Bauknecht wasdroger droogt niet meer

Matthijs

  • #1
Hallo,
Mijn wasdroger (Bauknecht trk 5970, servicenr. 856059712000) droogt niet meer. Hij geeft geen warme lucht meer. Ik heb op aanwijzingen van andere berichten in dit forum het volgende bekeken/gedaan:

- het warmte-element achter ziet er normaal uit. De thermostaten die eraan vast zitten ook. Het ziet er niet doorgebrand uit (alles schoon, niet doorgebrand etc.)
- Op beide printplaatjes kan ik ook niets geks ontdekken. Ik heb specifiek naar de spoelen gekeken, maar ook die zien er schoon uit (ik kan ook hier niets doorgebrands ontdekken)
- Vervolgens heb ik de 'luchtkast' onder de trommel opengemaakt, daar waar ook de motor ziet. Daar heb ik een halve kilo stof uit gehaald en de luchtstroom dus weer vrijgemaakt.
- warmtewisselaar en stoffilter zijn verder ook schoon.

Desondanks wordt 'ie niet warm. Ben ik nog iets vergeten? Of kan het zijn dat er toch iets met de printplaatjes en/of warmte-regelaar aan de hand is, terwijl ze er nog goed en schoon uitzien. Hopelijk kunnen jullie me verder helpen.

groet,
Matthijs
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meet even of u spanning 220 v krijgt op het verwarmings element.
 

Henny

  • #3
het warmte-element achter ziet er normaal uit. De thermostaten die eraan vast zitten ook. Het ziet er niet doorgebrand uit (alles schoon, niet doorgebrand etc.)
Om er zeker van te zijn of deze onderdelen goed zijn, meet deze dan met een universeelmeter.
De twee thermostaten moeten practisch geen weerstand hebben.
Het verwarmingselement moet een ohmse weerstand hebben tussn de 22,6 en 25,5 ohm.
 

Matthijs

  • #4
Ik krijg 0 volt als ik het verwarmingselement meet (als ik het teniminste goed doe...). Hoe kan ik die ohmse waarde meten? En als er het verwarmingselement stuk is, loont het dan om de boel te laten repareren? Hij is tien jaar oud.
 

Toon

  • #5
Spanning van het apparaat halen, aansluitingen loshalen van het verwarmingselement en dan met de universeelmeter op de weerstand-stand meten.
 

Matthijs

  • #6
Ik heb het verwarmingselement eruit gehaald en gemeten. Ik kom niet boven de 0,5 ohm uit. Betekent dit alles dat het probleem in het element zit? Weten jullie waar ik zo'n element los kan kopen?
 

Matthijs

  • #7
PS: Als ik de thermostaten doormeet schiet de meter heen en weer tussen 2 en 10
 

Toon

  • #8
Voor onderdelen kan je hier kijken of bij een plaatselijke onderdelenshop.
 

Matthijs

  • #9
Heb het verwarmingselement net laten doormeten bij de Handyman: de weerstand is ok en het element volgens hem ook. Aangezien ik geen voltage meet bij het verwarmingselement, verwacht hij dat de printplaat stuk is. Is dat volgens jullie ook het geval? Of heb ik nog iets over het hoofd gezien waar het mee te maken kan hebben. Op de printplaat zelf is niets vreemds te ontdekken (kan ik zoiets ook nog doormeten? Hoe?). Ik heb begrepen dat zo'n plaat al gauw 400 euro kost, bijna een nieuwe droger dus.
 

Henny

  • #10
Controleer met name de printkontakten van het verwarmingsrelais op het Control Board. Mogelijk dat een van deze aansluitingen niet goed gesoldeerd zit.

Tevens zit er aan de voorzijde in het luchtkanaal, waar het het stoffilter zit, een vaste thermostaat van 85 graden.
Meet deze thermostaat ook eens ohms door.
 

Matthijs

  • #11
De thermostaat voor, bedoel je daarmee die twee metaalstrookjes onder het pluizenfilter? Als ik die meet, geeft de meter niets aan. Ik heb ook geen idee hoe je die eruit kunt krijgen. Gewoon eruit klikken met een schroevendraaier?
 

Henny

  • #12
Deze twee metalen stroken zijn de voelers van de electronische vochtmeting.
(deze niet verwijderen, wel regelmatig ontvetten)

De vaste thermostaat zit in het luchtkanaal aan de voorzijde.
Verwijder de kunststof plaat aan de voorzijde om bij deze thermostaat te komen.
 

Matthijs

  • #13
Gevonden! Moet deze thermostaat ook een ohmse weerstand hebben van tussen de 22 en 25? Hij loopt nu terug naar 0. Kan ik de thermostaat er gewoon uittrekken om hem even bij de handyman te laten controleren? Hij lijkt erg vast te zitten.
 

Matthijs

  • #14
Ik heb de uitlaat-thermostaat vervangen door een nieuwe (de oude was zwartgeblakerd!), maar het biedt gen soelaas. Nog steeds alleen maar koude lucht als ik hem proefdraai. Verwarmingselement met beide thermostaten is goed, thermostaat in het luchtkanaal is goed, het luchtkanaal is helemaal stofvrij, de printplaatjes zien er op het oog onbeschadigd uit... Ben ik nog iets cruciaals vergeten, voordat ik hem naar de sloop breng? :(
 

Henny

  • #15
Heb je ook een tijdgestuurd programma geprobeert?

Meet anders een op het Contol Board of er netspanning staat op
de kontakten H4(JL4) en H3(JL3)
 

Matthijs

  • #16
Ik heb de contactpunten H3 en H4 doorgemeten en daar staat geen spanning op. Ligt het probleem dan inderdaad in de printplaat? Kan ik daar zelf nog iets aan doen?

Probleem is dat ik de printplaat er niet uit krijg om de achterkant te bestuderen. Ik heb ook geen idee waar ik naar zou moeten kijken en wat ik vervolgens zou moeten doen (solderen heb ik nog nooit gedaan).

Bij de onderdelenwinkel zeiden ze trouwens dat ik net zo goed een nieuwe droger kan kopen als je de printplaat moet vervangen (300 a 400 euro).
 

Henny

  • #17
Op beide printplaatjes kan ik ook niets geks ontdekken. Ik heb specifiek naar de spoelen gekeken, maar ook die zien er schoon uit (ik kan ook hier niets doorgebrands ontdekken)
De mogelijk losgebrande printkontakten zitten natuurlijk aan de
printzijde van het Contol Board. (de print aan de zijkant in de witte behuizing)
Bedrading losnemen (eerst een notitie van alle connectors maken)
en de print voorzichtig uit de behuizing klikken.
Het mogelijke losgebrande kontakt schoonmaken (vlasstiftje) en
weer goed (laten) solderen.
 

Matthijs

  • #18
YES!!!!! :D
Ik heb de printplaat losgekregen (gewoon een kwestie van durven en een klein beetje forceren) en op de achterkant duidelijk te zien dat de boel was doorgebrand. Even schoongemaakt en gesoldeerd en hij doet het weer!!!! En dat terwijl ik hem vanochtend nog wilde inruilen voor een nieuwe!

Heel erg bedankt, Henny. De aanhouder wint, blijkt maar weer eens!

hartelijke groet en tot de volgende klus!
Matthijs
 

Henny

  • #19
Mooi dat het uiteindelijk gelukt is.
Weer aan machine van de ondergang gered!

Matthijs, veel plezier weer met de droger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu