunnen ja. Kun je op een foto beter afleiden dan uit jouw tekening. Wat is die licht blauwe balk op jouw tekening? Wat is er precies doorgelust onderaan de automaten?

4. - 7. Idem

Wat verder opvalt is dan je enkelfase eindgroepen nu achter een 3 fasen aardlek hebt zitten. De aanbeveling is om dit niet te doen omdat lekstromen elkaar zouden kunnen opheffen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Timmeh

  • #3
Wat opvallender is, is dat je een kookgroep hebt in een 3 fasen systeem.
Achteraf begrijp ik die keuze ook niet. Misschien omdat er anders te weinig modules waren om een krachtgroep te plaatsen. Bij uitbreiding van de groepenkast zal ik de kookgroep ook laten vervangen.

3. Dat zou kunnen ja. Kun je op een foto beter afleiden dan uit jouw tekening. Wat is die licht blauwe balk op jouw tekening? Wat is er precies doorgelust onderaan de automaten?
Zelf vond ik een foto onduidelijker, door alle draden die achter elkaar lopen. Zal hem zo toch plaatsen. Alle horizontale balken zijn kamrails. De installatieautomaten 1 t/m 4 hebben de N doorgelust vanaf aardlekschakelaar 1. De installatieautomaten 5 t/m 5 hebben de N doorgelust vanaf aardlekschakelaar 2. En dan is de kookgroep L+N doorgelust vanaf installatieautomaat 1.

Wat verder opvalt is dan je enkelfase eindgroepen nu achter een 3 fasen aardlek hebt zitten. De aanbeveling is om dit niet te doen omdat lekstromen elkaar zouden kunnen opheffen.
Dit ben ik ook ergens tegengekomen. De juiste manier zou dan zijn 6 x 1P+N aardlekschakelaars om 2 groepen installatieautomaten per fase achter een aardlekschakelaar te zetten?

Nog een aanvullende vraag: ik heb ergens gelezen dat je bij gebruik van installatieautomaten wel een 20A automaat achter een 25A aansluiting mag zetten en dat dat toch als selectief gezien wordt. Dat de 1,6-regel bedoeld is voor smeltzekeringen, klopt dat?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dan kloppen jouw aannames over welke groepen op welke fasen zitten.

Je hebt al genoeg aan 3x een enkelfase aardlek voor de enkelfase eindgroepen.

En achter 25A is 20A niet selectief, automaten zijn sowieso lastiger selectief te krijgen dan smeltpatronen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu