Bedrading in een nieuwbouwhuis

Flankie

  • #1
Ik zit eraan te denken een nieuwbouwhuis te kopen, maar ik vraag mij af hoe de bedrading dan normaliter geregeld is. Als techneut (elektronica en IT achtergrond) wil ik flexibiliteit m.b.t. de plaating van bijvoorbeeld contactdozen, maar ook de mogelijkheid hebben tot (toekomstig) home automation, en bijvoorbeeld eenvoudige aanleg van een computernetwerk en telefoon, maar ook luidsprekerkabels.
Kan iemand mij aangeven hoe dit tegenwoordig gaat bij nieuwbouwhuizen? Worden er standaard kabelgoten geplaatst?

Aangezien ik nog niet specifiek een bepaald huis op het oog heb, kan ik dit natuurlijk ook nog niet bespreken met de makelaar en/of aannemer. Maar ik ben erg nieuwsgierig naar wat ik vandaag de dag mag verwachten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Leidingwerk mbt tot elektra (230v) moet voldoen aan de minimum eisen die daarvoor gesteld zijn in de NEN1010. Ook worden meestal leidingen voorzien voor kabel en telefonie vanaf de meterkast naar de diverse slaap- en woonvertrekken. Wat je minimaal kunt verwachten is denk ik vrij sober wat betreft extra voorzieningen. Dit zal eventueel als meerwerk wel te realiseren zijn. Sommige nieuwbouwhuizen worden voorzien van extra snufjes zoals domotica maar dit is zeker nog niet standaard.
 

Droid

  • #3
Inderdaad.

Het wordt aangebracht zodat het voldoet en niet meer dan dat.

Zorg dat je nog ruim voor de bouw als betrokken bent zodat je dit als meerwerk kunt laten uitvoeren. Eventueel loze leidingen (dus zonder draad) aan laten leggen met een centraaldoos en afdekkap. Dit kun je dicht laten smeren.

Tegenwoordig heb je centraaldozen waarbij op het oranje plaatje een sticker met sensor. Met een speciaal appaartje kun je hem dan terug vinden, bijv achter gipsplaten of een afwerklaag.
 

Lichtpunt

  • #4
Wat je kan wensen is dat alle slaap- en bijvertrekken multifunctioneel kunnen zijn, dwz dat zij ook voorzien zijn extra inbouwdozen tbv tv en data/telefone. Al dan niet bekabeld. Zodat ook grote kinderen kunnen bellen, computeren en tv kunnen kijken.
De huiskamer in meerdere hoeken voorzien van tv en telefoonaansluitingen, zodat je niet zo vastgebakkenzit aan een architecten opstelling. Alles rechtstreeks naar de meterkast.
Elke schakelaar zijn eigen inbouwdoos, is later makkelijker te wijzigen in individuele dimmers.
Domotica kan leuk zijn maar vaak zullen schakelaars in een 12v circuit opgenomen zijn, dat betekent dat de voedingsbuizen naar deze punten gescheiden moeten blijven van de contactdozen en rechtstreeks naar het centrale punt zullen gelegd moeten worden
Lege dozen voorzien van hetzelfde merk blindplaten als het schakelmateriaal.
In de badkamer een extra spiegelverlichting asp. apart schakelbaar.
Dit zijn zomaar even uit de duim gekomen wensen en gedachten waar je stil bij kan staan
 

Flankie

  • #5
Ja, ik had ook in gedachten dat er e.e.a. loos aangelegd kan worden, zodat ik later zelf kabels kan trekken. Zijn daar standaard methoden voor? Bijvoorbeeld rondom, bij alle (buiten?)muren, op plinthoogte een kabelgoot in de muur verzonken,zodat er van alles nog aangelegd kan worden?
Schrijft NEN1010 voor dat 230V en laagspanning (ethernetkabel, telefonie) gescheiden moeten zijn, dus niet in dezelfde goot/buis?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Idd 230V en laagspanning moeten gescheiden zijn en mogen niet samen in buis. Er zijn dacht ik wel (plint)goot systemen waarin je eea wel mag combineren.
 

Xr8

  • #7
Vraag van te voren goed wat al deze leidingen gaan kosten en schrik niet!

Succes.
 

Lichtpunt

  • #8
Sxnder schreef:
Er zijn dacht ik wel (plint)goot systemen waarin je eea wel mag combineren.
Ook daarin liggen ze gescheiden dmv een tussenschotje.
En idd deze zijn best duur.

Inbouwdozen tbv aansluitingen monteren we momenteel op ca 30cm,
dozen tbv schakelaars op ca. 105cm.
Op welke wand moet men zelf weten als het maar practisch en logisch is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Let wel op, dat als je zoiets door de aannemer laat uitvoeren, (als die al meerwerk wil doen) dan kan het enige duizenden euro's gaan kosten.
 

Lichtpunt

  • #10
En dat zijn geen rare of overtrokken getallen, hoe langer je met de aannemer praat des te hoger de factuur.
 

Flankie

  • #11
Als ik dit zo hoor heb ik bijna de neiging om zelf maar een frees te pakken, buizen leggen en kabels te trekken, maar ik begrijp dat dit dan weer goedgekeurd moet worden door een aannemer? Waarom eigenlijk> verzekering?
Of ik laat het maar zoals het is en ik blijf me ergeren als ik in een kamer achteraf toch netwerk wil.....
 

Droid

  • #12
Je kan het zelf doen, maar dan moet je de afwerkvloer er ook uit laten, anders heb je nog beperkt mogelijkheden.... (of alles opbouw maken) ;)

Ligt er helemaal aan wat je precies allemaal wilt... moeilijk zo in te schatten of het zelf te doen is of niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu