Badkamer ventilator CATA B-10 Matic gaat niet uit

AstridK

  • #1
Hallo,
Ik heb bovenstaande ventilator in mijn badkamer maar die deed het al jaren niet meer en heb daar eigenlijk nooit wat mee gedaan.
Ineens sinds vorige week is hij aangegaan en gaat nu ook niet meer uit. Hij was volgens mij ingesteld op het licht. Dus als het licht aan gaat, gaat de ventilator ook aan en andersom. Maar daar twijfel ik over omdat hij niet meer uit gaat wanneer het licht ook uit gaat.
Ik heb het kapje eraf gehaald om te kijken of ik hem anders kon instellen maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen. Heb al op internet tevergeefs gezocht naar een handleiding.
Is er hier iemand die mij kan vertellen hoe ik deze ventilator kan instellen? Dat zou helemaal geweldig zijn. :)
Alvast bedankt.
Groetjes, Astrid
 

CV__

  • #2
Hoe zit de blauwe ader er in aan de rechterkant van die kroonsteen bovenop? Ziet er niet helemaal jofel uit.

Die badkamer ventilatoren hebben normaliter een (instelbare) nalooptijd. Die gaan dus aan met het licht en blijven een x tijd nadraaien als het licht weer uit gaat.

Die tijd is wellicht instelbaar met die rode knop linksonderin.

Kan ook zijn dat deze een vochtsensor heeft. Ik kon de specificaties niet zo snel vinden.

Sowieso erg raar dat hij spontaan tot leven komt.
 

AstridK

  • #3
Dank je wel voor het bekijken van mijn probleem. Ik ga van de week nog een keer kijken naar de blauwe ader en naar die rode knop.
Groetjes, Astrid
 

AstridK

  • #4
Even een update over de ventilator. Maandag heb ik aan de rode en blauwe knop gedraaid en heb ze in verschillende standen gehad. Niets hielp. En sinds vandaag (woensdag) is hij ineens stil en gaat ook niet meer aan. Dat is prima zo, beter dan dat hij alleen maar staat te draaien. Tzt zal ik maar een nieuwe kopen.
Dank u wel voor het meedenken.
Groetjes, Astrid
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Dit is een ventilator met een vochtsensor. Met de blauwe knop kun je de gevoeligheid van de vochtsensor instellen en met de rode knop de nalooptijd. Een soort timer dus. De ventilator kan op twee manieren worden aangesloten:

De eerste manier is het aansluiten van alleen bruin en blauw (fase en nul). De ventilator zal dan alleen werken op de vochtsensor. Dus ongeacht of het licht in de ruimte aan of uit is.

De tweede manier is het erbij aansluiten van de zwarte draad (schakeldraad afkomstig van de verlichting). De ventilator zal nu niet alleen inschakelen bij vocht in de ruimte, maar ook als het licht in de ruimte aangaat. Dit ongeacht de vochtigheid op dat moment. De instelbare nalooptijd bepaalt in dit geval hoe lang de ventilator nog aanblijft nadat het licht is uitgedaan.

De vochtsensor van deze ventilatoren is soms nogal kritisch en daardoor lastig in te stellen.

Op de foto lijkt de nuldraad in het kroonsteentje (middelste draad)los te zitten. Dit kan verklaren waarom de ventilator niet werkte en nu ook weer gestopt is.
 

AGerrits

  • #6
Hoi,

Ben trouwens benieuwd of dat rode drukkertje rechts nog ergens te krijgen is, of welk nummer erop staat.
Die van mij is defect/weg en kan nergens een nieuwe vinden.

Groeten Fred
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Dat rode ding rechts is waarschijnlijk een thermisch motortje die de lamellen of een klep open drukt.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

AGerrits

  • #8
Ik reageerde op een oud artikel van een jaar oud, ik ga ervan uit dat de ventilator inmiddels vervangen is.

En als de beide schroefjes van de blauwe draad los word gedraad er er verder in word gedrukt en weer word vastgezet is de aansluiting weer oke.
Bij mij was er sluiting ontstaan in het printje links bij de blauwe aansluiting, dat ziet er erger uit dan die grote kroonsteen waar de 220 van de schakelaar opstaat.

Btw inmiddels de Wax Actuator gevonden ->
De Ventilator draait inmiddels via een esp8266 met temp en hum sensor, aangestuurd via een kaku en domoticz.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu