Badkamer ventilator aansluiten

Tom345

Specialist Elektra
  • #21
Hoe kan een ventilator draaien zonder spanning?

Ik wil niet vervelend doen, maar ik zou toch aanbevelen dat je de klus laat uitvoeren door iemand uit je kennissenkring met meer ervaring op het gebied van elektra of door een professioneel bedrijf.

We kunnen hier wel tips geven hoe een en ander is uit te zoeken, maar er is wel een minimum aan technisch inzicht vereist voor werken met elektra, anders breng je jezelf en eventueel je gezin in gevaar.

Het aansluiten van zo'n ventilator is een klusje van niks en alleen het feit dat je er zolang mee bezig bent, brengt me tot de conclusie dat je het vereiste technisch inzicht niet hebt.

Als je met de vakman meekijkt en je een en ander laat uitleggen, dan kun je de volgende klus misschien wel zelf oppakken.
 

Baldpaul

  • #22
Mee eens dat de veiligheid voorop staat, maar de spanning krijgt de ventilator van de bruine draad? Hij blijft daardoor dus continu draaien.

Ik krijg nog niet echt een concreet antwoord op mijn vraag helaas...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
De spanning moet via de zwarte draad vanuit de schakelaar komen, de bruine draad aan de ventilator is voor de naloopregeling van de ventilator, die werkt pas als de schakelaar aangezet wordt.
Door een schakeling op de print van de ventilator schakelt deze over naar de bruine draad, via de print wordt bepaald hoe lang de ventilator na blijft lopen, de schakelaar heeft daar geen invloed meer op.
 

Baldpaul

  • #24
Dank voor je antwoord. Volgens mij had ik het zo aangesloten als je zei. Kan het zijn dat de potmeter op de ventilator niet goed staat? En dat ie daarom maar blijft doordraaien?
Volgens mij had ik de aansluiting op de schakelaar wel goed toch?

Groet,
Paul
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25
De potmeter heb ik al eerder genoemd, lees de gebruiksaanwijzing nog eens door, daar moet in staan hoe die te verstellen is.
 

Baldpaul

  • #26
Allen bedankt. Het was toch de afstelling van de Timer / vochtmeter...

Na tien keer verdraaien en wachten, stopt ie nu na 10 minuten. Morgen ev en kijken hoe het gaat met de vochtmeter.

Groet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu