Intercom begrijpen om deze te vervangen

PleurB

  • #1
Hi,

Nu na de verbouwing van mijn appartement vind ik het huidige intercom systeem van mijn appartement boven niet meer bij deze tijd en mijn appartement passen. Ik zou deze daarom graag vervangen. Ik wil alleen het systeem bij mij in het appartement vervangen. Op dit moment heb ik een Golmar (vermoedelijk een T-810) en ik had een Busch-Jaeger gekocht, pas toen ben ik gaan uitzoeken hoe de aansluiting werkt. Na verschillende avonden Google en klusidee afstruinen heb ik nog steeds niet echt het antwoord.

Ik wil voornamelijk graag weten wat voor systemen ik allemaal kan kopen. Hiervoor moet ik weten hoe het huidige systeem werkt, wat voor aansluiting ik heb en wat de benaming van de bekabeling is.

Dan als dat probleem is opgelost en ik een leuk systeem heb uitgezocht wil ik weten hoe welke kleuren met wat corresponderen. Daarvoor moet ik begrijpen waar de symbolen in de deurbel voor staan.

Zouden jullie mij een duw in de rug willen geven door de bijgevoegde foto's te bekijken?

Additionele informatie
  • De deurbel beneden kan alleen bellen en heeft audio in en uit.
  • De buren hebben het zelfde systeem en konden mij helaas niks vertellen (huurders).
  • Ik ben geen elektricien maar hobbyist dus kennisniveau is niet zo goed als een expert maar ik denk dat ik wel wat kan meepraten.

Foto 1: Het Golmar systeem dat ik graag wil vervangen.
6.jpg


Foto 2: De aansluitingen aan de deurbel.
4.jpg


Foto 3: Aansluiting deurbel
3.jpg


Foto 4: Aansluitingen in Golmar
1.jpg
2.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Is de bel buiten uitsluitend voor jouw appartement? Staat dit systeem helemaal los van buren?

Als je binnen + buiten allebei kunt vervangen kun je alles kiezen wat je maar wilt.
 
  • Like
Waarderingen: PleurB

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En als deze samen gebruikt wordt met de buren dan moet je in overleg met de VVE.
 
  • Like
Waarderingen: PleurB

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Het Busch Jeager toestel is een "bus" toestel, deze past niet op jouw systeem.
Een Golmar T510R/Hz past op jouw installatie
De contacten op het oude toestel hebben dezelfde nummering als het nieuwe toestel
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: PleurB

PleurB

  • #5
@XanderH & @Walker, Dank voor jullie reactie. We delen het huidige systeem met twee onderburen. De begane grond heeft zijn eigen deur en wij delen het systeem met verdieping één en twee.

Het systeem functioneert verder helemaal top. We zouden gewoon graag onze intercom bij ons boven laten vervangen. Dit heeft als reden dat we twee intercoms hebben (op derde en vierde verdieping in ons appartement). Graag zouden we daar twee dezelfde systemen voor gebruiken. Het lijkt me niet nodig om met de VvE te overleggen over welk intercom ik binnen in mijn eigen appartement heb hangen, toch?

@@rie, dank voor het voorstel. Ik zoek eigenlijkintercom met een extra functie zodat ik ook het licht kan schakelen (gezet met timer en vermoedelijk geconnect anders wil ik deze graag connecten).

Weet je hoe zo'n kabel heet en weet je welke aansluiting zo'n Golmar heeft. Is dat een n+5? Wat betekend dat verder?

Dank voor jullie reacties!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk toch echt, dat je wél met de VVE in overleg moet. Want aan zo'n gemeenschappelijk systeem mag je niet zelf klussen. Het risico is namelijk, dat je door verkeerde aansluiting van jouw unit alle overige units of alleen het centrale systeem om zeep helpt. Met de daarbij voor jouw rekening komende kosten om dan het hele systeem te laten vervangen (met eventueel alle neventoestellen!).

Misschien zou je het wel zelf kunnen doen, indien je een, qua bedrading 1 op 1 vergelijkbaar, toestel gebruikt zoals door @@rie voorgesteld. Maar ook dan zou ik eerst even overleggen met de VVE!
 
  • Like
Waarderingen: PleurB

PleurB

  • #7
@Kees, ik heb het met de VvE over gehad. Ze hebben geen bezwaar zolang zij geen kosten maken.

Dank voor uw reactie.

Weet iemand hoe zo'n aansluiting heet?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het systeem in jouw appartementengebouw is een analoog werkend systeem.
Dat in tegenstelling tot de moderne systemen, die allemaal via een busverbinding werken. Dat is een digitale verbinding, vaak maar via twee draadjes, waarover een digitaal signaal wordt verzonden. Of er voor de deuropener dan een aparte verbinding zit, of dat dat ook digitaal geregeld wordt weet ik niet.

Ik heb even op het Internet gezocht, maar de door @@rie genoemde Golmar T510R/Hz lijkt het enige nog hier en daar leverbare toestel te zijn dat in aanmerking komt om als vervanging te dienen. Misschien ook nog wel andere modellen, maar dit model wordt beschouwd als universele vervanging voor heel veel analoog werkende intercom systemen. Schijnt ook een installatie-instructie bij te zitten voor diverse merken en modellen die vervangen moeten worden. Heb ik alleen niet op het Internet kunnen vinden, het enige dat ik gevonden heb is een summiere gebruikershandleiding voor het toestel zelf.

Het is eigenlijk al mooi als je een vervangend toestel kunt krijgen. Extra functies, zoals licht schakelen of zo, zit er echt niet in. Daarvoor zou je elk 'smart' systeem kunnen gebruiken, wat je maar wilt als het maar met een smartphone te bedienen is.

Verder heb ik er zelf weinig ervaring mee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
PleurB schreef:
ik heb het met de VvE over gehad. Ze hebben geen bezwaar zolang zij geen kosten maken.
Dat is de clue he. Stel dat jij met het vervangen van het toestel kortsluiting maakt en de buitenpost gaat kapot, mag jij dus blijkbaar die kosten gaan maken. :wink:Kosten voor de installateur die de volgende dag op de stoep kan staan natuurlijk, want anders zitten je buren zonder deurbel. Maargoed die afweging moet je zelf maken.

De Golmar T510R lijkt me inderdaad de beste optie, hetzelfde merk en dus door de fabrikant ondersteund.

Er zijn wel meer merken die een "universeel" analoog toestel verkopen waarvan wordt beweerd dat het met Golmar werkt (bijvoorbeeld: Comelit 2703U of 2603U of Niko 10-506). Daar zijn dan kruistabellen van te vinden zodat je weet welke aansluiting op de Golmar correspondeert met welke aansluiting op het nieuwe toestel. Geen idee of de ervaring net zo goed is als wanneer je bij hetzelfde merk blijft.

Wel hebben die alternatieven soms een extra drukknop. Dit betreft dan echter niet meer dan een potentiaalvrij drukcontact, als je daar iets mee wilt schakelen zul je daar dus nog iets voor moeten regelen. Het is me niet helemaal duidelijk wat je met de verlichting van plan bent.
 
  • Like
Waarderingen: PleurB

PleurB

  • #10
Iedereen heel veel dank voor de reacties! Ik heb ook een nieuw intercom punt op de bovenste verdieping waar nog niks aangesloten is. Ik zal de voorgestelde toestellen gaan testen!


@XanderH, ik heb de kruistabellen gevonden van de Comelit modelen en begrijp nu hoe het werkt.

Ik ga een betere multimeter bestellen om kortsluiting te voorkomen en ik zal de Golmar en Comelit 2603U bestellen en het daar mee uittesten.

Nogmaals dank voor de hulp, I'll keep you posted.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu